Kümülatif ne demek?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kümülatif Ne Demek?
Fransızca “cumulatif” kelimesinden Türkçeleştirerek dilimize geçirdiğimiz “Kümülatif” kelimesi “kümeli, biriken” anlamlarını taşıyan bir kelimedir. Kümülatif kelimesinin daha detaylı bir açıklamasını yapmak gerekirse şu terimleri kullanabiliriz;

  • Kümelenen,
  • Birbirine eklenerek büyüyen,
  • Yığılarak biriken,
  • Katlanmış ve kümeli birikmiş.

anlamları taşır. Ayrıca Kümülatif kelimesi ekonomi konularında da karşınıza çıkabilir. Ekonomik anlamda dile getirildiği takdirde “Gelir Matrahı” alanı içerisinde yer alan bir ibaredir. Daha iyi anlayabilmeniz için bir örnek ile ifade etmek gerekirse; yeni bir işe girerken patronu ile görüşen işçi alacağı brüt ücret için gerçekleştirdiği maaş konuşması gerçekleştirilir. Bu konuya denebilir. Bilmeyenler için ise Brüt ücret tüm kesintilerin ardından elde kalan net para miktarına denmektedir.

Kümülatif ekonominin yanı sıra genellikle psikoloji, sosyoloji ve elbette Felsefe konularında sık sık dile getirilir.  Felsefe tarafından ele alındığı durumda “Kümülatif bir bilim” anlamını taşıyan bu kelime, felsefe biliminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilmiş bilgi birikimi üzerine yeni bilgiler eklenerek geliştiği anlamına gelmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al