Ramazan Ayı Ritüelleri Neler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ramazan ayinleri iki ana bölüme ayrılabilir. Tartışmamızı bu ritüellerin başlıklarını ve içeriklerini belirtmekle sınırlandırmaya çalışacağız ve çok fazla olan detayları ünlü Şeyh el-Kummi'nin Mefatih el-Jinan'ına bırakacağız .

Ramazan ibadetlerinin ilk kısmı, bu ay boyunca gün ayrımı yapılmaksızın yapılan ortak ibadetleri içermektedir.

İkinci bölüm ayın belirli gece veya günlerine adanan ibadetleri içermektedir .

Birinci Bölüm: Ramazan Ayının Ortak İbadetleri
Bu bölüm ayrıca dört bölüme ayrılmıştır:

• Geceler ve Gündüzlerde Ortak Olan Adanmışlık Eylemleri

• Gecelerde Yaygın Olan Adanmışlık Eylemleri

• Şafağın Erken Dönemlerinde Yaygın Olan Adanmışlık Eylemleri

• Gündüzleri Yaygın Olan Adanmışlık Eylemleri

Geceler ve Gündüzlerde Ortak Olan Adanmışlık Eylemleri
Dua ve ibadetlerle ilgili kitapların yazarları bir takım fiillerden bahsetmişlerdir, bunlardan bazıları şunlardır:

Her farz namazdan sonra veya her vakitte okunacak dualar
Şeyh el-Kummi, farz namazlardan sonra söylenecek üç duayı ve herhangi bir zamanda okunacak bir duayı zikretmiştir. Bu duaya Hac Duası denir . 40

Bu dört dua, Hac farizasını yerine getirmek için ilahi izin almak, Kadir Gecesini gereği gibi idrak etmek, Cehennem ateşinden kurtulmak, Cennete kavuşmak, rızkının genişletilmesi ve Allah'ın rahmeti için dualar gibi çok kıymetli muhtevalardan oluşmaktadır. Müslümanların sorunlarını çözmek ve onların çıkarlarını gerçekleştirmekle ilgilenmek. 41Şeyh el-Kuleynî ve Şeyh es-Saduk, sahih bir isnadla, daha detaylı bir başka duadan bahsetmişlerdir. 

Ramazan Gecelerinde Yaygın Olan İbadetler
Dua ve ibadetlerle ilgili kitapların yazarları bir takım fiillerden bahsetmişlerdir, bunlardan bazıları şunlardır:

Orucu bozmak
Oruç ibadeti şafak vaktinden akşam karanlığına kadar devam ettiğinden, hemen ardından yiyip içerek iftar edilmelidir. Ancak farz olan akşam namazını kıldıktan sonra geciktirilmesi müstehaptır. Orucun hurma veya tatlı bir yiyecekle açılması da tavsiye edilir.

Orucu açarken, en meşhur formülü şöyle olan bir dua veya dua okumak müstehaptır:

Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, senin rızkınla orucumu açtım ve sana güvendim.

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَىٰ رِزْقِكَ ا فْطَرْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ.

İlk lokmayı yedikten sonra aşağıdakileri söylemeniz önerilir:

Allah adına; Rahmandır, Rahimdir. Ey bağışlayıcı liberal: (lütfen) beni bağışla.

بِسْمِ ٱللّهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ. يَا وَاسِعَ ٱلْمَغْفِرَةِ ٱغْفِرْ لِي.

Bu gibi hususlar, o gün oruç tutanların hepsinin bağışlanması ve sevaplarının kazanılması gibi büyük bir sevabı beraberinde getirir.

İftardan hemen önce Kadir Suresi'nin okunması da tavsiye edilir .

Sadaka verme
Ramazan gecelerinde ve özellikle iftar vaktinde sadaka vermek, çokça tavsiye edilen amellerden biridir. Böyle bir sadaka, orucu bozan bir yiyecek olduğunda, miktarı ne kadar az olursa olsun, bir kaç hurma veya bir içecek su bile olsa, kişinin kapasitesine göre büyük bir sevap meydana gelir. O oruçlunun yaptığı amellerin sevabını, kendisine sadaka olarak verdiği yiyeceklerden elde ettiği güçle ve otuz köle azat etme sevabıyla kazanır. Ayrıca sadaka verenin duası da kabul olunur. 47

Kur'an-ı Kerim tilaveti
Ramazan gecelerinde mümkün olduğu kadar Kadir Suresi ve Duhan Suresi (No. 44) gibi bazı surelerin yüz defa okunması şiddetle tavsiye edilir. 48

Dualar
Ramazan gecelerinde okunan duanın en önemli formülü , Allah'ın Peygamber Efendimiz ve Ehl-i Beyt'ine salat etmesi ve Beklenen İmam Mehdi (a.s) için özel bir dua olan İftitah Duasıdır. ve kişiyi kendi kendine mücadeleye teşvik eden son derece manevi kabul edilen ifadeler.

Şeyh el-Kummi ayrıca Ramazan geceleri için duanın üç formülünü daha zikretmiştir. 

Dualar
Ramazan geceleri arasında dağıtılan ve Ramazan nafile namazları olarak adlandırılan bin rekat namaz kılınması tavsiye edilmiştir. Bu rekatların Ramazan geceleri arasında dağılımı konusunda birden fazla formül bulunmasına rağmen Şeyh el-Kummi, Şeyh Müfid'i takip ederek belli bir formül seçmiş ve onu en bilineni olarak nitelendirmiştir. Bu formül aşağıdaki gibidir:

Ramazanın ilk yirmi gecesinde, her gecede, iki rekât arayla yirmi rekât bu namaz kılınmalıdır. Açıklamak gerekirse, sekiz rekatın farz olan akşam namazından sonra, diğer rekatların ise farz olan yatsı namazından sonra kılınması gerekir. Böylece toplam dört yüz birim, geri kalan ise altı yüz olur. Bu altı yüz adetin, ayın ondokuzuncu, yirmibirinci ve yirmiüçüncü günleri olan Kadir Gecesi'nde kılınması gerekir. Bu üç gecenin her birinde iki yüz adet ikram edilmelidir. Böylece bin ünite tamamlanacak.

Ayrıca her gece iki rekat namaz kılınması, bir defa Fatiha suresinin okunması ve üç defa Tevhid suresinin tekrarlanması tavsiye edilmiştir . Duanın tamamlanmasının ardından şu dua okunabilir:

Gözetleyen, hiçbir şeyi yarım bırakmayan ve ihmal etmeyen Allah'ın şanı yücedir. Rahman olan ve hiçbir şeyi aceleye getirmeyen Allah'ın şanı yücedir. Uyanık olan ve bir şeyi diğerine unutmayan Allah'ın şanı yücedir. Uyanık ve istikrarlı olan, hiçbir şeye dalıp başkasını gözden kaçırmayan Allah'ın şanı yücedir.

سُبْحَانَ مَنْ هُوَ حَفِيظٌ لاَ يَغْفُلُ سُبْحَانَ مَنْ هُوَ رَحِيمٌ لاَ يَعْجَلُ سُبْحَانَ مَ نْ هُوَ قَائِمٌ لاَ يَسْهُو سُبْحَانَ مَنْ هُوَ دَائِمٌ لاَ يَلْهُو.

Bu duadan sonra şu sözün yedi defa tekrarlanması tavsiye edilmiştir:

سُبْحَانَ ٱللّهِ وَٱلْحَمْدُ لِلّهِ وَلاَ إِلٰهَ إِلاَّ ٱللّهُ وَٱللّهُ ا كْبَرُ.

Bütün övgüler Allah'a mahsustur, hamd Allah'a mahsustur, Allah'tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür.

Bundan sonra bir defa şu duayı okumak müstehaptır:

Seni tesbih ederim, Seni tesbih ederim, Seni tesbih ederim. Ey büyük günahlarımı bağışla.

سُبْحَانَكَ سُبْحَانَكَ سُبْحَانَكَ. يَا عَظِيمُ ٱغْفِرْ لِيَ ٱلذَّنْبَ ٱلْعَظِيمَ.

Daha sonra Peygamber Efendimize ve Ehl-i Beyt'ine on defa salât getirmek müstehaptır:

Allah'ım, Muhammed'e ve Ehl-i Beyt'ine salât eyle.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَعَلَىٰ آلِهِ.

Bu dua hakkında Şeyh el-Kaf'ami, bunu kim kılarsa, Yüce Allah'ın yetmiş bin günahının bağışlanacağını bildirmiştir. 50

Erken Şafakta Yaygın Olan Adanmışlık Eylemleri
Dua ve ibadetlerle ilgili kitapların yazarları bir takım fiillerden bahsetmişlerdir, bunlardan bazıları şunlardır:

Sabah Yemeğini (Sahur) Yemek
Şafak vakti bir şeyler, tercihen un veya hurma yemeniz veya içmeniz şiddetle tavsiye edilir. Bu yemeğin bazı adabı vardır; bunlardan biri de Kadir Suresi'ni okumaktır .

Dualar ve Fısıldayan Dualar
Dua ve fısıltıyla yapılan dualar seher vaktinin en önemli amelleridir. En önemli ve meşhur dua, Yüce Allah'ı tesbih eden ve O'nun sıfatları adına yalvaran ifadeleri içeren Du'a'u'l-Baha ' olarak bilinir. İmam Rıza'dan (a.s) dedesi İmam Bakır'a (a.s) nispet edildiği rivayet edilen bu duanın, kişinin isteklerinin yerine getirilmesine katkı sağladığı bildirilmektedir.

Ayrıca Ebû Hamza el-Sümâlî'nin kendi adını taşıyan en muhteşem duası da vardır.

Ebu Hamza el-Thumali, İmam Ali ibn Hüseyin Zeyn el-Abidin'in (a.s) Ramazan boyunca bütün geceyi ibadetle geçirdiğini bildirmiştir. Gecenin son saatinde şu duayı okurdu:

Allah'ım, beni cezanla terbiye etme ve planladığın stratejiye tabi kılma...

إِلٰهِي لاَ تُؤَدِّبْنِي بِعُقُوبَتِكَ وَلاَ تَمْكُرْ بِي فِي حِيلَتِكَ…

Çok uzun, anlamlı, üslup ve kompozisyon açısından incelikli olan bu dua, son derece önemli içeriğe ve çeşitli diksiyona sahiptir. Manevi eğitimde, evrimde ve mükemmeliyette hayati bir rol oynar ve kişinin Allah ile ilişkisini güçlendirir. Aynı zamanda O'nunla nasıl gizlilik içinde konuşulacağını, O'na nasıl hamd ve hamd edileceğini de öğretir.

Ayrıca bu dua, Ehl-i Beyt'i (a.s) tanıtmakta ve onların eşsiz ilmini, liderliğini ve Müslümanların hayatındaki hayati rolünü teyit etmektedir. Aynı zamanda onların erdemli bir toplum inşa etme yolunda izledikleri yolu ve yüce hedeflerini de gösterir; bunlardan biri toplumda ahlaki ve ruhsal açıdan mükemmelleştirilmiş bir grup yaratmaktır.

Bu iki duaya ek olarak, sabahın erken saatlerinde söylenecek başka dualar da vardır ve Mefatih el-Jinan'da bulunabilir . 51

Gündüz Ortak Adanmışlık Eylemleri
Dua ve ibadetlerle ilgili kitapların yazarları bir takım fiillerden bahsetmişlerdir, bunlardan bazıları şunlardır:

Dua
Ramazan gündüzünde bir takım metinler ve dua formüllerinin söylendiği bildirildi. Bunlardan en önemlisi şu sözlerle başlayan duadır:

اَللَّهُمَّ هٰذَا شَهْرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِي اَنْزَلْتَ فِيهِ القُرْآنَ هُدَىً لِلنَّاسِ وَبَيِّ نَاتٍ مِنَ ٱلْهُدَىٰ وَٱلفُرْقَانِ…

Allah'ım, bu Ramazan ayıdır ki, insanlara yol gösterici, doğrunun ve hak ile batılı ayırmanın apaçık delilleri olan Kur'an'ı bu ayda indirdin...

Bu duayı Şeyh Tusi Misbah el-Muteheccid'de ve Seyyid İbn Tavus da İkbal el-A'mal'de rivayet etmiştir . 52

Ayrıca ilk ifadeleri daha önce bahsedilen Du'a'u'l-Baha' duasının ifadelerine benzeyen başka bir dua daha vardır . Ancak bu dua daha sonra Peygamber Efendimiz'e, Ehl-i Beyt'ine, peygamberlere ve meleklere salât dilemeye yönelir. Daha sonra Peygamber Efendimiz (s.a.v.) için dua ve övgü ifadeleri sunulmaktadır. 53


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber