Birden Fazla Kadınla Evlenmek Günah mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Birden Fazla Kadınla Evlenmenin Şartları: İslam, birden fazla kadınla evlenmenin şartlarını koymuştur. Bu koşullar aşağıdaki gibidir:
1- Eşler arasında adaletli davranmak. Bu, insanın kabiliyeti ile sınırlıdır; sadece yiyecek, giyecek, barınma, faiz ve tedavide olmayı içerir. Ancak Kur'an-ı Kerim bunun çok zor olduğunu bildirmektedir: "...Eğer (onlara) adaletli davranamayacağınızdan korkarsanız, o zaman yalnız bir tane veya sağ ellerinizin sahip olduğu şeylerdir" (Nisa, 4/ 3). O halde adaletli olunamayacağı veya baskı altına alınabileceği korkusu varsa, tek kadınla yetinme ilkesi geçerli olur. Ancak adalet, hoşlanma, gönül meyli ve sevgi gibi konuları kapsamaz, çünkü bunlar kontrol edilemez. İslam, insana kaldırabileceğinden daha büyük bir yük yüklemez. Ancak eşlerden birine aşırı derecede meyletmek ve diğerlerini aşktan mahrum etmek yasaktır. Bir ayette şöyle buyrulmuştur: " Ne kadar büyük bir arzunuz olsa da, eşler arasında adaleti asla yerine getiremezsiniz; fakat (bir kadından) tamamen yüz çevirmeyin, onu (sanki) havada (sanki) asılı bırakmak için.” (en-Nisa, 4/129).
Yukarıdaki iki ayet değerlendirildiğinde, çok eşliliğin esaslı bir kural değil, olağanüstü hallerde kullanılabilecek bir izin olduğu sonucunu çıkarabiliriz.  
2- Aileyi ayakta tutabilmek. İslam'da bir veya daha fazla kadınla evlenmek isteyen erkeğin, onların yeme, içme, giyim ve barınma masraflarını karşılayabilmesi gerekir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Ey gençler! İçinizden eşine bakabilecek olanlar evlensinler” (Buhari, Savm, 10, Nikah, 2, 3, 19; Müslim, Nikh, 1,3; Ebu Davud, Nikah, I; İbn Mâce, Nikah, ; Nesai, Siyam , 43. Evliliğin zorluğunun eşinin masraflarından kaynaklandığına şüphe yoktur.
İslam'ın çok eşliliğe izin vermesinin sebepleri:
İslam'da tek eşlilik esastır ve çok eşlilik istisnaidir. Sadece gerekli veya zorunlu olduğunda kullanılabilir. İslam, çok eşliliği kimseye farz kılmamış ve çok eşliliği teşvik etmemiştir. Ancak genel veya özel sebeplerin bulunması halinde caiz kabul edilir.
Genel nedenler: Bazı bölgelerde erkek nüfus azalmakta ve kadın nüfus normalin üzerinde artabilmektedir. Savaş dönemlerinde daha sık görülür. Nitekim Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da bir erkeğe dört ya da altı kadın düşüyordu. Sonra Alman kadınları, erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesini savundular. Böyle bir durumda çok eşlilik, kadınları fuhuştan korumaya, onlara sıcak bir yuva sağlamaya ve babasız çocukları korumaya hizmet eder.
Bazen bazı bölgelerde nüfusu artırmak için birden fazla kadınla evlenmek gerekebilir; örneğin, nüfusun çoğunun savaşta ölmesi.
İslam'ı yaymak için çok eşlilik olabilir. Böylece Peygamberimiz, 54 yaşına kadar bir kadın Hz. Hatice ile evlenmiş ve bundan sonra 9 hanımı olmuştur. (az-Zuhayli, VII, 169, 170).
Birçok özel neden var:
1- Kadın hasta olabilir ve kocasının cinsel ihtiyaçlarını karşılayamıyor olabilir. Tedavisi mümkün olmayan bir jinekolojik hastalık olabilir; kadın kısır olabilir ve çocuk doğuramaz. Böyle bir durumda hastalıklı eşi boşamak ve başka biriyle evlenmek çözüm gibi görünebilir ancak onu çocuklarının evinden göndermek yerine, ilk eşin rızasıyla ikinci bir kadınla evlenmek daha iyi bir çözüm olmalıdır. Böylece ilk eşin hakları korunmuş olur.
2- Bazı erkekler başka bir kadına aşık olmuş olabilir. Onu zinadan korumanın tek yolu ikinci evliliktir.
Dolayısıyla çok eşliliğin caiz olması, mecburiyet, zaruret, hastalık veya geçerli bir sebebe bağlıdır.

Aşk ve çok eşlilik

İslam, eşlerin birbirlerini meşru bir şekilde sevmelerini tavsiye eder. Ancak o sevginin sadece bu dünya ile sınırlı kalmasını değil, ebedi olmasını ister. Bunun için bazı kriterler belirler. Bunlardan biri de birini Allah için sevmektir, çünkü her şey Allah'a bağlıdır ve O'na aittir. Tüm mülklerin sahibidir. Sevdiğini Allah için seven, sevgisini ebedî kılar ve garanti eder. Ölüm ve ayrılıklar o aşkın yok olmasına sebep olamaz.
Birden fazla kadınla evlenmeyi düşünen erkek, ancak eşleri arasında muamele, geceleme, adalet, giyim, ihtiyaçlarını karşılama ve diğer hususlarda eşit davranmaya kararlı olması ve ikinci bir evliliğe ihtiyaç duyması halinde evlenebilir. Aksi halde izin verilmez. Bu şartlara riayet etmezse, bir haram (yasak) işlemiş ve başkalarının haklarını çiğnemiş olur.
Allah Kuran'da birden fazla kadınla evlenmeye izin vermiştir. Ancak adaletsizliğin olabileceği durumlarda tek eşliliği talep etmiştir. Dolayısıyla zorunlu olmadıkça birden fazla kadınla evlenmenin doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bütün eşlere eşit davranmanın neredeyse imkansız olduğunu, en azından çok zor olduğunu ve bunu her erkeğin yapamayacağını görüyoruz.
Ancak ikinci evliliğin zorunlu olduğunu düşünen kişi, şahit huzurunda evlenebilir ve bunu yakınlarına bildirmesi zorunlu değildir.
POLİGAMİ
"İki karısı olan ve birine tamamen meyilli olan ve diğerini görmezden gelen bir adam, kıyamet günü vücudunun bir yanı felçli olarak çıkar." (Hadis; İbn Mâce, Nikah, 47; Mishkatl'l-masabih, 2/196)
Antik Mısır Hukuku: Bir erkek, bazı hallerde birden fazla kadınla evlenebilirdi.
Babil Yasası: Hammurabi yasalarına göre bir kadın çocuk sahibi olamıyorsa veya ciddi bir hastalığı varsa kocasının cariyesi olabilirdi.
Çin Hukuku: Kocanın serveti yeterli olsaydı, ikinci eşlerle evlenebilirdi. Ancak ikinci eşlerin çocukları, ilk eşin çocukları olarak kabul edildi.
Antik Brahmanlar: Vichnou kitabına göre erkekler sınıflarına göre bir, iki, üç veya daha fazla kadınla evlenebilirdi. Apastamba kitabında bir sınır vardı; kadın görevini yerine getirirse ve erkek çocuğu olursa, koca ikinci bir kadınla evlenemezdi. Manu yasalarına göre koca, ilk karısını aynı sosyal sınıftan seçmek zorundaydı; ikinci karısı olarak alt sınıflardan bir kadınla evlenebilirdi.
Eski İran: Çok eşlilik yasaldı.
Roma Hukuku: Yasal bir nikah olmaksızın bir cariyeye sahip olmak mümkündü.
İncil: Tevrat'ta Hz. Davud'un birkaç kadınla evlendiği belirtilir. Eski Ahit'te çok eşlilikten bahseden başka yerler de var. Yahudilikte çok eşlilik vardı.
Yeni Ahit'te çok eşliliği yasaklayan bir madde yoktur. Ancak tek eşle yetinmenin daha iyi olduğuna dair öneriler var.
Hıristiyanlıkta çok eşlilik 16. yüzyıla kadar normaldi.
İslam öncesi Arabistan: Çok eşlilik konusunda herhangi bir sınırlama yoktu. Erkekler istedikleri kadar kadınla evlenebilirdi; bazen karılarını bile değiştiriyorlardı. 
İSLAM'DA ÇOKEŞLİLİK
Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
"Yetimlere adaletli davranamayacağınızdan korkarsanız, dilediğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâh edin; eğer adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bir tane, yahut sağ ellerinizin sahip olduğu, sizin zulmetmemeniz için bu daha uygundur." (Nisa Suresi / 3)
Ayette, 2, 3 ve nihayet 4'ten fazla kadınla evlenmenin, farz veya vacib (zorunlu) gibi yapılması gereken bir emir değil, izin olduğu açıkça görülmektedir. Ancak bu izin, eşler arasında adaletli davranmaya bağlıdır. Tek eşle yetinmenin adalete en yakın ve doğru yol olduğu belirtilirken; Adaletli davranamayacağından korkan kimsenin bir eşle yetinmesi emredilmiştir.   

1) Sayının Sınırlandırılması: İslam, cahiliye döneminde erkeklerin sınırsız evliliklerine sınırlama getirmiştir. Allah bu âyeti indirdikten sonra, Resûlullah'ın emriyle dörtten fazla karısı olanlar, fazla olanları boşadılar.

