İÇİMDEKİ MÜZİK KİTABI ÖZETİ - YAZARI - SORULARI - KONUSU

KİTABIN ADI: İÇİMDEKİ MÜZİK

KİTABIN YAZARI: Sharon M. Draper

SAYFA SAYISI: 264

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

İÇİMDEKİ MÜZİK KİTABININ KONUSU (TEMASI)


Melody isimli genç kızın engelinden dolayı küçük görülmesini anlatılıyor. Önyargılı yaklaşımlar fiziksel görünümünden dolayı, zihinsel olarak da eksiklik yaşadığı düşünülüyor. Bu yüzden bir çok kez maduriyet yaşar. Ama içindeki yaşam sevinciyle herşeyin üstesinden gelmesi engelli bireylere örnek olabilir.


İÇİMDEKİ MÜZİK KİTABININ ANA FİKRİ


Kitapta ana fikir olarak bize verilmek istenen engelli bireylere önyargılı davranmamamız gerektiği. Fiziksel engeli, zihinsel engelle karıştırmamamız gerektiği vurgulanır.


İÇİMDEKİ MÜZİK ÇOCUKLAR KİTAP ÖZETİ


İçimdeki müzik özet - Melody Brooks, 10 yaşında zeki bir çocuktur. Fotografik hafızası çok kuvvetlidir. Müzik dinlemeyi, kitapları kasetten dinlemeyi ve ailesini çok sever. Melody ayrıca kelimeleri ve dili çok sever ancak konuşma yeteneği yoktur. Melody'nin serebral palsi denen bi hastalığı vardır, bu hastalık yüzünden vücudu sertleşmiş ve hareket ettirip kontrol etmesi onun için çok zordur. Hikayenin çoğu Melody'nin 5. sınıfa gittiği zamanları anlatır ancak zaman zaman geçmişe atıfta bulunarak serebral palsiyle büyümenin nasıl bişey olduğundan bahseder.

İçimdeki müzik,  Melody'nin bebekliğiyle başlar, annesi ve babası Melody'nin oyuncaklarını tek başına tutamadığını veya düşmeden oturamadığını fark eder. Melody'nin vücudu gereken şekilde gelişmezken, aklı hızlı bir şekilde büyür. Anne ve babasına cevap verememesine rağmen, onları anlıyor, bazen de onların kendisini anlayamadığı için hayal kırıklığına uğruyor. Hala, Melody'nin ailesi ve onların yan kapı komşusu Bayan V, Melody'nin zeki olduğuna inancını koruyor ve Melody, 5 yaşına geldiğinde annesi onu Spaulding Street  ilkokuluna kaydettiriyor. Melody diğer engelli çocukların olduğu özel öğrenme sınıfına yerleştiriliyor. Öğrenciler aynı sınıfta (H-5 sınıfı) 5 yıldır ve her yıl yeni bir hocayla sınıflarına devam ediyor. Bu öğretmenlerden bazıları, 2. sınıf öğretmeni Bayan Tracy gibi, onları hala yalnız bırakmayıp 5. senelerinde de ilgilenir ve öğrendiklerinden emin olmak için kontrol ederler. Diğerleri, Bayan Billups gibi, H-5 sınıfında öğretmenlik yapmanın kolay olacağını düşündükleri için işe başlar ancak bu sınıftaki öğrencilerin öğrenmeye hevesli öğrenciler olduğunu anlamamış gibi görünüyorlar.

Melody 5. sınıfa başladığında, o ve onun sınıf arkadaşlarından bazılarına, engelsiz öğrencilerin bulunduğu diğer sınıflarda ders almalarına izin veriliyor. Bazı öğrenciler, engelli sınıfından gelen öğrencilerle dalga geçmesine rağmen, Melody, kendisi gibi çalışkan ve parlak bir öğrenci olan Rose isimli bir kız arkadaş edinir. Melody arkadaşlarıyla kaynaşmaya başlarken, Medi-Talker yani onun için konuşabilen bir bilgisayar alır. Bu cihaz, birdenbire dünyayla yepyeni bir şekilde iletişim kurmasına, birkaç düzine yerine onbinlerce kelimeye ve cümleye erişmesine ve derse ilk kez katılmasını sağlar. Bu bilgisayar Melody'nin birisinin yardımı olmadan testlere katılmasını sağlar ve onunla okulun Akıllı Çocuklar Bilgi Yarışması takımı için deneme testlerine oldukça başarılı sonuçlar alır. Malesef ki, Melody hak ettiği başarılı sınav sonuçlarını alsa da, onun sınıf arkadaşları ve öğretmeni Bay Dimming, onun başarılı test sonuçlarından şüphelenir. Melody kendisine gülündüğü ve küçük düşürüldüğü için eve sinirli bi şekilde giderken karşılaştığı yan komşusu Bayan V onu daha çok çalışması ve onun parlak zekasını kanıtlaması için onu ikna eder. Melody haftalarca çalışır ve Akıllı Çocuklar Bilgi Yarışması takımında yer kazanır ve takımının Southwest Ohio Regional yarışmasını kazanmasında öncülük eder.

