Charlie’nin Çikolata Fabrikası Özeti, Kitap Sınavı Soru ve Cevapları

Yazıda “Roald Dahl ,  Charlie’nin Çikolata Fabrikası “ hakkında bilgiler, eserin, konusu, ana fikri, kahramanları,  “ Roald Dahl ,  Charlie’nin Çikolata Fabrikası “  “olay örgüsü,  romanın yazarı, “’nin  “hayatı, “, “şahıs kadrosu  yazarın diğer eserleri, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, “Roald Dahl ,  Charlie’nin Çikolata Fabrikası “ “ anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, , çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

Charlie’nin Çikolata Fabrikası Romanı ve Yazarı  Hakkında Bilgiler
 
 Charlie’nin Çikolata Fabrikası özgün adı  İngilizce olarak  Charlie and the Chocolate Factory, İngiliz  asıllı yazar Roald Dahl tarafından 1964 yılında  yazılmış olan  bir çocuk romanıdır.
 
Roman ilk kez Charlie ve Çikolata Fabrikası  adı ile İngiltere de değil, i1964 yılında Alfred A. Knopf, Inc. Yayınevi tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanır.  Romanın  ABD de olan ilk baskısının gördüğü yoğun ilgi üzerine  1967 yılında George Allen & Unwin  yayınevi tarafından İngiltere ‘de de basılır.
 
Romanın ABD ve Birleşik krallıktaki basımları sonrasında gördüğü büyük ilgi sayesinde diğer dillere de tercüme edilmesini sağlayacak romanın pek ok ülkede pek çok kez basılmasına vesile olacaktır. Roman bu sayede  en çok sevilen çocuk romanlarından biri olmuş, birçok dile çevrilmiş ve yüksek satış rakamlarına ulaşmıştır. Eserin popüler olması sonucunda roman kısa sürede Çocuk klasiklerinden biir haline gelmiş,   roman  iki büyük sinema filmine  de uyarlanmış, akabinde birçok kez daha filme de alınmıştır. [1]
 
Romanın yazılmasında o yıllarda dünya çapında çok popüler  olan, Cadbury ve Rowntree adlı İngiltere'nin en büyük iki çikolata  fabrikası ve bu fabrikaların  arasındaki rekabet çok önemli olmuştur.  Her iki fabrikanın diğer fabrikanın ticari  sırlarını öğrenmek için işçi kılığında casuslar göndermesi bu nedenle, her iki şirketinde  kendi fabrikasına işçi almakta son derece dikkatli davranması vb  romanın yazılmasına vesile olan hususlar olmaktadır.
 
Roman yayınlandığı günlerden bu güne değin pek çok dile çevrilmiş, pek çok baskı yapmıştır. Çocuk edebiyatının başlıca başyapıtlarından birisi olan roman ülkemizde de çok sevilmiş, okunmuş, pek çok kez baskı görmüştür.
Romanın ilk film uyarlaması  1971 yılında yapılmıştır.  2005 - ABD, İngiltere  ortak yapımı olan son filmin yönetmeni Tim Burton’dur. Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Freddie Highmore , Anna Sophia Robb’un baş rollerini paylaştıkları film ülkemizde de vizyona girmiştir.
 
İlk romanın gördüğü ilgi üzerine Roald Dahl  romanın ikinci serisi olan “Charlie and the Great Glass Elevator” romanını da yazmış ve yayımlamıştır. Eserin üçüncü serisini de yazmayı düşünen yazar bu düşünü gerçekleştiremeden vefaat edecektir. [2]
 
Daha çok yazmış olduğu çocuk kitapları ile tarihe geçen Roald Dahl’ın (13 Eylül 1916 – 23 Kasım 1990) en popüler kitapları  Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Charlie'nin Büyük Cam Asansörü [3] , Dev Şeftali, Matilda Cadılar, BFG ve Kiss Kiss  adlı eserleridir.
 
 
ROMANIN ALDIĞI ÖDÜLLER
 
Eser yazarına pek çok ödül de kazandırmıştır. Romanın aldığı ödüller şunlardır:
1972: New England Round Table of Children’s Librarians Award (Amerika)
1973: Surrey School Award (İngiltere)
2000: Millennium Children’s Book Award (İngiltere)
2000: Blue Peter Book Award (İngiltere) 


Romanın Konusu
 
Charlie Bucket, annesi, babası, iki ninesi ve iki dedesiyle küçük bir tahta barakada yaşayan çok fakir bir çocuktur. Charlie çikolatayı çok seven ama  ancak çok fakir oldukları için sadece doğum günlerinde ona çikolata alınabilmektedir. O yüzde onların evlerine çikolata sadece yılda bir kez girmektedir.
 
Yaşadıkları  tahta barakalı evin yakınlarında Charlie’lerin evinden bile görülen kocaman bir çikolata fabrikası vardır. Bu fabrikada Dünyanın en ünlü çikolataları üretilmektedir.  Bu fabrikanın sahibi Bay Willy Wonka, imparatorluğunu devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlemiş içinde altın bilet olan beş çikolata  dağıtmıştır. Bu bilete sahip ola beş Çocuk yarışmaya girecek hangisi kazanırsa Bay Wonka’nın varisi olacaktır. Charlie’ ye doğum gününde alınan çikolata boş çıkar. Fakat yolda bulduğu para ile aldığı çikolatanın içinden altın bileti bulmuş beş adaydan biri olmuştur.
 
Romanın Karakterlerİ


Willy Wonka: Çikolata fabrikasının sahibi.
Charlie Bucket: Charlie hikayenin ana karakteri ve en son altın bileti  kazanan çocuktur.
Büyükbaba Joe: Charlie’nin büyükbabası.
Büyükanne Josephine: Charlie’nin büyükannesi.
Bayan Bucket: Charlie’nin annesi.
Bay Bucket: Charlie’nin babası.
Augustus Gloop: Açgözlü bir çocuk, Çikolata Nehri’ne düşerek elenmiştir.
Veruca Salt: İstediği şeyi elde etmeyi seven  bu kız cevizleri ayıklayan sincaplar tarafından bir “çürük ceviz” olarak tespit edilir ve çöplerin atıldığı fırına atılır ve elenmiş olur.
Violet Beauregarde: Durmadan sakız çiğneyen, ağzındaki sakızı üç yıl boyunca çiğnediği için ödül almıştır. Wonka’nın turtalı sakızını yiyerek şişmiş ve  elenmiştir.
Mike Teavee: Her zaman televizyon izleyen, bu çocuk Tele-Çikolata Odasındaki televizyonda milyonlarca parçalara ayrılarak çok küçük olur ve elenir.
 
ÖZETİ
 
Charlie fakir bir çocuktur. Yatalak olan dedesi, baba ve annesi ile birlikte  harap ve küçük bir evde yaşamaktadır. Charlie’nin evlerinin yanında dünyaca ünlü olan  bir çikolata fabrikası vardır.  Fakat bu fabrika yıllardır kapalıdır. Fabrikanın sahibinin adı ise Willy Wonka’dır. Caharlie bu fabrikanın içini gezip görmek istemekte ve  fabrikayı çok merak etmektedir.
 
Caharlıe’nın evine çikolata alınamamaktadır. Ailesi ona çikolota alamayacak kadar fakirdir. Ona sadece  yılda bir kez o da doğum günlerinde bir çikolota hediye edilebilmektedir.
 
 Büyükbabası  Joe ona  sık sık Wılly Wonka ve onun gizemli  hayatı hakkında hikâyeler anlatmaktadır. Bu hikâyeleri dinleyen Charlıe’nin çıkolota fabrikası ve Wonka’ya karşı olan merakı ha d safhaya ulaşmıştır. O sıralarda yıllardır kapalı olan fabrika yeniden  açılm ış ve üretime başlamıştır.
 
Fabrikasını üretime geçiren Willy Wonka  ve fabrikası hakkında  gazetelerde şöyle bir söylenti  çıkar. Willy Wonka  beş çikolata ambalajının altına altın bilet saklamıştır. Altın biletleri bulan  beş çocuk fabrikaya girme hakkına sahip olacak ve içlerinden biri hayallerinin ötesinde bir dünyaya kavuşacaktır. Üstelik bu beş çocuk arasından seçilmiş olan birisi Willy Wonka ‘nın varisi olacaktır.
Charlie ise çikolata alamayacak kadar fakirdir. Fakir olmalarına rağmen o fabrikaya girmek için elinden geleni yapmaya karar vermiştir.  Caharlie’ye doğum gününde doğum gününde  ailesinin ona aldığı çikolata boş çıkmış, hayalleri suya düşmüştür.  Fakat bir gün yerden bir para bulur. Hemen koşarak gidip bir çikolata  satın alır. Bu  defa aldığı çikolatanın içinden  altın bileti bulur.
Böylece fabrikayı gezme şansın sahip olan beş çocuktan birisi olmaya hak kazanmıştır. Charlie fabrikaya büyükbabasıyla birlikte girer. Çünkü büyükbabası daha önce o fabrikada çalışmıştır. Fabrikaya Charlie gibi dört çocuk daha gelmiştir.. Bu çocuklar: Veruca, Violet, Augustus ve Mike’dır.
 
Charlie diğer çocuklardan daha akıllı ve tok gözlüdür.. Çocuklar fabrikayı dolaşmaya başlamışlar  Wonka onları Umpa-Lumpa’larıyla tanıştırmıştır. Bu çocular içindeki açgözlü  Augustus çikolata gölüne gider ve göle düşer. Daha sonra Augustus’u bir makine  çikolata süzme yerine götürüp kaybetmiştir.
 
Geriye kalır  dört  çocuk kalmıştır. Sakız çiğnemeyi çok seven Violet ise Wonka’nın icadı olan doyurucu sakızı çiğner ve lastik bir  çocuk haline dönüşür. Veruca ise fındık kemiren sincapları görmüş ve çalışkan sincaplardan birini almak istemiştir.  Ama sincaplar   buna izin vermez ve onu çöplerin gönderildiği yere düşürüp çöp yaparlar.
 
Mike ise teknolojik aletleri seven bir çocuktur. Wonka çikolata ışınlama televizyonunu onlara tanıtırken Mike televizyona atlar ve ışınlanmak ister. Işınlandıktan sonra Mike devasa bir insan olur ve kâğıt kadar ince bir hal alır.
 
Geriye tek Charlie kalmıştır. Wonka ile  Caharlie, Charlie’lerin yaşadığı tahta barakalı evlerine giderler. Wonka, Charlie’ye : “Ya aileni bırakıp fabrikaya sahip olacaksın, ya da ailenle sefalet içinde yaşayacaksın. Seçim senin “ der. Charlie bu teklifi hiç düşünmeden reddeder. Wonka kulaklarına inanamaz. Çünkü Charlie hiçbir çocuğun reddedemeyeceği bir teklifi reddetmiştir.
Wonka’ ise iflas etmeye başlar. Charlie’nin babası ise çok iyi bir iş sahibi olmuş  iyi bir maaş kazanmaya başlamıştır. Charlie ve ailesi fakirlikten kurtulmuş mutlu ve mesut bir şekilde yaşamaya başlamıştır.  Bir gün ayakkabısını boyadığı bir adamla Wonka ve fabrikası hakkında  konuşurken Charlie onun Willy Wonka olduğunu anlamış ve üzülmüştür. Caharlie Bay Wonka’ya bir tavsiyede bulunur. İyi çikolatalar üretebilmesi için dişçi olan babası ile görüşmesi gerektiğini önerir. Wonka bu öneriyi kabul edince  Charlie ile beraber  Charlie’nin babasının yanına gider.  Babası ilk gördüğünde Wonka’yı tanınmamış ama sonradan dişlerine bakarak onun Bay Wonka olduğunu anlamıştır. Ailenin hayattaki en  önemli şey olduğunu anlayan Wonka,  Wonka teklifini değiştirerek Charlie’ye hem fabrikada çalışabileceğini hem de ailesini görebileceğini söyler. Charlie’nin ailesi de artık Wonka’yı benimsemiş ve hep beraber fabrikada yaşamaya başlamışlardır.[5]
 
[1]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Charlie’nin_%C3%87ikolata_Fabrikas%C4%B1
[2] Martin Chilton (18 Kasım 2010) The 25 best children’s books The Daily Telegraph
[3] https://edebiyatvesanatakademisi.com/cocuk-edebiyati/charlie-nin-buyuk-cam-asansoru-hakkinda-roald-dahl/4768
[4]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Charlie’nin_%C3%87ikolata_Fabrikas%C4%B1
[5] https://takoceto.wordpress.com/2009/07/01/roald-dahl-charlienin-cikolata-fabrikasi/

CHARLİE ‘ NİN ÇİKOLATA FABRİKASI KİTABININ SORULARI

1. Bay Bucket'in annesiyle babasının adları nedir?                  

        
A) Josephine Nine ve Joe Dede                                                                              
B) Jefrey Nine ve Martın Dede                                                                                  

C) Jesika Nine ve London Amca                                                                                    
D) Marıa Nine ve Ronald Dede

2. Bayan Bucket'in anne ve babasının adları nedir?    

                                  
A) Barack Dede ve Margret Nine                                                                                            
B) George Dede ve Georgina Nine                                                                            

C) Henry Dede ve HeıdıNine                                                                                                       

D) Martın Dede ve Arıana Nine

3. Bay Bucket nerede çalışıyordu?        

                                     
A) Bisküvi fabrikasında                  
B) Çikolata fabrikasında                                                           
C) Diş macunu fabrikasında          
D) Meyve suyu fabrikasında


4. Charlıe'nin oturduğu evden görülebilen koskocaman bir çikolata fabrikası vardı. Dünyanın en büyük, en ünlü çikolata fabrikasıydı. Adına ne deniyordu? (Sayfa: 17) (5 Puan)      

                         
A) CHARLIE'NİN FABRİKASI               
B) UMPA'NIN FABRİKASI                                               
C) GLOOP'UN FABRİKASI                     
D) WONKA'NIN FABRİKASI


5. Çikolata fabrikasının sahibi kimdi? (Sayfa: 17) (5 Puan)        

                                                      
A) Bay Willy     B) Bay Martın      C) Bay Bucket     D) Bay Charlıe 

6. Bay Bucket ailesininen yaşlısı kimdir? (Sayfa: 22) (5Puan)            

  
A) Charlie   B) Joe Dede   C) Josephine Nine    D) Bayan Bucket     

7. "Joe Dede sevecen ve kırılgandı, bütün gün neredeyse hiç konuşmazdı, akşamları sevgili torunu ... odaya girdi mi sihirli bir değnek değmişçesine gençleşiverirdi."  Cümlesinde boş bırakılan yere hangi isim gelecektir ve cümlede geçen "mi" soru edatı hangi anlamı katmıştır? ( Sayfa: 22) (5 Puan)

İsim
"mi" nin kattığı anlam


A)
Gloop
Beklenti anlamı
B)
Bucket
Sebep anlamı
C)
Charlıe
Zaman anlamı
D)
Robinson
Amaç anlamı

8. Bay Bucket'in çalıştığı fabrika iflas edince, Bucket iş bulmaya çalıştıysa da bulamadı. Sonunda birkaç kuruş kazanabilmek için ne yapmaya başladı? (Sayfa: 60) (5 Puan)
A) Ayakkabı boyama başladı.                                                                   
B) Pazarda su satmaya başladı.                                                                                 
C) Gazete satmaya başladı.                                                                          
D) Sokaklarda kar küremeye başladı.

9. Altın bilet çıkanların fabrikayı ziyaret günü ne zaman olacaktı? (Sayfa: 74) (5 Puan)
A) Şubat ayının ilk günü         
 B) Mart ayının ilk günü                             
  C) Nisan ayının ilk günü           
D) Mayıs ayının ilk günü

10. Charlıe ile ailesinden fabrikaya gidecek olan kişi kimdi? (Sayfa: 76) (5 Puan)
A) Josephine Nine                                 
 B) Joe Dede                            
C) Bay Willy                                            
  D) Bay Wonka

11. Fabrikada beş talihli kişi saat kaçta içeri alındı?                            (Sayfa: 80) (5 Puan)                                                                                             
  A) 08.00'de         B) 09.00'da        C) 10.00'da       D) 11.00'de

12. Bay Willy, fabrikada beş kişiden ilk kimle tanıştı? (Sayfa: 84) (5 Puan)                                                                                                             A) Violet Beauregarde                              B) Mike Teavee                                      C) Veruca Salt                                             D) Augustus Gloop


13. Bay Willy, beş talihli kişi ve yakınlarıyla fabrikayı gezmeye başladığında toplam kaç kişiydiler? (Sayfa: 88) (5 Puan)                              
   A) 14                          B) 15                       C) 16                          D) 17


14. Fabrikada gezmeye başladılar, yerin altına indiklerinde parlak metal bir kapının önüne geldiler, kapıda ne yazıyordu? (Sayfa: 89) (5 Puan)                                                                                                            A) Soyunma Odası                                    B) Çikolata Odası                     
   C) İşçi Odası                                               D) Dinlenme Odası

15. Bayan Salt ne öğretmenidir? (Sayfa: 97) (5 Puan)                                                A) Türkçe Öğretmeni                      B) Matematik Öğretmeni                                          C) Coğrafya Öğretmeni                  D) Edebiyat Öğretmeni

16. Üçüncü bilet kim tarafından bulunmuştu

 A) Augustus Gloop                             
B) Veruca Salt                    
    C) Mike Teavee                                   
D) Violet Beauregarde                       
17. Fabrikada ırmak yüzeyinin üzerinde yeşil bir kapıyla karşılaştılar. Tüm krema çeşitlerinin (taze krema, kremşanti, menekşeli krema, kahveli krema,ananaslı krema...) bulunduğu bu oda kaç numaralıdır? (Sayfa: 117) (5 Puan)
A) 54                           B) 53                       C) 52                       D) 51


18. Fabrikada kayıkla gezerken Umpa Lumpalar kırmızı kapının önüne gelince durdurdular. Kapıda ne yazıyordu? (Sayfa: 119) (5 Puan)                                                                                         
A) SOYUNMA ODASI - DİKKAT - GİRİLMEZ                                                  
B) BULUŞ ODASI - ÖZEL - GİRİLMEZ                                                                             
C) ELEKTRİK ODASI - TEHLİKELİ- GİRİLMEZ                                                       
D) HAZİNE ODASI - YASAK - GİRİLMEZ


19. Fabrikada dolaşırlarken Ceviz Odası yazan kapının önüne geldiler. Bay Willy, burada biraz durup soluklanın, kapının camından içeri bir göz atın. Sakın Ceviz Odası'na gireyim demeyin, girerseniz ... tedirgin edersiniz, dedi.                                                                        Bu cümlede üç noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? (Sayfa: 149) (5 Puan)
A) fareleri          B) kedileri      C) sincapları     D) tavşanları


20. Bay Willy, en sonunda fabrikayı kime vereceğini söylemişti? (Sayfa: 200) (5 Puan)                                                                             
A) Veruca Salt                                              B) Mike Teavee                                            C) Augustus Gloop                             D) Charlıe

1. Ailenin en yaşlısıydı. Tam doksan altı buçuk yaşındaydı, daha ne olsun. Tüm yaşlılar gibi sevecen ve kırılgandı, bütün gün neredeyse hiç konuşmazdı. Ama akşamları, sevgili torunu Charlie odaya girdi mi, sihirli bir değnek değmişçesine gençleşiverirdi. Bitkinliğinden eser kalmaz, bir delikanlı gibi kabına sığmaz, aşka gelirdi.

Yukarıdaki paragrafta betimlemesi yapılan şahıs aşağıdakilerden hangisidir?

A) George dede
B) Georgina nine
C) Josephine nine
D) Joe dede

2. Aşağıdakilerden hangisi Bay Willy Wonka’nın fabrikasına casus gönderip fabrikadaki bilgileri çaldıran fabrika sahiplerinden biri değildir?

A) Wolfowist
B) Fickelgruber
C) Prodnose
D) Slugworth

3. Bay Willy Wonka’nın çikolata fabrikasına insanlar kaç yıl girememiştir?

A) 3 yıl         C) 10 yıl
B) 5 yıl         D) 15 beş yıl

4. Çikolata fabrikasına girebilmek için altın bileti bulan ilk iki talihlinin isimleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Veruka Salt – Mike Teavee
B) Augustus Gloop – Veruca Salt
C) Augustus Gloop – Mike Teavee
D) Charlie Bucket – Violet Beauregarde

5. Augustus Gloop altın bileti bulduktan sonra yaşadığı kentte aşağıdaki durumlardan hangisi yaşanmamıştır?

A) Tüm pencerelerde bayraklar dalgalanmıştır.
B) Okullar tatil edilmiştir.
C) Kentin valisi Augustus Gloop’u makamına kabul etmiştir.
D) Kahraman çocuğun onuruna geçit töreni düzenlenmiştir.
6. Rusya’da düzmece bir biletle ortaya çıkıp altın bileti bulduğunu ileri süren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Charlotte Russe
B) Eric Foulbody
C) Vilidamir Brosky
D) Emma Groose

7. Aslında ben bir çiklet hastasıyım. Bayılırım çiklete. Çikletsiz yapamam. Bütün gün çiklet çiğnerim. Yalnızca yemek yiyeceğim zaman çikletimi ağzımdan çıkarır, bir yere kaybolmasın diye kulağımın arkasına yapıştırırım.

Yukarıdaki paragrafta konuşan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cornelia Prinzmetel
B) Violet Beauregarde
C) Veruka Salt
D) Josephine Teavee

8. Kitapta geçen çocuklarla ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Augustus Gloop – Aç gözlü bir oğlan
B) Veruka Salt – Sabahtan akşama kadar çiklet çiğneyen bir kız
C) Mike Teavee – Televizyon izlemekten başka bir şey yapmayan bir oğlan
D) Charlie Bucket – Fakir bir ailenin açlık çeken cılız çocuğu

9. Charli’nin babası Bay Bucket, diş macunu fabrikasından ayrıldıktan sonra hangi işte çalışmaya başlamıştır?

A) Çikolata fabrikasında iş bulup çalışmaya başlamıştır.
B) Bir temizlik şirketinde işe girip cadde ve sokaklardaki çöpleri toplamaya başlamıştır.
C) Sokaklarda az para karşılığında kar temizlemeye başlamıştır.
D) Willy Salt adında bir patronun fabrikasında gündelik işçi olarak çalışmıştır.

10. Charli Bucket, altın yaldızlı çikolatayı hangi parayla almıştır?

A) Karın içinde bulduğu parayla
B) Joe dedenin uzun zamandır biriktirdiği parayla
C) Babasının verdiği harçlıkla
D) Yaşlı bir kadına yardım ettikten sonra kadının verdiği parayla

11. İçinde altın biletlerin de olduğu Wonka çikolatalarının tanesi ne kadardır?

A) Üç peni
B) Beş peni
C) Yedi peni
D) On peni

12. Charli Bucket’in çikolatada bulduğu altın yaldızlı bilette aşağıdaki ifadelerden hangisi yoktur?

A) Altın biletin talihli sahibi, Bay Willy Wonka seni yürekten kutlar, gönülden kucaklar.
B) Ayrılma vakti geldiği zaman, kocaman kamyonlar sizleri evlerinize bırakacak.
C) Hazırladığım akıl sır ermez sürprizler karşısında şaşkınlıktan küçük dilinizi yutacak, zevkten kendinizden geçeceksiniz.
D) Ailenizde bulunan bütün fertlere aidat bağlanıp bütün istekleri tarafımdan karşılanacaktır.

13. Charli’nin altın yaldızlı biletinde aşağıdaki talimatlardan hangisi yoktur?

A) Ziyaret günü, Ocak ayının ilk günüdür.
B) O gün sabah tam onda fabrikanın kapısının önünde olacaksın.
C) Sana göz kulak olmaları, yaramazlık etmeni önlemeleri için ailenden bir iki kişiyi de getirmen iyi olur.
D) Bu bileti yanına almayı unutma, yoksa içeri giremezsin.

14. Joe dede, Charliye çikolata fabrikasına gitmeden önce hazırlanmasını istemiş ve bazı telkinlerde bulunmuştur.

Aşağıdakilerden hangisi Joe dedenin Charli’ye yaptığı telkinlerinden biri değildir?

A) Elini, yüzünü yıka, saçını tara, dişlerini fırçala.
B) Burnunu sümkür, tırnaklarını kes.
C) Pantolonunu ütüle, hırkanı sil.
D) Ayakkabılarını boya, gömleğini ütüle.

15. Willy Wonka’nın çikolata fabrikasına girmeye hak kazanan çocuklar ve yakınları fabrikanın önüne gelmişlerdi. Orada bulunan meraklı gözler ün yapmış bu çocuklar hakkında yorum yapıyorlardı.

Aşağıdaki yorumlardan hangisi yanlış kişiyle eşleştirilmiştir?

A) Montunda maskeli süvari resmi olan televizyon delisi çocuk – Mike Teavee
B) Kadidi çıkmış ihtiyarın yanında dikilen sıska bücür – Charli Bucket
C) Üzerinde vizon kürkü olan, canının her istediğini babasına aldıran kız – Violet Beauregarde
D) Duba gibi! Şişko patates! Tombul oğlan – Augustus Gloop

16. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Bay Willy Wonka’yla ilgili bir özellik değildir?

A) Çenesinde sipsivri, simsiyah bir keçi sakalı göze çarpıyordu.
B) Uzun boylu, keskin bakışlı etkileyici bir duruşu vardı.
C) Çok canlı ve hayat doluydu. Kıpır kıpırdı, yerinde duramıyordu.
D) Pantolonu cam yeşili, eldivenleri inci rengindeydi.

17. Sevgili ……….! Nasılsın bakalım? Seninle tanışmak ne güzel! Çok ilginç bir adın var. Ellerinde, ayaklarında siğiller olan biri olarak düşünmüşümdür hep bu adı. Ne kadar da yanılmışım. Geldiğine çok sevindim.

Bay Willy Wonka yukarıdaki ifadeleri aşağıdaki isimlerden hangisi için kullanmıştır?

A) Augustus Gloop
B) Mike Teavee
C) Veruca Salt
D) Violet Beauregarde

18. Çikolata fabrikasına girdikten sonra Willy Wonka’nın çocuklara yaptığı ilk uyarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Birbirinizden ayrılmayın, kendi başınıza gezmeye kalkışmayın, bir yere kaybolmayın.
B) Lütfen paltolarınızla şapkalarınızı şuradaki askılara asın ve beni izleyin.
C) Sevgili çocuklar, lütfen çok dikkatli olun! Sakın soğukkanlılığınızı kaybetmeyin. Çok sakin olun.
D) Sevgili çocuklar, lütfen fabrikayı gezerken hiçbir şekilde çikolatalara karışmayın. Çikolatalara insan eli değmemeli.

19. Bay Willy Wonka’nın çikolata fabrikasını dolaşan toplam ziyaretçi sayısı kaçtır?

A) 13      B) 14      C) 15      D) 16

20. “Burası çok önemli bir odadır. Tüm fabrikanın beynidir burası, tüm işin kalbidir.”

Bay Willy Wonka’nın “fabrikanın beynidir” dediği oda aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ceviz odası
B) Büyük cam asansör
C) Tele-çikolata odası
D) Çikolata odası

21. Aşağıda ismi geçen ağaç ve çiçeklerden hangisi fabrikanın içinde bulunan çikolata ırmağının kenarında bulunmamaktadır?

A) Salkımsöğütler
B) Akçaağaçlar
C) Açelyalar
D) Kardelenler

22. Aşağıdakilerden hangisi Bay Wonka’nın çikolata çağlayanıyla ilgili verdiği bir bilgi değildir?

A) Çikolatayı çalkalayıp karıştırır.
B) Dövüp ezer.
C) Çikolata rengi almasını sağlar.
D) Hafifletir, yumuşatır, köpük veri

23. Bay Willy Wonka, yumuşak nane şekerinden yaptığı çimene ………… ismini vermiştir.

Yukarıda boş bırakılan noktalı yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Kadük                      B) Nanik
C) Hedik                       D) Nane çimeni

24. Çocuklar arasında Umpa Lumpalar’ı gören ilk kişi kimdir?

A) Augustus Gloop
B) Mike Teavee
C) Veruca Salt
D) Violet Beauregarde

25. Çocuklarla beraber çikolata fabrikasını dolaşan velilerden hangisi coğrafya öğretmenidir?

A) Bayan Salt
B) Bayan Gloop
C) Bayan Beauregarde
D) Bayan Teavee

26. Lumpa ülkesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Dünyanın en ürkünç canavarlarıyla doludur.
B) Balta girmemiş ormanlarla kaplıdır.
C) Lumpalar canavarlardan korunmak için ağaçların tepelerinde ev yapmışlardır.
D) Umpa Lumpaların kaldığı ormanda en fazla kakao ağacı vardır.

27. Aşağıdaki canavarlardan hangisi Umpa Lumpaların düşmanı değildir?

A) Boynuzlu congolozlar
B) Amansız devanaları
C) Korkunç yamyamlar
D) Dev tepegözler

28. Aşağıdakilerden hangisi Umpa Lumpalar’ın özelliklerinden değildir?

A) Dans etmeyi ve şarkı söylemeyi çok severler.
B) Umpa Lumpa dilinden başka bir dil bilmezler.
C) Hem yaramaz hem şakacıdırlar.
D) Erkekleri geyik derisiyle, kadınları yapraklarla vücutlarını örterler.

29. Augustus Gloop’un içinde tıkalı kaldığı boru hangi odaya çıkmaktadır?

A) Çokonat yapılan odaya
B) Sütlü çikolata kaplamalı çilekli gofretli çokobarların yapıldığı odaya
C) Erimez, tükenmez bonbonlar ve karamelaların yapıldığı odaya
D) Meyve sıkma odasına

30. Umpa Lumpalar’ın söylediği şarkıda Augustus Gloop aşağıdaki varlıklardan hangisine benzetilmiştir?

A) Bir domuza
B) Aç bir kurda
C) Deniz aygırına
D) Tuluma

31. Bakın göründü, çıktı geliyor işte!
Mucize denmez mi şu olup bitene!
Az önce herkesin nefret ettiği obur,
Az sonra herkesin gözdesi olur
Kim karşı koyabilir ki bu nefis tada,
Kim hayır diyebilir gofretli çokobara

 Umpa Lumpalar bu dizelerde kimden söz etmişlerdir?

A) Violet Beauregar
B) Mike Teavee
C) Veruca Salt
D) Augustus Gloop

32. Bay Wonka, “Hey, …………..! buraya bak!” diye bağırdı. Lütfen kayığı yalayıp durma! Yapış yapış yaparsın o kadar, yalaman başka bir işe yaramaz!”

Çikolata ırmağından geçerken Bay Wonka’nın kayığı yalamaması için uyardığı kişi kimdir?

A) Veruka Salt
B) Violet Beauregarde
C) Augustus Gloop
D) Mike Teavee

33. Bay Wonka ve ziyretçiler çikolata ırmağından kayıkla geçerken ırmak yüzeyinin az üstünde, geçidin duvarında yeşil bir kapı vardı. Kapının üstünde 54 NUMARALI DEPO ve güçlükle okunabilen yazılar vardı.

Aşağıdakilerden hangisi deponun üstünde yazılan yazılardan biri değildir?

A) Kremşanti
B) Vanilyalı krema
C) Elmalı krema
D) Saç kremi

34. “Sümsük çekirdekler mi!” diye bağırdı …………. “Tıpkı senin gibi” dedi Bay Wonka.

Bay Wonka’ın “sümsük” olarak nitelediği kişi aşağıdakilerde hangisidir?

A) Veruka Salt
B) Violet Beauregarde
C) Augustus Gloop
D) Mike Teavee

35. Charli Bucket, koskocaman odaya şöyle bir göz attı. Burası bir büyücünün mutfağını andırıyordu. Koca koca sobaların üstünde kara kazanlar fokur fokur kaynıyor, tencereler tıslıyor, tavalar cozurduyor, tuhaf tuhaf demir makineler şakır şukur çalışıyordu. Tavan ve duvarlardan borular geçiyordu. Odanın içini duman, buhar ve nefis kokular kaplamıştı.

Yukarıdaki paragrafta betimi (tasvir) yapılan yer neresidir?

A) Ceviz odası
B) Buluş odası
C) Tele-çikolata odası
D) Çikolata odası

36. Dünyada tüm mutfakların sonu gelecek, yemek pişirme derdi ortadan kalkacak. Alışverişe çıkmak falan da gerekmeyecek. Ne et almak gerekecek, ne de sebze! Yemeklerde çatal bıçak kullanılmayacak, tabağa gerek kalmayacak. Bulaşık derdi kalmayacak. Ne bir çöp ne bir atık.

Yukarıdaki paragrafta hangi üründen söz edimektedir?

A) Erimez tükenmez bonbonlardan
B) Sütlü çikolata şekerinden
C) Şeker haline getirilmiş vanilyalı kremadan
D) Tılsımlı çikletten

37. Bay Wonka’nın bütün uyarılarına rağmen Violet Beauregarde tılsımlı sakızı çiğnemiştir. Violet Beauregarde sakızı çiğnerken çeşitli yemeklerin tadını almıştır.

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki paragrafta sözü edilen yemek ve tatlardan biri değildir?

A) Sucuklu, yumurtalı pizza
B) Domates çorbası
C) Pirzola
D) Fırında patates

38. Joe dede, Charlie ve Bay Wonka geçitten koşarak ilerliyorlardı. Her yirmi adımda bir, bir kapının önünden geçiyorlardı. Her kapıda bir şeyler yazıyordu. Joe dede ve Charlie bazı kapılardaki yazıları da okuyabiliyorlardı.

Aşağıdaki yazılardan hangisi Joe dede ve Charlie’nin okudukları yazılardan değildir?

A) Çikolatalı süt veren inekler
B) Böğürtlen ve züğürtlenler
C) Soğuk günler için sıcak dondurmalar
D) Çocuk odaları için yalamalık duvar kağıtları

39. Veruca Salt’ın evinde beslediği hayvanlarla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) İki köpeği, dört kedisi vardır.
B) Üç kanaryası, bir papağanı vardır.
C) İki kuzusu, bir kazı vardır
D) İki muhabbet kuşu, bir kaplumbağası vardır.

40. Joe dede ve Charlie cam asansörde hızla yol alırlarken, asansörün cam duvarlarından çeşitli odalarda olup biten tuhaf, olağanüstü şeyler çarpıyordu gözlerine.

Aşağıdakilerden hangisi bu olağanüstü şeylerden biri değildir?

A) Her bir dalında farklı bir meyve türü olan ve gövdesi çikolatadan oluşan ağaç
B) Ağzından kahverengi yapışkan bir şeyler akan kocaman bir musluk
C) Ortalığa pudra püskürterek kar fırtınası yapan bir makine
D) Dipten doruğa badem şekerlerinden yapılmış çok büyük, dimdik bir dağ

41. Dar ve uzun bir odaydı. Oda baştan başa beyaza boyanmıştı. Yerler bile beyazdı, ufacık bir toz bile yoktu yerde. Tavandan sarkan koca koca lambalar odayı çok parlak mavi-beyaz bir ışığa boğuyordu. Odanın ortası bomboştu. Bir ucunda tekerlekli büyük bir kamera duruyordu.

Yukarıdaki paragrafta betimi (tasvir) yapılan mekan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ceviz odası
B) Buluş odası
C) Tele-çikolata odası
D) Çikolata odası

42. Ben televizyondan pek hoşlanmam. Dozunda seyredilirse sorun yok, ama çocuklar ne yazık ki dozunu kaçırıyorlar. Televizyonun karşısına geçmeyegörsünler, sabahtan akşama kadar boş gözlerle ekrana bakıyorlar, takılıp kalıyorlar televizyona…

Yukarıdaki paragrafta televizyonla ilgili yorumu yapan kişi kimdir?

A) Joe dede
B) Bayan Salt
C) Bay Beauregarde
D) Bay Wonka

43. Mike Teavee’nin sorduğu hangi soruya Bay Wonka “tehlikeli ve felaketle sonuçlanabilir.” yanıtını vermiştir?

A) Ceviz odasındaki sincaplara dokunulursa ne olur?
B) İnsanı ölümsüz kılan şekerlemeden yenirse ne olur?
C) Umpa Lumpalardan birkaçını evime götürebilir miyim?
D) Gerçek bir insanı aynı biçimde bir yerden başka bir yere televizyonla gönderebilir misiniz?

44. Yalvarırım Bay Wonka, onu büyütmenin yolu yok mu? Bay Wonka, “Bilemiyorum” dedi. Sonra “Hiç kolay değil.” diye ekledi. Ama küçük çocuklar lastik gibi esnektir. Çektin mi acayip uzarlar. Çikletlerin esnekliğini kontrol ettiğim özel bir makine var, sizin çocuğu o makineye sokacağız.

Bay Wonka’ın sözünü ettiği çocuk kimdir?

A) Veruka Salt
B) Violet Beauregarde
C) Augustus Gloop
D) Mike Teavee

45. Benim nefis süper vitaminli çikolatalarım var. Süper vitaminli çikolatada A’dan Z’e kadar vitamin vardır. Sadece ….. vitamini ve …… vitamini yoktur. Neden derseniz bu vitaminlerden biri insanı hasta eder bir diğeri de insanın kafasında horoz ibik çıkarır.

Bay Wonka’nın “Biri insanı hasta eder bir diğeri de insanın kafasında horoz ibiği çıkarır.” Dediği vitaminler hangileridir?

A) H-İ     B) M-N     C) X-W     D) B-U

46. Umpa Lumpalar söyledikleri şarkılarda televizyon için aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanmamışlardır?

A) Ne zaman bırakır ne de işgücü inanın
B) Aklını başından alır insanın
C) Çocuğun adı çıkar kuş beyinliye
D) Öyle oturur boş gözlerle bakar

47. Umpa Lumpalar’ın şarkılarında aşağıdaki kitap isimlerinden hangisi yoktur?

A) Binbir Gece Masalları
B) Güliver’in Seyahatleri
C) Lafontaine Masalları
D) Üç silahşörler

48. Charlie Bucket dışındaki çocuklar evlerine dönerken bazı fiziksel değişmelere uğramışlardır.

Yukarıdaki paragrafa bağlı olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Augustus Gloop bir deri bir kemik kalmıştır.
B) Violet Beauregarde’nin yüzünde morluklar oluşmuştur.
C) Veruka Salt, anne babasıyla beraber çikolataya bulanmışlardır.
D) Mike Teavee’nin boyu neredeyse on metreye çıkmıştır.

49. Altın bilet yarışmasının asıl sebebi aşağıdakilerden hangisidir.

A) Yıllardır açılmayan fabrikayı insanlara tanıtmak.
B) Bay Wonka’nın bu yarışma sayesinde rakiplerine gözdağı vermek istemesi
C) Bay Wonka’nın bu yarışma sayesinde kendisinin ve fabrikasının reklamını yapmak istemesi
D) Bay Wonka yaşlandığı için fabrikasını teslim edecek temiz yürekli bir çocuk araması

50. Roald Dahl’in “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” adlı kitabı kaç bölümden oluşmuştur?

A) 25    B)    30    C) 35    D) 40


CEVAP ANAHTARI :

1.D     2.A     3.C     4.B     5.C     6.A     7.B    8.B     9.C     10.A
11.B  12.D   13.A  14.C   15.C   16.B   17.C  18.A   19.B   20.D
21.D  22.C   23.B   24.C   25.A   26.D  27.C  28.B   29.B   30.A
31.D  32.D  33.C   34.B   35.B   36.D  37.A   38.B  39.C   40.A
41.C  42.D  43.D   44.D  45.A   46.A   47.C   48.C   49.D   50.B

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol