Değerli Velim!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Değerli Velim!
Hepimizin evladı keşfedilmeyi bekleyen bir haznedir. Bizler, çocuklarımızın zamanı geldiğinde evden uçması için kanatalarının güçlenmesini sağlayarak, kendini dış güçlerden koruyabilecek bir kuş gibi yetiştirmeliyiz. 
Ya da şöyle söyleyeyim, evladımız okyanusun tam ortasında olmasına rağmen kürekleri hangi yöne çekebilecek zekada olması için, yeterince alt yapıyı almasını sağlamalıyız.
Bunun için basit yöntemler vereceğim. 
30 yıldır bu meslekte yoğrulmaktayım. Bu meslek bana şunu çok iyi öğretti: Özünde odasını kendi başına toplayıp düzenleyebilen bir çocuk, gerçek hayatta kendi hayatını derleyip düzeltebiliyor. Kendine yön çizebiliyor.
Markete ya da bakkala kendi başına alış verişe yolladığımız evladımız, ileride kendisi için doğru seçim yapmayı öğreniyor. Zamanı gelip yuvadan uçtuğunda, her yolculuğun sonunda bir durak var deyip, barınma ve kalmayı öğreniyor. Kendi kendine yetebiliyor.
Bireysel yolculuk yapabilen bir evlat: hayatı boyunca onu taşıyacak tek dört teker aracın anne ve babasında olmadığını öğreniyor. Özgüveni gelişiyor, mücadeleden korkmuyor.
Yeri geldiğinde yanlışlarını uygun dille yüzüne söylenen çocuğumuz, hatasını örtbas etmiyor, yalana dolana baş vurmuyor,bahane üretmiyor, hata benim diyerek hatasını kabulleniyor.
Evde bizler mutfakta iş yaparken bulaşıkları bulaşık makinesine yerleştiren ve yıkanmasını bekleyip boşaltarak malzemeleri yerli yerine yerleştiren çocuk: ileride beyninide boşaltmasını beceriyor.
Babasını  gün boyu çalışıp çabalayarak, emek vererek,, alın teri dökerek para kazanmasını gören çocuğumuz: kendisi için ayrılan bütçeyi saygıyla karşılıyor ve tutumlu harcamayı öğreniyor.
Anne babasının alış veriş yaparken nelere dikkat ettiğini gözlemleyen çocuğumuz: kaliteli malı ucuza almayı neyi ne zaman alması gerektiğini öğreniyor.
Bütçesini düzenli kullanmayı öğrenen çocuğumuz ileride haftalığını ya da aylığını itinalı olarak değerlendiriyor yeri geldiğinde birikim yapıyor.
Aç kaldığında istediği yemeği almayıp evdeki alternatifi sunduğunuz çocuğunuz ileride açlıkla nasıl mücadele edeceğini öğreniyor.
Evinizde pişen yemeğinizden bir tabağı çocuğunuz vasıtasıyla komşuya gönderirseniz, ileride paylaşmayı açın halinden anlamayı öğretmiş olursunuz. 
Örnekler sırlamakla bitmez. Ben eminim ki benim değerli velilerim, çocukları için gereken akademik desteği vermek için çabalıyordur. Ancak diyelim ki veremediniz, o zaman onun yerine sorumluluk verin, yönlendirin, basit yöntemlerle yol gösterin işte o zaman ileride alacağınız en doğru yatırımı yapmış olursunuz.
Değerli velilerim zaman ayırıp yazımı okumanız bile evladınıza ne kadar önem verdiğinizi gösteriyor. 
Evladınızla gurur ve onur duyacağınız günler sizlerin yönlendirmesiyle olacaktır. Biz öğretmenler sadece klavuzuz.
Yolunuz ve bahtınız açık olsun.
Sağlıcakla kalın…
Mehmet CANATAN

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al