Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 
Öğretmenlik çocukluk hayallerimizi süsler fakat uzun bir öğrencilik döneminden sonra pek azımız hayalimizi gerçeğe dönüştürüp sınıfın sırasında değil de masasında yer alabiliriz. Toplumun geneli tarafından ‘çok rahat meslek’ diye tabir edilmesine alıştığımız öğretmenliğin eğitim yılının stresi, tamamlanması gereken ders programı, sınavlar ve bunun gibi pek çok şey göz ardı edilerek üç ay tatilden ibaret olarak görülmesi aslında büyük haksızlık. İşte bazıları öğretmenlerin tatiline, haftalık çalışma saatine takılıp kalmışken onların mesleğini, doğal olarak hayatını da herkesinki kadar zorlaştıran şu şeyleri hatırlamakta fayda olabilir;

1. Bir öğretmen sürekli sakin olmak zorundadır

Sinirleri ne kadar gerilirse gelirsin, öğrenciler onu ne kadar çileden çıkarırsa çıkarsın bir öğretmen her zaman sakinliğini korumak zorundadır. Herhangi bir başka meslekte sinirleriniz bozulduğunda bulunduğunuz yeri terk edip gidip yüzünüzü yıkamak ya da bir nefes almak oldukça kolayken, bir öğretmenin onca öğrencinin içinde kendini koy vermesi pek mümkün değildir.

2. Buna çok dikkatli olmak zorunda olmayı da ekleyelim…

Kim ne derse desin öğretmenler öğrencileri tarafından rol modeli olarak alınmaya en yakın kişilerdir. Günlerinin büyük kısmını birlikte geçirdikleri öğrencilerin üstünde bir laflarının, tek bir sözlerinin, hatta bakışlarının bile etkisi çok büyük olur. Özellikle küçük yaştaki öğrencilerle çalışan öğretmenler bilir; öğrencilerinin zihinleri bembeyaz bir tahtaya benzer. İşte bu yüzden öğretmenler her zaman söylediklerinin ve yaptıklarının farkında olarak davranmak için ellerinden geleni yaparlar.

3. Birine bir şey öğretmek dünyanın en zor şeylerindendir

En son ne zaman birine bir şey öğrettiniz? Öğretmenlerin mesleğinin kolay olduğunu söylemeden önce birkaç dakikalığına bunu düşünün. Ve hayır, kendi kuşağınızdan olmayan birine akıllı telefon kullanmayı öğretmekten bahsetmiyoruz…

4. Velilerle uğraşmak her zaman çok kolay olmayabilir…

Sınıfın toplu başarısı kadar öğrencilerin bireysel başarıları da bir öğretmenin sürekli önceliklerindendir. E tahmin edersiniz, her öğrenci bir diğeri kadar başarılı olamayabilir, bunun da elbet pek çok farklı sebebi vardır ama bunu öğrencinin anne babasına makul şekilde izah edebilmek başlı başına bir sanattır.

5. Ödev kontrolleri sanıldığı kadar kolay değildir

Ödev vermek kolay diye düşünüyorsunuz ama o ödevlerin nasıl kontrol edildiği pek umurunuzda değil. Ortalama bir sınıftaki öğrenci sayısı okulun niteliğine göre değişse de, en basit hesaptan 20 kişilik, 4 sınıfı olan bir öğretmen günde en az 40-60 öğrencinin ödevlerini kontrol etmek zorundadır. Bir dersin 40-50 dakika arasında olduğunu düşünelim; yoklamayı, öğrencileri derse hazırlamayı da ekleyip kalan zamanda dersi anlatmak için ne kadar zamanı kaldığını bir hesap edin bakalım. (Sınav kağıtlarını okumaktan bahsetmiyoruz bile…)

6. Öğrencilerin sosyal davranışları da sorumlulukları arasındadır

Bir öğretmenin sorumluluğu öğrencilerine dersleri öğretip sınavlarında başarılı olmalarını sağlamaktan çok ötesidir. Öğrenci içine mi kapandı, agresifleşti mi, sınıfın düzenini bozan davranışlarda mı bulunuyor, bunun sebebi ne olabilir gibi sorularla boğuşurlar sene boyunca. Hatta yeri geldiğinde okul dışındaki davranışlarından da sorumlu hissederler kendilerini; öğrencilerinin hayatlarında olan bitenden de sorumlu hissettirir öğretmenlik insana kendini.

7. Öğretmenlik ve vicdan arasında çok kuvvetli bir bağ vardır

Buna genel meslek ahlakı çerçevesinden de bakılabilir. Elbet herkes çalıştığı işte verimli olmayı, aldığı parayı hak etmeyi ister. Fakat öğretmenlikte vicdani muhasebe bunların üstündedir. Öğrencisinin okumayı sökememesi, sınavından düşük not alması ya da orta okul, lise giriş sınavlarında dilediği okula gidememesi bir öğretmenin kendini, mesleki yeterliliğini sorgulamasına neden olur, hatta çoğu öğretmen bunu büyütüp, tüm sorumluluğu üstlerine alırlar.

8. Teknolojiyle içli dışlı olmak zorundalardır

Küçük çocuklar ve gençler toplumun dönemsel değişikliklerin en çabuk yansıdığı kesimini oluşturur, kendilerini yeni teknolojilere en kolay şekilde adapte edenlerdir onlar; doğal olarak bir öğretmen de her zaman onları yakalayabileceği, ilgilerini çeken bir şeylerle karşılarına çıkmayı kendine görev bellemiştir. Yani onca saat ders anlatıp eve geldikten sonra işi bitmez öğretmenin; akşamlarını da öğrencilerini yakalayacak, dersini daha verimli ve ilginç kılacak şeyler arayarak geçirir.

9. Kabul edelim, insanlar iletişim kurmak zaten zordur; bir birey yetiştirmek, onu eğitmek ise çok daha zor

Patronunuzu, çalışma arkadaşınızı düşünün… Ofiste sizi çıldırtan şefinizi, işini düzgün yapmayan iş arkadaşınızı… Bunların tümü için daha makul çözümler üretebilir insan; ilişkisini en az seviyeye indirir, karşısında bir yetişkin olduğunu bildiği için rahatsız olduğunu dile getirebilir, daha çalışılabilir bir ortam için yapabileceği bir şeyler vardır en azından. Öğretmenlerinkiyse bambaşka bir sabır ve dirayet gerektirir; sınıfta onca öğrenciyle birlikte çalışıp, onların sorumluluklarını almak, onları eğitmek, daha iyi ve başarılı insanlar olabilmeleri için sonsuz bir çaba harcamaları yetmez, üstüne bir de velileriyle olan iletişimleri için çaba harcarlar. Hatta o da yetmez müdür yardımcılarına, müdürlerine karşı yerine getirmek zorunda oldukları görevleri vardır.

Şimdi bütün bunları düşünün ve öğretmenlerin yaz tatillerinin çok, maaşlarının ‘havadan’ ve mesleğin kendisinin kolay olduğunu söyleyin. Yapabilir misiniz? Pek sanmıyoruz.

Radikal

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Handan 5 yıl önce

Ogretmenlik en kolay meslek diyen Engin Bey, genellikle maddi seyler uzerinde durmussunuz, ozel sektorun cilveleri herhalde bunlar.Ama bir şeyi de atlamışsınız sizin yaşadıklarınızın aynısını yaşayan ve öğretmenlik yapanlar da var zira tüm öğretmenler devlet memuru değildir!

Avatar
Metin Yazıcıoğlu 5 yıl önce

Zaman fukara.
Sımarmış ,olmuş zengin.
Necis eller;
Dalında taze kıracaklar,
Bak bizim çocuklarımızı.
Bir üstünde geliyor gençlerimizi,
Devam eden neslimizi.
Biz bırakabilir miyiz !
Can bize dediklerimizi.
Öğretmen çilekeş ,zoru değil !
Kar kütlesi değil, taş da değil.
Bir nebze, yüreği serin.
Anne, baba tabiki derin.
O hepsine demez; evlat verin.
Siz yeter ki az verin...



#MetinYazıcıoğlu

Avatar
Süleyman Dizlek 5 yıl önce

Eğitimin ne olduğunu bilmeyen özel menfaat arayan kişiler ve kendini siyaset adamı olarak görüp eğitim ve eğitim kurumlarının amiri olarak görüp eğitimcilere baskı yapmayı maharet sayan kişilerle uğraşmak daha zordur.eğitime enbüyük darbeyi vuranlarda bunlardır

Avatar
Öğrenme Yolcusu 5 yıl önce

Öğretmen hep bir çözüm arayışı içinde olandır.Mesleğine sevgiyle bağlı,iç kontrollü,fedakardır.Öğretmenlik mesleği dışarıdan göründüğü gibi değildir.Yaşamayan bilmez.Mesleğini içselleştirmeyen öğretmen şartları hafif dahi olsa okulda sadece zaman geçirir.

Avatar
Engin 5 yıl önce

Bu zamanda en guzel meslek ogretmenliktir.
1 Devlet memurusun isten atilma diye birsey yok
Ozel sektorde heran atilma riskin vardir
2 ogretmenin tatili coktur, yaz tatili subat tatili kar tatili vs.
Ozel sektorde 2 hafra tatilin var fakat 2 hafta birden kullanamazsin anca 1 haftasini amirinin onayi ile belirlenen tarihte kullanirsin
3 ogretmen kimseyle zam pazarligina girmez,sendika senin yerine hukumetle zam pazarligi yaparsin.
Ozel sektorde zam icin patronun agzina bakarsin
4 ogretmen ile ozel sektor calisani arasinda calisma saatine bakilirsa 1 senede ozel sektor calisani ogretmenden 3 kati fazla saat calismaktadir.

Avatar
Recep roxatanel 5 yıl önce

Ögretmen deyilim aama hiç bir zaman ögretmenlik oh kebap meslek diyenlerde karşı çıktım lakin sizinde söylemiş oldugunuz *9* maddenin farkında olup hakkını veren sayısı son yıllarda azalmış olsa gerek ki o ögretmenlikten bihaber olanlardan dolayı bu kek meslek ibasını bırakıyor.

Avatar
Yılmaz Tarhan 5 yıl önce

Ben bu mesleğe 39 yılını vermiş bir sınıf öğretmeniyim.Bu mesleğin zor olan 9 değil,dokuzuncu on,yüz hatta bin kat zorlukları vardır.
Şu en iyi bilinmeli ki yolu,suyu,elektriği hatta okulu bile olmayan bir yere ilk ulaşanlar öğretmenlerdir.Orayı bir mum gibi aydınlatanlar öğretmenlerdir.Paranin bile geçerli olmadığı o yerlerde ( bakkal..v.b.yok) yaşam sürdüren öğretmenlerdir.
Kısacası öğretmenlik derken,uzaktan göründüğü gibi, maaşlı,tatilli.. değil geniş düşünülmeli, önyargılı olunmamalıdır.Her şeyden öte: Öğretmenlik cüzdan değil, vicdan işidir.
Saygı ve sevgilerimle...

Avatar
Derya 5 yıl önce

Gercekten cok zormus anlattıklariniz! Doğuda zor şartlarda ögretmenlik yapanlar dışında birçok meslek grubuna göre evet cok daha rahat her anlamda. Ne sartlarda ekmek parasi kazananlar var. Bir de zannediyormusunuz ki her ögretmen bu yukarıdakileri tam anlamiyla yapiyor. %20si en fazla. Evet ögretmenlik kutsal ama ögrettiği için. Cok zor olduğu için değil.

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al