Doğu Görevi ve Zorunlu Hizmet Farkı Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Zorunlu Hizmet Nedir?


Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin  yeni ismi zorunlu hizmettir.

Doğu Görevi ve Zorunlu Hizmet Farkı Nedir?

Aslen doğu görevi ve zorunlu hizmetin yapısı, mantığı ve amacı aynıdır. Personeli, diğer personellerin tercih etmedikleri bölgelerde çalıştırmaktır. Bu kapsamda öğretmenler, önceden belirlenmiş bir süre boyunca belirli okullarda görev yapmak üzere atanırlar. Fakat artık ihtiyaç sadece doğu illerinde değildir. Bu kapsamda batıda da bazı bölgeler diğer personellerin tercih etmediği yerlerdir. 

Bu nedenlerle doğu görevi ismi yerine zorunlu hizmet ismi kullanılarak kapsamı genişletilmiştir.

Öğretmenlerdeki Zorunlu Hizmet Modeli

Her bakanlığın kendine has zorunlu hizmet model ve yöntemleri vardır. Öğretmenlerde ise MEB, ülkemizi 3 bölge ve 6 alan şeklinde tanımlamıştır. Buna göre her bölgede 1'den 6'ya kadar sınıflandırma mevcuttur ve bu sınıflandırmanın karşılığı olarak zorunlu hizmet yılının tamamlanması gerekir. Ayrıca her sınıflandırmanın kendine özel hizmet puanı vardır ve bu puanları öğretmenler tayinlerinde kullanır.

Kaynak: ogretmenadaydosyasi.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber