Hintli Düşünür Anlatıyor: “Ülkemizde modern eğitim diye bir şey ortaya çıktı. Onun adına, yerden mantar biter gibi orada burada okullar ve kolejler açıldı.

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

“Ülkemizde modern eğitim diye bir şey ortaya çıktı. Onun adına, yerden mantar biter gibi orada burada okullar ve kolejler açıldı. Bunlar öyle düzenlendi ki, bunların ışıkları kolej sisteminin ötesini aydınlatamıyordu. Çevrelerini kalın bir yabancı dil duvarı örtüyor.
İlkokuldan sonra yavaş yavaş yabancı dille eğitim ve yabancı dille düşünme başlatıldığından, yurdumuz insanının beyni bebek seviyesinde kalıyor, gelişemiyor.
Çünkü: insanın anadilini kullanması bir suçmuş gibi, gerilikmiş gibi değerlendiriliyor.
İnsanların kendi ana dillerinde eğitilerek bilgilerinin mükemmelleştirilmesi hayalimizdir.
Eğitimin İngilizce olmadan yeterli olamayacağını söylemek, büyük kandırmacadır.
Yeni uyanmış Japonya, İran ve Türkiye gibi ülkelerin hiçbirinde ülke halkının çoğunluğu için eğitim konusunda böyle bir şey yaşanmıyor. (Yıl 1930)
Japon üniversitelerinin, bütün çağdaş bilgiye Japoncadan erişerek, ülkenin eğitim sistemini gerçek ve geniş kapsamlı bir düzeye getirdikleri unutulmamalıdır. Bunun sebebi; bir Japon’un eğitim yoluyla bütün ülkenin eğitimini en hassas noktalarına kadar anlayabilmesidir. Böyle yapmazsak, birbirimizi anlamamız zorlaşır, aynı ülkede yaşarız ama aynı ülkeye ait değilizdir.
Bu Kolejlerde okumuş eğitimli sınıflarımız, Avrupalıların tarihlerini, kültürel etkinliklerini, onların kendi anlatım şekliyle öğrenir. Ancak buna paralel olarak, kendi ülkelerinin, tarihlerini, kültürel miraslarını unuturlar, küçümserler. Geçmişlerinden koparlar, bunu da başarı sayarlar. Çünkü kolejler bunu aşılar.
Kendine alt kültürlerini, folklorunu, danslarını sahiplenmek, okumuşlarımızda alt sınıfa ait olmak hissini veriyor.
Bu değerlerin milli birer anıt olduğunu unuttular. Ve kendi yurdunda yabancı oldular. Yabancıların istediği de buydu.
Yurdumuza -Ana- dediğimizde, içimizden, onun sadece bazı şımarık zengin çocuklarının anası olduğunu biliriz. Peki sonsuza dek böyle yaşamaya devam mı edeceğiz?. Nihai kurtuluşumuz, onlar için oy verme hakkından mı ibaret kalacaktır?”

RABİNRANATH TAGORE
Hintli ünlü düşünür, şair

Yabancı dille eğitim aldatmacasının HİNDİSTAN'I nasıl sömürgeleştirdiğini, nasıl cahilleştirip köleleştirdiğini TAGORE 100 yıl önce fart etmiş ve yazmış.
Biz de hala Hindistan'ın bugünkü halini kendi kültürlerinden ileri geldi sanıyoruz.
Oysa, son 200 yıldır Hindistanı İngiltere yönetti. Cahilleştirip, yoksullaştırdı. İngilizler'den önce Türkler yönetiyordu. TİMUR'UN torunları asırlarca yönetti, bundan çok daha ileriydiler. Ondan önce de Hindistan, dünyanın en zengin, en verimli ülkesiydi. Bütün Avrupalıların ulaşmak istediği ülkeydi. Keşifler Hindistan'a ulaşmak içindi. Oradan her türlü yiyecek ve ticari mal getirebilmek içindi.
Ama son iki yüz yılda İngiltere Hindistan'ı soya soya yoksullaştırdı, cahilleştirdi.
Dil ve eğitim bunda çok önemli rol oynadı. Şimdi resmi dilleri İngilizce. Çok az insan çok zengin, bir milyardan fazla insan çok fakir, çok geri.
Biz hala bu tuzağın farkına varamadık.

KENAN ÖZEK

Anahtar Kelimeler:
HİNTLİ DÜŞÜNÜR TAGORE

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al