2021 YARIYIL TATİLİ İÇİN VELİ VE ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yarıyıl Tatili için Öneriler


Tatil başladıktan sonraki birkaç gün çocuğunuzu serbest bırakın

Tatilin başladığı günü takip eden bir süre, çocuklar kendi haline bırakılmalı ve nelere yöneldikleri izlenmelidir. Daha sonra ilgi duydukları etkinlikler konusunda desteklenmeli, tatilini en keyifli ve yararlı biçimde geçirmelerine yardımcı olunmalıdır. Bunu yaparken de çocuğu sıkmamak ve bu etkinlikleri görev haline getirmemek de önemlidir. Ancak çocuk, tatili tüm sorumluluklarından kurtulabileceği bir zaman dilimi olarak görmemelidir. Eğlenceli vakit geçirirken de odasını toplamak, dişlerini fırçalamak, büyüme dönemine uygun yeterli miktarda uyumak ve beslenme gibi günlük sorumlulukları ile okul için gerekli olan diğer görevlerini yerine getirmesinin gerekliği olduğunu bilmelidir.

Çocuğunuzun öğrenme kapasitesinin farkında olun

Her çocuğun öğrenme şekli ve hızı farklıdır. Ailelerin, çocuğun görsel veya işitsel öğrenme kapasitelerinin farkında olması çok önemlidir. Çok yoğun bir ders çalıştırma temposu ebeveyn-çocuk ilişkisini olumsuz yönde etkileyeceğinden, bu tempoyu ebeveynlerden ziyade bir eğitmenin üstlenmesi çok daha yararlı olacaktır. Tatil dönemi olduğu akılda tutulmalı ve çok uzun çalışma programlarından kaçınılmalıdır.

Ödevlerinin planlamasını çocuğunuzla birlikte yapın

Yarıyıl tatilindeki ders programı, ailelerin çocukları ile birlikte karar vererek oluşturduğu bir planlamayı içermelidir. Bu dönemde, çocuk ve aile arasındaki en önemli uyumsuzluk, anne babanın kendine göre bir ders planı yapması ve çocuğunun da buna uymasını beklemesidir. Oysa tatil döneminde ders çalışma, ihtiyaca göre belirlenmelidir. Abartılı ders çalışma programları, çocukları genel bir isteksizliğe veya onların derse karşı olan motivasyonlarında azalmaya itebilir.

Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutun

Birçok çocuk; cep telefonu, bilgisayar ve tablet ekranlarında daha çok sanal oyunla vakit geçirmek için tatil beklentisi içindedir. Çocukta oluşan bir beklenti, ailesinin daha önce sanal oyunlara yönelik verdiği sözlerden kaynaklanıyorsa, aile çocuğuna verdiği sözü tutmalıdır. Ancak her şeyin bir sınırı olduğu gibi bunun da limitsiz olmadığı ve bu sürenin hangi şartları gerektirdiğinin belirlenmesi, çocuk ve ebeveynleri arasındaki muhtemel çatışmaları önleyecektir. En önemlisi de ailesinin verdiği sözü tutması, çocuğun onlara karşı güven duygusunu sağlamlaştıracaktır.

Sosyal aktivite ve sorumluluklar sıraya koyun

Akademik başarı ve okul uyumu her dönem için önem teşkil etse de zihni dinlendirme ve bedensel rahatlık olmadan bunları sağlamak mümkün değildir. Tatil döneminde de dinlenme ve ders tekrarına ayrılacak zaman doğru belirlenmelidir. İlk dönemden eksikler söz konusu ise tatilde ek ders desteği alınıp alınmayacağı, ne sıklıkta tekrar yapılacağı ve sosyal aktivite olarak seçilecekler etkinlikler, tatilin başında aile ve çocuğun vereceği ortak kararla sıraya konulmalıdır.

Çocuğunuz yalnızca yaşıtları ile değil sizinle de vakit geçirmesine olanak sağlayın

Çocukların yaşıtları ile zaman geçirmesi; sosyalleşme, iletişim becerileri ve enerjiyi yönlendirme açısından çok değerlidir. Çocuklar anlık karar verme özelliklerinden dolayı hızlı bir şekilde arkadaşlarına yönelebilir. Bu, onlar için oldukça normal ve içgüdüsel bir davranıştır. Ancak çocuğun, aynı yaştaki arkadaşları ile daha çok zaman geçirmeyi talep etmesi, ebeveynlerine de ihtiyaç duymasını engellemez. Dolayısıyla aile fertlerinin de içinde olacağı aktiviteler, çocukların gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Etkinliğin, çocuklara keyif verecek ve eğlenceli özellikte olması, çocuklar kadar ebeveynlerin de motivasyonunu artıracaktır. Bu sayede çocuk, ailesinin önerdiği diğer aktiviteleri de deneme konusunda daha istekli olacaktır.

Uzun ve zorlu bir eğitim öğretim döneminin ardından tatil sevinci ile bu sürecin çocuk için nasıl geçtiği hakkında önemli bilgiler veren karne heyecanı tüm çocuklar ve ailelerini sardı. Çocukların bir kısmı emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu aileleri ile paylaşırken, bazıları da başarısız olduklarını düşünerek burukluk yaşayabiliyor. Çocukların karnesi nasıl olursa olsun bu konuda ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Ailelerin iyi karne getiren çocuğu maddi içeriği fazla olmayan amaca yönelik sürprizlerle ödüllendirmesi faydalı olabiliyor. Zayıf karne getiren çocukların ailelerinin ise ceza sistemi uygulamak yerine ikinci dönemin nasıl daha verimli geçirilebileceğinin planlarını yapması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Klinik Psikolog Emine Fettahoğlu, ailelerin yarıyıl tatilinde çocuklarının özgüvenini artırmak için yapması gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Çocuğunuzu yarıyıl tatilinde gelecek döneme hazırlayın
Çocukların karneleri tüm akademik hayatını belirleyen tek belirleyici unsur değildir. Eğitim ve öğretim bir süreçtir ve bu süreçte iniş çıkışlı olabilmektedir. Çocukların karneleri hayatları boyunca alacakları son karne olmayacağı için bu konuda ailelerin çocuklarına karşı yaklaşımları önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca ailelere önemli görevler de düşmektedir. Karne nasıl olursa olsun çocukların devamlılık sağladıkları ve çaba gösterdikleri alanda ödüllendirilmesi gerekmektedir. Aile bireylerinin çocukların hem dinlenerek, hem eğlenerek tatillerini yapmalarına destek olmaları önemli motivasyon sağlamaktadır. Bu nedenle verimli geçirilen yarıyıl tatili aslında gelecek döneme hazırlıktır.

Çocuğunuza bu karnenin son karne olmadığını hissettirin
Ebeveynlerin beklenmeyen karne notları karşısında tepkilerini kontrol etmesi gerekmektedir. Çünkü ailelerin bu tür tepkileri daha sonra çocukta farklı psikolojik belirtilere neden olabilmektedir. Çocuğu suçlamak, eleştirmek kendisini daha da kötü hissetmesine sebep olarak çocuğun özgüveninde zedelenmeye neden olabilir. Ebeveynin karneden beklentisi öğrencinin okul düzeyi, yetenekleri ve olanakları çerçevesinde olmalıdır. Karne, öğrencinin kendisini ebeveynin ise çocuğunu değerlendirdiği bir belgedir. Bu nedenle zeka seviyesini, yeteneklerini, hayata karşı başarısını gösteren bir unsur değildir, çocuğun hangi alanlarda kendisini yeterli gördüğü ya da geliştirilmesi gereken alanların keşfini sürdüğü bir belgedir. Çocuğunuzun alacağını bu karnenin son karne olmadığını hissetmesi için şu önerilere kulak verin;  

rÇocuğunuzun düşük notları yerine iyi gelen notları için de övgüde bulunarak farkındalık yaratın.
Okul hayatının sadece karneden ibaret olmadığını anımsatarak çocuğunuzu karne notuna göre değerlendirmeyin.
Çocuğunuzun isteğine yönelik bir hediye alırken maddi boyu yüksek tutmamaya çalışın, ödülün amaca yönelik olmasını sağlayın.
Karnesinde düşük not olan çocuğunuza ceza vermek, bağırmak, tepki göstermek yerine; zayıf notların çocuğunuzda ne gibi düşünceler oluşturduğunu anlamaya çalışın.
Çocuğunuzun düşük notuna karşı tutumunuzu tartışmacı bir tavırla değil, çözüm odaklı yapın.
Kısa tatili verimli değerlendirmek için;
Tatil süresince çocuğunuza başarısız olduğu alan ile ilgili sürekli hatırlatmalarda bulunup bu zamanı mutsuz ve üzgün geçirmesine neden olmayın.
Karnenin iyi ya da kötü olmasına bakmadan çocuğunuzla birlikte gelecek dönem için plan yapın, çözüm odaklı fikirlerinizi çocuğunuzla paylaşarak ortak bir karar oluşturarak onda özgüven ve sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayın.
Uyku, yemek, oyun, ödev ve dinlenme saatlerini çocuğunuzla birlikte belirleyin.
Ortak bir karar ile yapılan etkinliklerde başarılı sonuç alınması halinde ödüllendirmeyi birlikte yapın.
Yarıyıl tatilinde kaliteli zaman geçirebilmek için doğa yürüyüşü, açık hava etkinlikleri, kişisel gelişimine katkıda bulunacak kültürel geziler planlayın.
Aile içi iletişimi artırmak için büyükleri ziyaret edin, ortak alanlarda birlikte etkinlik yapın, çocuğunuzun akranları ile vakit geçirmesine izin verin.
Çocuğunuzu tatil sürecinde bilgisayardan, telefondan ve çeşitli oyun araçlarından uzak tutmaya çalışın.
Rahat geçirilen tatil okul döneminde zorluk yaşatmasın
Tatil dönemlerinde ödev yapmayan, erken kalkmayan okula yetişme gibi zorunlulukları olmayan çocuklar serbest zamanın rahatlığına alıştırmaktadır. Serbest yaşama alışan çocuklar tatil sonrası okula daha zor adapte olmaktadır. Bu çocuklardaki okula karşı isteksizlik genellikle; karın ağrıları, odaklanamama, sinirlilik hali, uyuma, yemek yememe gibi durumlarla kendini göstermektedir. Bu durum da ebeveynler ile çatışmalara neden olarak devamında akademik başarısızlık ve özgüven eksikliğini getirmektedir. Bu tür sıkıntılara neden olmamak için ebeveynlerin tatil bitmeden en az bir hafta önce çocukları ile birlikte okul düzeninin yeniden oluşturulması için plan yapması gerekmektedir. Çünkü öğrencinin okula karşı düzeni tekrar oluşturulmazsa rahat ve istenilen bir şekilde geçirilen tatil, okula dönülmesi ile birlikte zorlu bir sürece neden olmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al