1. Sınıf Okuma Metinleri 2021 2022

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Okumaya yeni geçen çocukların en büyük sıkıntısı akıcı ve hızlı bir şekilde okuyabilmektir. Bu konuda anne ve babalara çok iş düşüyor. Okulda verilen eğitim çocuğun okumasını sağlamak üzerinedir. Okumayı henüz öğrenen çocuklar, önceleri, heceleyerek aralarda uzun süren esler vererek okurlar. Bu durum onların kısa sürede okuma eyleminden sıkılmasına ve dikkatlerinin başka yönlere kaymasına neden olmaktadır. Dikkat dağınıklığı okul dönemi çocuklarında yaygındır. Çocuklar hemen ilgilerini okudukları metinden başka bir yöne kaydırırlar, pencereden gördükleri manzaraya ilgi gösterirler. Acıktıklarını ya da tuvalete gitmeleri gerektiğini söylerler. Bu çok doğal ve olağan bir durumdur. Biraz çaba, gayret ve ilgi ile bu sürecin hızlı bir şekilde atlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Okumayı henüz öğrenen çocuklar için kitaplar yerine okuma metinleri çok daha uygundur. Okuma metinlerinde konu kısa ve öz bir şekilde anlatılır. Hikayenin içeriği sıkıcı değildir. Okuma metinleri akıcı ve sonu da merak uyandıran türde yazılardan oluşur. Okuma metinleri konularına göre farklılık gösterirler. Her yaş grubu çocuklar için ayrı ayrı olarak hazırlanmışlardır. Hızlı okumayı desteklemek için hazırlanmış, hızlı okuma metinleri çocuğunuzun heceleme den okumasını sağlar. Bu tip okuma metinlerinde belli bir harfin yoğun olarak kullanıldığını görürsünüz. Bu metinlerdeki amaç, çocuğun bu yoğun kullanılan harfi görür görmez tanımasını sağlayarak görsel algının tetiklenmesini sağlamaktır.

Okuduğunu anlama ve hızlı okuma metinleri ile de yine çocuğunuzun hızlı okumasını sağlayabilir ve metin sonunda okuduklarını anlatmasını isteyerek de anlama yeteneğinin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Okuma metinleri her zaman bir hikaye anlatmaz. Bazen çocuğun hızlı ve ritmik bir şekilde sayı saymasını sağlamak amacıyla hazırlanırlar. Bazen anlatılan hikaye de zamanı ifade eden kelimelerim yoğun olduğu görülür. Bu tip okuma metinleri de zamanı anlamayı ve öğrenmeyi sağlar. Resimli okuma metinleri ise görsel anlamda yazıyı destekler ve çocuğunuzun daha kolay anlayabilmesini sağlar. Kelimeyi hemen çıkaramasa bile gördüğü resim ona kelime hakkında fikir verecek ve kelimeyi tanıması ve öğrenmesi kolaylaşacaktır.

Bazı okuma metinlerinde ise iki heceli kelimeler, üç heceli kelimeler, dört heceli kelimeler, birleşik kelimeler veya eş anlamlı kelimelerden oluşur. Bu metinlerin amacı ise çocuğun, kelimeleri tanıyıp onları yapılarına göre ayırt edip, gruplandırma yapabilmesine olanak sağlayacaktır. Okuma metinleri okumayı yeni öğrenen çocuğun normal ve akıcı okumaya başlamasına yardım eden muhteşem eğitici ve öğretici kaynaklardır. Çocuklar bu metinler sayesinde hem okuma hızlarını arttıracaklar ve seri, hızlı bir şekilde okuyacaklar hem de okuma metinlerinin içeriğindeki bilgileri öğrenmiş olacaklardır. Bu nedenle veliler, okul dışı zamanlarda, çocukların okuma metinleri ile bol bol pratik yapmasını sağlamalılar ve eğitimlerine destek olmalıdırlar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al