2) Kadınlar arasında adaletli davranmak: Yeme, içme, giyinme, barınma, ilişki ve aşktadır. Ancak aşk konusunda adaletli davranmak çok zordur, neredeyse imkansızdır. Çeşitli fiziksel ve psikolojik özellikler, sevgi düzeyinde farklılıklara neden olacaktır. İnsan ne kadar adaletli davranmaya çalışsa da bunu başarması neredeyse imkansızdır.
Allah şöyle buyurur:

"Ateşiniz çok olsa da, kadınlar arasında adaleti asla yerine getiremezsiniz; fakat (bir kadından) tamamen yüz çevirmeyin, onu (sanki) havada (havada) salıvermek için. Dostça bir anlayış ve nefsine hakim ol, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Nisa Suresi/ 129)
Allah bu ayette insanları sevgi ve hoşlanma konusunda mutlak adaletten muaf tutmaktadır. Ancak insanların birine tamamen meyletmesini ve diğer(ler)i görmezden gelmesini yasaklamış ve adalet için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını emretmiştir. Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: 

"İki eşi olan ve birine tamamen meyleden, diğerini görmezden gelen bir adam, kıyamet günü vücudunun bir yanı felçli olarak çıkar." (Hadis; İbn Mâce, Nikah, 47; Mishkatl'l-masabih, 2/196)
Kadın, normal şartlarda kocasını başka bir kadınla paylaşmaya rıza göstermez ve hiçbir kadın evli bir erkekle zorunlu olmadıkça evlenmek istemez. .

Çok eşliliğin doğru olduğuna inanmanın bir gereğidir. Ancak buna inanmak, bir kadının mutlaka ikinci eşine rıza göstermesi ve onu onaylaması anlamına gelmez.
Hiçbir mümin baba, damadının kızıyla birlikte ikinci, üçüncü veya dördüncü bir kadınla evlenmesini istemez. Kadının kıskançlığı ve babanın şefkati buna engel olur. İşin doğrusu,

Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma, eşi Hz. Ali'nin ikinci bir kadınla evlenmesine karşı çıktı. Peygamberimizin yetiştirdiği Hz. Fatıma itiraz etmek caiz olmasaydı itiraz etmezdi. Resûlullah onu uyarır ve kocasının isteğine rıza göstermesini emrederdi. Ancak, böyle olmadı. Bilakis kızının üzüldüğünü gören Allah Resûlü, Hz. Ali'den bu arzusundan vazgeçmesini istemiş ve ona, Hz. Hz. Ali'nin ikinci evliliğine ve kızını üzmeye razı olmadı.
Resûlullah'ın bu davranışı dikkate alınarak Müslüman kız ve babaların, kocanın veya damadın ikinci evliliğine itiraz edebilecekleri söylenebilir.

Özetle: İslam çok eşliliği ne emreder ne de yasaklar. Sadece gerektiğinde izin verir. Yukarıda yaşananları anlattıktan sonra fazla bir şey söylemeye gerek yok.
Referanslar:

1) Bu yazıyı hazırlarken daha çok Mehmet Dikmen'in İslamda Kadın Hakları kitabına atıfta bulunduk. 
2) Elmalı Tefsir (Tefsir)

İslam üzerine sorular

Alıntı: https://questionsonislam.com/question/marrying-more-one-woman

Anahtar Kelimeler:
Birden Fazla Kadınla Evlenmek Günah Mı?Birden Fazla Kadınla Evlenmek Günah MıBirden Fazla EvlilikBirden çok Kadınla Evlenmek GünahmıBirden Fazla Kadınla EvlenilirmiBirden Gazla Kadınla Evlenmenin GünahıBirden Fazla Kadınla Evlenmenin GerekçeleriDinimizce Birden Fazla Kadınla EvlilikBirden Fazla Erkekle EvlenilirmiÇOK EVLİLİK1 Kadın Birden Fazla Erkekle Evlenebilir Mi?1 Kadın Birden Fazla Erkekle Evlenebilir MiIslamda Göre Bir Kadın Kaç Kez Evlenebilir?Islamda Göre Bir Kadın Kaç Kez EvlenebilirBir Kadın Kaç Kere Evlenebilir?Bir Kadın Kaç Kere EvlenebilirIslamda Bir Kadın Birden Fazla Erkekle Evlenebilir Mi?Islamda Bir Kadın Birden Fazla Erkekle Evlenebilir Miİslamda Neden Dört Kişiyle Evlilik Vardırİslâmda 4 Kadınla Evlenebilme MeselesiIslâm Hukukunda çok Eşliliği Meşru Kılan şartlarAynı Anda Kaç Kadınla EvlenilebilirBirden Fazla Evlilik GünahmıBirden Fazla Evlilik YasakmıÇok Eşli Olmak Neden Erkekler Için CaizBirden Fazla Evlilik Kadınlar Için CaizmiBirden Fazla Erkekle Evlenmek CaizmiEVLİLİKCaizGünahIslamçok EşlilikKendileriyle Evlenilmesi Haram Olan Kadınlar Kimlerdir?Kendileriyle Evlenilmesi Haram Olan Kadınlar KimlerdirPeygamber Efendimizin Evlilik Için 3 şartıDinimizde Birden Fazla EvlilikIslamda Birden Fazla Kadınla Evlenme şartlarıBir Erkek Kaç Kadınla Imam Nikahı KıyabilirBir Insan Kaç Kere EvlenebilirIslamda 2. Evliliğin şartlarıErkeğin 4 Kadınla Evlenme şartlarıErkeğin Birden Fazla Kadınla Evlenmesine Ne Denir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al