Ancak, kendisini takımın değerli üyesi olarak kanıtlamış olsa da, Melody kendisini takıma gerçekten kabul edilmiş gibi hissetmez. O gün Melody ve takım arkadaşlarının uluslararası yarışma için Washington'a uçması gerekir, Bay Dimming ve Melody dışındaki diğer tüm öğrenciler havaalanına erkenden gelir ve kahvaltı yaparlar. Yoğun kar fırtınası sebebiyle uçuşları iptal edilen takımın tüm üyeleri Melody dışında önceden havaalanında olduğundan toplu bir şekilde Melody'i çağırmama kararı alıp erkenden başka bir uçuşla uçarlar. Melody bu ihaneti öğrenince yıkılır. Sinirli olmasına rağmen ısrarla yarın da okuluna devam eder. Okula gitmek için arabada otururken, Melody küçük kız kardeşi Penny'nin, arabanın arkasında olduğunu görür. Melody annesini uyarmaya çalışır geriye gitmemesi için fakat Medi-Talker'ı yanında olmadığı için uyaramaz bu çaresizliğinden dolayı Melody'nin içi içini yemeye başlar. Melody'nin annesi Melody'i anlayamaz ve onu görmezden gelerek hareket eder ve Penny'e arabasıyla çarpar. Penny hemen hastaneye götürülür. Ayağı kırılmıştır, fakat hayattadır ve Melody okula döner orada takım arkadaşlarıyla karşılaşır. Onlar Melody'i bilerek arkalarında bırakıp gittiklerini kabul eder ve kazandıkları dokuzunculuk ödülünü Melody'e özür dileyerek verirler. Melody ödülü istemez ve istemeyerek yere düşüp kırılmasına sebep olur, ondan sonra gülerek sınıftan çıkar. Melody, öğrenme sınıfındaki arkadaşlarının saygısını kazanır ve bu noktada asıl önemli şeyin hayattaki ailenin varlığının ve onların sağlığı olduğunu anlar. Çünkü onu şartsız seven asıl kişiler ailesidir. Bu romanı dil sanatları dersi için kelime ve dil sevgisiyle ilgili bir otobiyografi yazarak başladığı gibi bitirir.


İÇİMDEKİ MÜZİK KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:


Melody Brooks: Melody hikayenin anlatıcısı ve baş kahramanıdır. 11 yaşında ve 5. sınıfa gider. Spaulding Street İlkokulunda okumaktadır. Serebral palsi hastası olarak dünyaya geldi, bu hastalık yüzünden vücudunu iyi bi şekilde kontrol ettiremez ve hiç konuşamıyordu. Hayatını tekerlekli sandalyede geçirip insanlarla iletişimini tahta üzerinde yazılı kelimelerle kurabiliyordu ve sonra kişisel konuşma bilgisayarına sahip olarak onunla iletişim kurmaya başlar. Melody oldukça zeki ve dili seven biridir. Onun en büyük üzüntüsü vücudunu hapsedilmiş gibi hissetmesi ve düşündüklerini söyleyememesidir.

Diane Brooks: Melody'nin annesidir. Bir hemşire olup Melody'nin ne kadar özel ve zeki olduğunu biliyor. Melody'i bu savaşında asla yalnız bırakmayıp eğitimine ve kaynaklara ulaşmasına her zaman yardımcı olur. Anne Diane bazen düşünür acaba Melody'nin engelli olması benim hatam mı diye.

Bayan Violet Valencia (Bayan V): Melody'nin yan kapı komşu ve Melody'nin annesiyle beraber hastanede çalışmış eski bir hemşiredir. Melody'yle okuldan sonra anne ve babası işteyken ilgilenir. Melody'e hayatın her anlamında yol gösterir. Melody'nin ailesini Medi-Talker almaya ikna eder.

Penny Brooks: Melody'nin küçük kız kardeşi, Melody'den 8 yaş küçüktür. Penny oldukça tatlı ve sağlıklı bir çocuktur. Ailedeki herkes onu çok sever. Penny'nin normal çocuk olarak büyüdüğünü görmek Melody'de karmaşık hisler yaratır. Diğer taraftan da Melody mutludur ki kardeşi güçlü ve sağlıklıdır. Fakat diğer taraftan Melody'e hayatta neler yapamadığını hatırlatan kişidir Penny.

Rose Spencer: Rose, Melody’nin ilkokulunda beşinci sınıf genel eğitim öğrencisidir. İyi bir öğrenci ve çok düzenli. Rose Melody'nin bütünleşik sınıftaki ilk arkadaşıdır. Rose Melody'e oldukça kibar davranır. Melody'yle sırlarını paylaşır. Fakat her zaman iyi bir arkadaş değildir. Melody'yle görülmekten utanır, beraber akvaryuma gittiklerinde.

Bay Dimming: Bay D olarak da bilinir. Tarih öğretmenidir. Hem de Whiz Kids takımının koçudur. Hevesli bir öğretmen ve mesleğini sever, fakat başlarda Melody'nin sınıfa katılabileceğine inanmaz. Melody'nin Whiz Kids takımına katılmasına izin verir ve onun için konaklama ayarlar ancak sonuç olarak onu bırakıp Washington'a takımın Melody'siz gitmesine izin verir.


İÇİMDEKİ MÜZİK KİTABI ZAMAN:


Kitapta zaman olarak çoğunlukla Melody'nin 11 yaşında olduğu zamanlar yer almaktadır. Ancak bazen geçmişe atıfta bulunarak geçmişten de bahsedilmektedir.


İÇİMDEKİ MÜZİK KİTABI MEKAN:


Olaylar Amerika'nın Ohio eyaletinde geçmektedir.


İÇİMDEKİ MÜZİK SORULARI


1.”İçimdeki Müzik” Kitabının yazarı kimdir?

a) Khaled Hosaaini
b) Sharon M. Draper
c) William Shakespeare
d) Lev Tolstoy

2.”İçimdeki Müzik” kitabının konusu nedir?

A. Bedensel engelli fakat çok zeki bir çocuğun başından geçenler
B. Yaşlı bir adamın çektiği sıkıntılar
C. Bir öğrencinin öğretmenleriyle olan problemleri
D. Bir çobanın hayvanlarla kurduğu iletişim

3.Melody’nin babası hangi tür müzikten hoşlanıyor?

A.Pop müzik                         B.Klasik Müzik     
C.Halk Müziği                      D.Caz Müzik

4.Melody’nin sevdiği müzik tarzı nedir?

A.Arabesk                       B. Hip-hop
C.Pop Müzik                   D.Country Müzik

5.Melody’nin babasının en sık yaptığı şey nedir?

A. Şarkı söylemek
B. Lahmacun yemek
C. Araba kullanmak
D. Halay çekmek

6.Melody’nin babasının nefesi genellikle ne kokardı?

A.SarımsaK                              B.Soğan
C.Nane şekeri                          D.Diş macunu

7.Melody’nin annesinin mesleği nedir?

A.Eczacı           B.Ev hanımı     C.Kitapçı     D.Hemşire

8.Melody’yi okula başlamadan önce muayene eden doktor kimdir?

A. Doktor Hudgy
B. Doktor Michael
C. Doktor Jakop
D. Doktor Novzaradan

9.Melody ve arkadaşları her noel ne yapıyorlar?

A. İki metrelik aptal bir kardan adam süslüyorlar
B. Tombala oynuyorlar
C. Paten kayanları izliyorlar
D. Hindi yiyorlar

10.Melody’nin anaokulu öğretmeninin adı nedir?

A. Bayan elie
B. Madam Bovary
C. Bayan Melanie
D. Bayan Hyatt

11.Melody hangi sınıfta okumaktadır?

A. H-5          B. A-4              C. U-2            D. Z-7

12.Melody’nin Bayan V dediği kişi kimdir?

A. Komşuları Violet Valencia
B. Aşçı Valter Vander
C. Bahçevan Victor William
D. Dolmuşçu Volkan Vanlı 

13.Melody hangi hayvanı beslemektedir?

A.Kuş          B.Timsah          C.İnek          D.Japon balığı

14.Melody’nin köpeğinin adı nedir?

A. Butterfly
B. Butterscotch
C. Karabaş
D. Junior

15.Melody’nin kardeşinin adı nedir?

A.Döndü              B.Sunny        C.Penny        D.Doly

16.Ailesi Melody ve arkadaşı  Rosie’yi gezmek için nereye götürüyor?

A. Akvaryuma
B. Disneyland’a
C. Pikniğe
D. Tarihi mekanlara

17.Ailesinin Melody’e iletişim kurması için aldığı cihaz hangisidir?

A. Medicana
B. Medical park
C. Medi Talker
D. Cedi Osman

18.Melody’nin seçildiği dört kişilik sınıf takımı hangi yarışmaya katılacaktı?

A. Zeki İnsanlar yarışması
B. Akıllı Çocuklar
C. Kaliteli Öğrenciler
D. Bilgili kişiler

19.Yarışma için Washington DC’ye gidecek olan Melody ve ailesi nasıl bir aksilik yaşıyorlar?

A. Evlerinin yanması
B. Arabalarının bozulması
C. Annesinin kaza geçirmesi
D. Uçuşların iptal edilmesi

20.Kitabın son iki cümlesi nedir?

A. Hoşçakalın.Kendinize iyi bakın
B. Hiçbir şeyi dert etmeyin.Mutlu olmaya çalışın.
C. Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse on bir yaşındayım.
D. Hiç dondurma yemedim.tadını çok merak ediyorum.

CEVAPLAR

1-b 2-a 3-d 4-d 5-a 6-c 7d 8-a 9-a 10-d 11-a 12-a 13-d 14-b 15-c 16-a 17-c 18-b 19-d 20c

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol