Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Eleanor Coerr Kitabının Özeti ve Kitap Sınavı

Kitabın Adı : Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu

Kitabın Yazarı : Eleanor Coerr

Kitap Hakkında Bilgi :

Sadako Sasaki... Hiroşimalı binlerce küçük kızdan biri. 1945'te iki yaşındaymış. Yaralanmamış, hastalanmamış. Okuluna gidiyormuş güzel güzel. Yıllar geçmiş. Sadako, kentinin her gün biraz daha düzeldiğini, yeni yapılar yapıldığını görmüş. On iki yaşındayken birden hastalanmış. Radyasyonun vücutta yarattığı onulmaz bir hastalıkmış bu. Doktorlar, uzmanlar incelemişler, kurtuluş olmadığını anlamışlar. On ikisindeki Sadako ölecek!..

Sadako Hiroşimaya Atılan bomba sonucunda hastalanan bir kız çocuğudur. Henüz bebekken yaşadığı bombanın radyasyon etkisi ileriki yaşlarda belirli belirsiz etkilemeye başlar.

Kendi de biliyor bunu! Ama japon geleneğine göre kağıttan bir turna kuşu yapan bir kişinin dileği muhakkak gerçekleşir. Sadako'ya oyalanması için bu inancı veriyor çevresi. Mektuplar alıyor bu konuda. Sadako, hasta yatağında başlıyor kağıttan turnalar yapmaya. Çok uğraştım ben, yapamadım o kuşları. Bir, iki, üç kez katlıyorsun, kıvırıyorsun, derken bir turna çıkıyor ortaya.

Kitabın Özeti :

Sadako 12 yaşında bir çocuktur ve kardeşleriyle birlikte mutlu bir yaşantısı vardır.  Ülke 2. Dünya savaşının yıkıcı etkisini sarmaya çalışmaktadır. Radyasyondan yanmış ve yara izi olan insanlardan hep kaçan sadako bu etkinin kendisine de bulaşmış olacağını hiç düşünmez.  

1954 yılının bir ağustos sabahı Sadako giyinir giyinmez dışarı koştu. Japonya'nın sabah güneşi koyu renk saçında ışıltılar saçıyordu. Gökyüzü masmaviydi, buluttan eser yoktu. Bu aslında iyi işaretti.

Sadako her zaman bir şansın doğacağını umut ederdi. Evine döndüğünde kız kardeşiyle iki erkek kardeşini hala mışıl mışıl uyurken buldu. Sadako birçok iyi şans işaretleri daha bulmuştu ancak bu iyi şans işaretleri kötüye gitmişti.
Sadako okulun atletizim takımındaydı yarışa çıkmıştı. Yarış sonunda bambu sınıfından öğrenciler Sadako'nun atletizm takımlarına girmelerini istemişlerdi. Sadako'da kabul etmişti. İkinci yarışta Sadoko yedekteydi. Yedekler en son yarışırlardı. Sıra Sadoko'ya gelmişti. Sadako yarışı bitirdikten sonra başı dönmeye başladı ve bayıldı. Hemen onu doktora götürdüler. Sadoka atom bombası yüzünden lösemiye yakalanmıştı. Bu acı haberi öğrenen Sodako, çok üzülmüştü. Sadako için artık hastane günleri başlamıştır. Sadako zaman zaman evini ve ailesini özlemektedir. Doktorlar onu sürekli kontrol etmeye başlamıştır.

Bir gün arkadaşı ona kağıttan turna kuşu yapmasını öğretir. Bin tane turna kuşu yaparsan tanrılar seni görür der. 'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesi der ki: Bir insan kağıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Bunun üzerine Sadako ümidini kaybetmeyip kağıttan 1000 turna kuşu yapmaya başladı.
Sadako tanrıya iyileşmesi için dua eder ve turna kuşu yapmaya başlar. Hatta bir gün kendisine gelen hediye paketlerinden birinde altından yapılmışı bile çıkmıştır. Yaptığı yüzlerce turna kuşunu hemşirenin yardımı ile tavana asar. Ancak yüzlerce daha yapması gerekmektedir.

Günler geçtikçe sadako iyice zayıflar artık güçten düşmüştür. Dayanamayacak hale gelir. Ne yazık ki, bu küçük Japon kızının yaşamı 1000 turnayı katlamaya yetmeyecek ve 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katlarken hayata gözlerini yumacaktır. Yine de arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlamışlar ve onun için kağıttan turna kuşu klubü düzenlemişlerdir. Ailesi ve arkadaşları çok üzülmüşlerdir. Sınıf arkadaşları Sadako’nun tamamlayamadığı yüzlerce turna kuşunu yaparak mezarına koyarlar. Artık sadakonun mezarında 1000 adet turna kuşu olmuştur.

Cenazeden sonra Sadako'nun okul arkadaşları mektuplarını ve günlüğünü derleyip "Kokeşi" adını verdikleri bir kitap olarak yayımlarlar. Kokeşi aslında okul arkadaşlarının Sadako hastanede yatarken ona hediye olarak getirdikleri bebeğin adıdır. Sadako'nun arkadaşları bir de atom bombası yüzünden hayatını kaybedenler için bir anır dikilmesini sağlarlar. Heykel 1958 yılında Hiroşima Barış Parkı'nda açılır. Bu heykelde Sadako bir dağın tepesinde durmaktadır ve ileri doğru uzattığı avucunda altın bir turna kuşu vardır.

Turna kuşu, o zamandan beri barışın simgesidir.

Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu (Eleanor Coerr) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı

1- Sadako hangi yıllar arasında yaşamıştır? 

a) 1943-1955 
b) 1942- 1954 
c) 1943-1954 
d) 1942-1955 

2- Aşağıdakilerden hangisi atom bombası atılan şehirlerdendir? 

a) Tokyo 
b) Kyoto 
c) Hiroşima 
d) Saga 

3- Sadako’nun büyük erkek kardeşinin adı nedir? 

a) Masataka 
b) Masahiro 
c) Miyazaki 
d) Sakura 

4- Sadako ve ailesinin katıldığı anma etkinliklerinin adı nedir? 

a) Sevgi Günü 
b) 15 Temmuz Demokrasi Günü 
c) Öğretmenler Günü 
d) Barış Günü 

5- Mihrabın üstünde bulunan çerçevede kimin resmi bulunmaktadır? 

a) Babaannesinin 
b) Dayısının 
c) Anneannesinin 
d) Dedesinin 

6- Resmin bulunduğu çerçeve hangi malzemeden yapılmıştır? 

a) Gümüş 
b) Bakır 
c) Altın 
d) Çinko 

7- Sadako’nun babası ne iş yapmaktadır? 

a) Berber 
b) Aşçı 
c) Kasap 
d) Terzi 

8- Sadako’nun en iyi arkadaşı kimdir? 

a) Yuki 
b) Şizuko 
c) Kenşin 
d) Ryuk 

9- Sadako ve en iyi arkadaşı ne zamandan beri arkadaştılar? 

a) Anaokulu 
b) 1.sınıf 
c) 2.sınıf 
d) 3.sınıf 

10- Sadako hangi sınıfın yedek koşucusu olarak seçildi? 

a) Söğüt Sınıfı 
b) Kavak Sınıfı 
c) Orman Sınıfı 
d) Bambu Sınıfı 

11- Annesinin Sadako’ya almak istediği şey neydi? 

a) Elbise 
b) Ayakkabı 
c) Kimono 
d) Çanta 

12- Sadako ilk olarak ne zaman hastalandı? 

a) Ocak ayında 
b) Şubat ayında 
c) Mart ayında 
d) Nisan ayında 

13- Sadako nerede bayıldı? 

a) Yolda 
b) Evde 
c) Okulun avlusunda 
d) Sınıfta 

14- Öğretmen Bay Sasaki’ye durumu haber vermesi eve kimi gönderiyor? 

a) Yuki 
b) Sakura 
c) Masataka 
d) Mitsue 

15- Sadako’yu ilk önce hangi hastaneye götürdüler? 

a) Kızılay Hastanesi 
b) Numune Hastanesi 
c) Kızılhaç Hastanesi 
d) Üniversite Hastanesi 

16- Sadako’nun muayenesini hangi doktor yaptı? 

a) Doktor Kenşi 
b) Doktor Numata 
c) Doktor Mitsubishi 
d) Doktor Narasimha 

17- Sadako’nun hastalığı neydi? 

a) Akciğer kanseri 
b) Lenfoma 
c) Lösemi 
d) Epilepsi 

18- Sadako’yu odasına kim götürdü? 

a) Hemşire Akiyo 
b) Hemşire Asuka 
c) Doktor Benjiro 
d) Hemşire Yasunaga 

19- Sadako’nun ilk ziyaretçisi kimdi? 

a) En iyi arkadaşı 
b) Öğretmeni 
c) Teyzesi 
d) Dayısı 

20- Şizuko’nun Sadako’ya sürprizi neydi? 

a) Kitap 
b) Oyuncak bebek 
c) Oyuncak araba 
d) Kağıttan bir turna kuşu 

21- Hasta birisi bin tane turna kuşu yaparsa ne olacağına inanılmaktadır? 

a) Zengin olacağına 
b) İyileşeceğine 
c) Başarılı olacağına 
d) Mutlu olacağına 

22- Kuşları tavana asma fikri kimden çıkmıştır? 

a) Masahiro 
b) Chitose 
c) Chiko 
d) Daichi 

23- Sadako ve Kenji nerede tanıştılar?

a) Okulda 
b) Hastanede 
c) Pastanede 
d) Parkta 

24- Sınıf arkadaşları Sadako’nun moralini düzeltmek için ona ne gönderdiler? 

a) 20 Turna kuşu 
b) Kimono 
c) Kokeşi Bebeği 
d) Sınıfta yaptıkları resimleri 

25- Sadako ailesinin yanına ne zaman döndü? 

a) “O Bon” tatilinde 
b) Yarıyıl tatilinde 
c) Yaz tatilinde 
d) Barış Günü’nde 

26- Sadako ölmeden önce kaç turna kuşu katlamıştır? 

a) 655 
b) 633 
c) 632 
d) 644

Cevap Anahtarı :

1) A       2) C       3) B       4) D       5) A 
6) C       7) A       8) B       9) A       10) D 
11) C    12) B     13) C     14) D     15) C 
16) B    17) C     18) D     19) A     20) D 
21) B    22) A     23) B      24) C     25) A     26) D

Anahtar Kelimeler:
Sadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu (Eleanor Coerr) Kitabının ÖzetiKonusuTahliliSadako Ve Kağıttan Bin Turna KuşuSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Eleanor Coerr Kitabının ÖzetiSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Kitabının ÖzetiSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Eleanor Coerr Kitabının KonusuSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Eleanor Coerr Kitabının TahliliEleanor CoerrEleanor Coerr Sadako Ve Kağıttan Bin Turna KuşuSadako Kağıttan Bin Turna KuşuSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu (Eleanor Coerr) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları Ve Cevap AnahtarıSadako ölmeden önce Kaç Turna Kuşu Katlamıştır?Sadako Ailesinin Yanına Ne Zaman Döndü?Sınıf Arkadaşları Sadako’nun Moralini Düzeltmek Için Ona Ne Gönderdiler?Sadako Ve Kenji Nerede Tanıştılar?Şizuko’nun Sadako’ya Sürprizi Neydi?Sadako’nun Ilk Ziyaretçisi Kimdi?Sadako’yu Odasına Kim Götürdü?Sadako’nun Hastalığı Neydi?Sadako’nun Muayenesini Hangi Doktor Yaptı?Sadako’yu Ilk önce Hangi Hastaneye Götürdüler?Öğretmen Bay Sasaki’ye Durumu Haber Vermesi Eve Kimi Gönderiyor?Sadako Nerede Bayıldı?Sadako Ilk Olarak Ne Zaman Hastalandı?Annesinin Sadako’ya Almak Istediği şey Neydi?Sadako Hangi Sınıfın Yedek Koşucusu Olarak Seçildi?Sadako Ve En Iyi Arkadaşı Ne Zamandan Beri Arkadaştılar?Sadako’nun En Iyi Arkadaşı Kimdir?Sadako’nun Babası Ne Iş Yapmaktadır?Sadako Ve Ailesinin Katıldığı Anma Etkinliklerinin Adı Nedir?Sadako’nun Büyük Erkek Kardeşinin Adı Nedir?Aşağıdakilerden Hangisi Atom Bombası Atılan şehirlerdendir?“Sadako” Hangi Yıllar Arasında Yaşamıştır?Sadako Hangi Yıllar Arasında Yaşamıştır?SADAKO SASAKİSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Eleanor Coerr Kitabının Özeti Ve Kitap SınavıSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Eleanor Coerr Kitabının Kitap SınavıSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu ÖzetiSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Kitap özetiSadako Kitabının özetiSadako Kitabının Özeti Kitabın KonusuSadako Kitabının özeti EodevSadako Kitabının Kahramanları Ve özellikleriSadako Kitabının KonusuSadako Ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Filmi IzleSadako Kaç SayfaEleanor Coerr HayatıSadako Kitabı Pdf IndirSadako PDF

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol