HARİTADA KAYBOLMAK KİTAP ÖZETİ, KONUSU, SORULARI

KİTABIN ADI: HARİTADA KAYBOLMAK

KİTABIN YAZARI: Vladimir Tumanov

SAYFA SAYISI: 232

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI - 2006


HARİTADA KAYBOLMAK KİTABININ KONUSU (TEMASI):


Sinemadan sonra yağmurda ıslandıktan sonra otobüs beklemek yerine bir dükkana sığınmak için giren Alt kardeşlerin bilmedikleri şekerleri fazla yiyerek hergün 1 yıl yaşlanıyorlar ve bunu durdurmak için bir çözüm arıyorlar. Bir sihirli harita onlara 10 bilmece soruyor, bu soruları bilince herşey normale dönecektir. Bu iki kardeşte her gün çözmeye çalışıyorlar. haritada bazen bilmece görünüyor bazen görünmüyor. bu bilmeceleri çözerken de bir çok maceraya karışıyorlar.


HARİTADA KAYBOLMAK KİTABININ ANA FİKRİ:

Coğrafyayı eğlenceli bir şekilde öğretmek.


HARİTADA KAYBOLMAK KİTABININ ÖZETİ:


12 yaşındaki Cris Alt ve 11 yaşındaki Francis Alt kardeşler yağmurdan sırılsıklam olmuş bi halde sinemadan dönerken otobüs beklemek yerine Chargin Hobi ve Tuhaflık Çeşitleri tabelalı dükkanını açık görüp içeri girerler. İçerisi çok pis kokar ve içerde kimse yoktur. Dükkandaki eşyalar dikkatlerini çeker. Francis meraklı tavırlarıyla etrafa göz atar ve dolabın üzerindeki küçük heykelcikleri görür. Francis bunları almak ister fakat çok pahalıdır. Francis etrafa tekrar göz atar ve gördüğü kutulardan birini açar içinde gördüğü şekerlemelerden bir tanesini alıp ağzına atar. Daha sonra Cris'e dönüp çok güzel olduğunu ve denemek isteyip istemediğini sorar. Cris önce reddeder daha sonra tadına bakar ve beğenince kutuyu bitirirler. Ve sonunda yaşlı adam içeri girer. Cris hemen adama parayı uzatır ve adamın konuşmasını beklemeden oradan uzaklaşıp eve giderler. Eve geldiklerinde anne ve babasına yağmura yakalandıklarını söyleselerde onlar üstlerinde hiç ıslaklık olmadığından Alt kardeşlere inanmazlar.

Daha sonra Alt ailesi Mandeville'ye taşınıp kardeşler burada okula başlar. Burada Alt kardeşlerde farklılıklar oluşmaya başladığını gören anneleri çocukları doktora götürmek ister. Francis buna karşı çıkar ve kendilerinin bunu halledeceğini söyler. Daha sonra evden çıkıp şekerleri yedikleri dükkana giderler ve adama hızlıca neden yaşlandığını sorarlar. Yaşlı adam yedikleri şeyin şeker olmadığını seneduks tozu olduğunu ve coğrastris hastalığının tedavisinde kullanıldığını söyler. Çok az dozda kullanılması gerektiğini ama onların hepsini bitirdiğini ve onların her gün bir yaş yaşlanacağını söyler. Alt kardeşler bu duruma öfkelenir ve bu durumdan nasıl kurtulacaklarını sorarlar. Yaşlı adam bunun tek çaresinin olduğunu ve üzerinde ateş, su, hava ve toprak yazılı 4 ruloyu gösterip birini seçmelerini ister. Kardeşler en mantıklısının toprak olduğunu düşünüp seçerler. Yaşlı adam daha sonra haritayı çıkarıp Alt kardeşlere verir ve haritanın üzerinde belirecek 10 bilmeceye doğru yanıt verirlerse kurtulabileceklerini söyler. Kardeşler haritayı alıp eve gider.

Alt kardeşlerin anne ve babası bu durum karşısında ne yapacaklarını bilemez haldeydi. Bugün aldıkları elbise yarın çocuklara dar gelip, hızla büyüyen çocuklar arkadaşları tarafından garip karşılanıyordu. Haritanın oldukça farklı işleyişi vardı ki ne zaman bulmaca geleceği bilinmiyordu. Çocuklar yardım alabilmek için şehir kütüphanesine gider ordaki coğrafya kitaplarından faydalanırdı. Alt kardeşler kütüphaneye doğru yol alırken Wrangel isimli gazeteciyle karşılaşır ve Wrangel onların garip öykülerini televizyonda anlatması için yüklü para teklif eder. Ancak bu oyunun kuralı var ki haritadaki sırları kimse bilmeyecekti. Yoksa ölünceye kadar lanet devam eder. Wrangel bu duruma öfkelenir ve onlara bi tuzak hazırlar. Korumaları olan Ned ve Teddy'i evlerine yollayıp haritayı almaya çalışır. 

Geriye kalan 2 bilmeceyi çözmek için kulübeye giderler. Kardeşlerden büyük olan Chris bir gün bilmeceyi yanlış cevaplayınca 10 yıl yaşlanmıştı. Yetmişli yaşlara gelen Chris okuyamamaya başlamıştır.

Kardeşler yaşlandıkça hayattaki bazı şeylerin farkına varmaya başlar, büyükanne ve büyükbabalarına ne kadar haksızlık yaptıkları gibi. Chris artık küçük kardeşine yardım edebilecek gücü kendinde bulamıyordu. Ama Francis bilmeceleri tek başına çözmeye devam ediyordu. Ve karşısında bir küre belirir.

Küre Francis'e her şey bitti artık eski günler geri dönüyor der gibi Chargin Hobi Ve  Tuhaflık Çeşitleri dükkanın üzerinde döner. Artık kulübedeki son günleridir. Alt kardeşler eve döner, anne ve babalarına sımsıkı sarılır. Eylül ayının sonlarına doğru bir gün beyzbol oynamak için şehire giderler ve ordan Chargin Hobi Ve Tuhaflık Çeşitleri dükkanına giderler. Geldiklerinde dükkanın yerinde Timbuktu emlak ofisi diye bir yer olduğunu görürler. Tekrar yağmu başlayınca da otobüse binip eve doğru giderler. Artık yüzlerinde 11, 12 yaşlarındaki yüz ifadesi yerine daha olgun bir ifade vardır.


HARİTADA KAYBOLMAK KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ


Chris Alt: 12 yaşında, Francis'in abisi. Bilmeceyi bilemeyerek yetmişli yaşlara ulaşmıştır.

Francis Alt: 11 yaşında, meraklı birisidir. Dükkanda şeker sandığı şeyleri ilk bulup yemeye başlayan kişidir.

Bay Alt: Chris ve Francis'in babasıdır.

Bayan Alt: Chris ve Francis'in annesidir.

Wrangel: TV kanal müdürü, kötü biridir. Alt kardeşlerin Tv'de başından geçenleri anlatmasını ister. Teklifi kabul edilmeyince, ellerinden haritayı çalmaya çalışır.

Ted ile Ned: Wrangel'in yardımcıları.

Hırçın Marvin 

Sulugöz Teresa

Dükkan Satıcısı: Chris ve Francis'in yediği şeylerin satıldığı dükkanın sahibi.


HARİTADA KAYBOLMAK KİTABI ZAMAN:


Zaman tam olarak belli değil.


HARİTADA KAYBOLMAK KİTABI MEKAN:


Küçük kasabada ve Mandeville isimli yerde.


HARİTADA KAYBOLMAK SORULARI

1. Chris, kardeşinin hangi merakını iyi bildiğinden dükkânda onu uyardı?

A) Elleme merakı
B) Antika merakı
C) Alışveriş merakı
D) Kullanma merakı

2. Chris ile Francis'in ailesi, çok sıkıcı buldukları halde neden Ithaca'dan Mandeville‟e taşınamıyorlar?

A) Taşınacak paraları olmadığı için
B) Mandeville’de çalışacak bir iş bulmadıkları için
C) İthaca’da çok para kazandıkları için
D) Babaanne ve dedeye bakmak zorunda oldukları için

3. Mandeville'de çocukların notları da iyi olduğu halde Alt kardeşlerin anne ve babasının tek düş kırıklıklarının nedeni neydi?

A) Öğretmenlerinin onları çok zorlamaları
B) Çocukların hiç arkadaş edinememeleri
C) Kitap okumayı sevmemeleri
D) Merkezi sınavlarda başarılı olamamaları

4. Çocuklar garip dükkâna tekrar geldiklerinde kapalı olduklarını gördüler. Dükkân niçin kapalıydı?

A) Cenazeleri olduğundan
B) İşler iyi olmadığından
C) Envanter sayımı
olduğundan
D) Tadilat yapıldığından

5. “Hâlâ süren volkanik hareketler nedeniyle ısıtılmasında büyük ölçüde yeraltı sularından yararlanılır; jeotermal sıcak su kaynaklarından borularla evlere sıcak su pompalanır. Seralarda da kullanılan bu ısı sayesinde muz bile yetişir.”
Bu özellikler aşağıdaki ülkelerden hangisine aittir?

A) İspanya
B) İsveç
C) Kore
D) İzlanda

6. Wrangel, çocuklara ne teklif etti?

A) Her hafta programa çıkmalarını
B) Haritayı kendisine satmalarını
C) Televizyonda sunuculuk yapmalarını
D) Haritayı aldıkları yeri söylemelerini

7. Wrangel'le karşılaştıktan sonra bulmacaları çözmek için kütüphaneye gitmek tehlikeli olmaya başladı. Alt kardeşler, bundan dolayı neye karar verdiler?

A) Coğrafya Ansiklopedisi ve Dünya atlası almaya
B) Eve sınırsız internet bağlatmaya
C) Anne ve babalarından yardım istemeye
D) Polisten kendilerine koruma istemeye

8. Wrangel‟in adamları evde harita ararken babaannelerine ait bir eşyaya da zarar vermişlerdi. Çocukların üzülmesine de sebep olan bu eşya neydi?

A) Dikiş makinesi
B) Sandalye
C) Ayna
D) Masa

9. Dünyanın en yüksek dağı hangi ülkededir ve adı nedir?

A) Türkiye’de Ağrı Dağı
B) İsviçre’de Alp Dağları
C) Nepal’de Everest Dağı
D) Pakistan’da Nanga Parbat Dağı

10. Alt kardeşler, Wranger ve adamlarından kaçıp adaya gittiler. Şartlara da alışmaya başladılar. Burada kendilerini zamanla kime benzettiler?

A) Robinson Crusoe
B) Robin Hood
C) Rooney
D) Ramço Başkan

11. Francis, Sulugöz Teresa'nın konağının bahçesini ağabeyine anlatmak için döndüğünde Chris'i gülücükler saçarken görüyor. Chris'i bu kadar mutlu eden olay nedir?

A) Sulugöz Teresa’nın fıkra anlatması
B) Çocukluk günlerini hatırlaması
C) Yaşlılıktan bunamaya başlaması
D) Çalışma masasında bir gözlük bulması

12. Sulugöz Teresa'nın kütüphanesinde daha çok hangi konuyla ilgili kitaplar vardı?

A) Para
B) Coğrafya
C) Harita
D) Zaman

13. Bilmeceleri çözünce ülkelerin baş harflerinden oluşan şifreli kelime “ERTS ÜDNÖRD” aslında ne anlama geliyormuş?

A) Ters döndür
B) Sert döndür
C) Çizgiyi takip et
D) Dünyayı durdur

14. Son bilmece çözüldükten sonra haritaya ne oldu?

A) Yerküreye dönüştü.
B) Kendini imha etti.
C) Kuş olup uçtu.
D) Chagrin haritasını aldı.

15. Chris ve Francis kardeşlerin maceraları boyunca en dikkat çeken renk hangisi olmuştur?

A) Kırmızı
B) Sarı
C) Mavi
D) Yeşil

16. Hobi ve Tuhaflık Çeşitleri dükkânındaki palto askılığına çöreklenen doldurulmuş hayvan hangisiydi?

A) Yeşil bir piton
B) Sarı bir iguana
C) Mavi bir su samuru
D) Kırmızı bir papağan

17. Anne ve babaları, Chris ve Francis‟in doğdukları Ithaca'yı nasıl tanımlar?

A) Eğlenceli ve kalabalık
B) Huzurlu ve sessiz
C) Sakin ve kısıtlayıcı
D) Tam çocuklara göre

18. Mandeville'de Alt ailesinin komşusu olan Bay Spitzel'le ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?

A) Alt ailesinin tek komşusuydu.
B) Yaşlı köpeğiyle birlikte yalnız yaşardı.
C) Mahremiyetine özen gösterirdi.
D) Çok meraklı ve geveze bir ihtiyardı.

19. Anne ve babaları Alt kardeşlerin şehre inmelerine hangi koşulla izin veriyordu?

A) Saat başı babalarını aramaları gerekiyordu.
B) Eve zamanında dönmeleri gerekiyordu.
C) Hafta sonu ödevlerini bitirmiş olmaları gerekiyordu.
D) Sınav notlarının yüksek olması gerekiyordu.

20. Çocukların şeker sanıp yedikleri Seneduks ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Seneduks kutusunun üzerinde herhangi bir uyarı etiketi yoktur.
B) Coğrastrit hastalığının tedavisinde kullanılır.
C) Doz aşımı durumunda yenilen bir hap, bir günde bir yıl yaşlandırır.
D) Seneduks kutusunun içinde yüz seksen hap vardır.

21. Hangisi Alt kardeşlere maceraları boyunca yardımcı olan ahşap heykelciklerden biri değildir?

A) Hırçın Mavin
B) Korkusuz Jack
C) Sulugöz Teresa
D) Gezgin Tim

22. Wrangel'in odasında Alt kardeşlere yardımcı olarak haritayı bulmalarını sağlayan hangisiydi?

A) Korkusuz Jack
B) Sulugöz Teresa
C) Hırçın Marvin
D) Gezgin Tim

23. Aşağıdakilerden hangisi Fiziksel antropolog Donald Johanson'ın 1974'te Etiyopya‟da bulduğu kadın iskeletine verdiği addır?

A) Hillary
B) Elizabeth
C) Francesca
D) Lucy

24. Sorarlarsa, Kulağını kim büktü? diye,  Tabi ki , ......... olmalı yanıtın herkese. Bilmecede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Sam büktü.
B) Tim büktü.
C) O büktü.
D) Kimse bükemedi.

25. Haritanın kullanım kuralları harita üzerinde nerede yazmaktadır?

A) Afrika Kıtası’nda
B) Antarktika’da
C) Atlas Okyanusu’nda
D) Everest Dağı’nda

26. Tül gibi bulutların arasından McKinley Dağı‟nın doruğunu gördü. Bering Boğazı‟nda fırtına vardı. Kodiak Adası‟ndaki iri boz ayılar buzlu ırmaklarda som balığı avlıyor, Beaufort Denizi sahilleri morsların bağırtılarıyla çınlıyordu.
Anlatılanlara göre Francis harita üzerinde nereye dokunmuştur?

A) Alaska
B) Rusya
C) İzlanda
D) İsveç

27. Alt kardeşler çocukluklarına tekrar geri dönünce Hobi ve Tuhaflık Çeşitleri dükkânının yerinde ne olduğunu görmüştür?

A) Egzersiz salonu
B) Şekerci dükkânı
C) Müzikevi
D) Oyuncak dükkânı

Cevap Anahtarı :

1-A     2-D     3-B     4-C     5-D
6-A     7-A     8-B     9-C     10-A
11-D   12-D   13-A   14-A   15-B
16-A   17-C   18-D   19-B   20-A
21-B   22-C   23-D   24-C   25-C
26-A   27-B

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol