8. Sınıf 2. Yazılı Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Dersi Çalışma Soruları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1. Hikâyelerinde Türk geleneklerini ve değerlerini ele alan, Türk kültürünün ve kimliğinin korunmasına ve tanıtılmasına katkıda bulunan, Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismi olan ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olan yazar kimdir?
Cevap: Ömer Seyfettin
2. Ömer Seyfettin’in hikayelerinden 5 tanesini yazınız?
Cevap: Forsa, Pembe İncili Kaftan, Diyet, Kütük, Bomba, Efruz Bey, Ferman…
3.Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp’in öncülüğünde Arapça ve Farsça dilbilgisi kurallarının kullanılmaması, Arapça ve Farsça tamlamaların kaldırılması, Arapça ve Farsça sözcüklerin Türkçede söylendikleri gibi yazılması, başka Türk Lehçelerinden sözcük alınmaması, İstanbul konuşması esas alınarak yeni bir yazı dilinin oluşturulması, dil ve edebiyatın doğu-batı taklitçiliğinden kurtarılması gibi görüşlere yer verilen dilde sadeleşme hareketinin adı nedir?
Cevap: Yeni Lisan
4. Mehmet Âkif Ersoy’un Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini ölümsüzleştirdiği ve milli şair olarak tanınmasını sağlayan marş nedir?
Cevap: İstiklal Marşı
5. Mehmet Âkif Ersoy’un önemli şiirlerinden 5 tanesini yazınız.
Cevap: Çanakkale Şehitlerine, Bülbül, Zulmü Alkışlayamam, Süleymaniye Kürsüsünden, Ordunun Duası…
6.  Mehmet Âkif Ersoy'un 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat adlı eserin içerdiği kitapları yazınız. 
Cevap: Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın Sesleri (1913), Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924), Gölgeler (1933).
7. Türk toplumunun kültürel ögesinin Türkçülük, ahlaki ögesinin İslam olduğunu öne süren ayrıca teknolojik ve bilimsel gelişim için pozitif bilim anlayışının benimsenmesini savunan toplum bilimci kimdir? Bu görüşlerini öne sürdüğü eserinin adı nedir?
Cevap: Ziya Gökalp, ‘’Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak’’

8. Ünlü eserinde gençlere “Çalış, genç arkadaşım çalış! Nâmerde muhtaç olmak, ölmekten beterdir. Gençliğini eğlenmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir.” şeklinde öğüt veren ordinasyüs profesör unvanlı hukukçu kimdir? Öğütlerine yer verdiği eserinin adı nedir?
Cevap: Ali Fuat Başgil, Gençlerle Başbaşa. 
9. Hatay'ın Fransız mandasından bağımsızlığa kavuşmasından sonra 1937'de Hatay Cumhuriyetinin anayasasını hazırlayan ünlü anayasa hukukçusu kimdir?
Cevap: Ali Fuat Başgil
10. Sadettin Kaynak’ın Türk besteciliğine yaklaşım biçimine dair iki örnek yazınız.
Cevap: Halk müziğinin bölgesel motiflerini derinlemesine incelemiş, şarkı ile türkü arası bir özellik taşıyan üslûbunu kullanarak kendine öz bir form (biçim) yaratmıştır. Yunus Emre, Karacaoğlan, Erzurumlu Emrah gibi değerli halk ozanlarının şiirlerini ve anonim halk ezgilerini de bu formda bestelemiştir. 
11. Ahmet Hamdi Tanpınar, hangi edebi türlerde eserler kaleme almıştır.
Cevap: Ahmet Hamdi Tanpınar: hikaye, roman, şiir, deneme ve makale türlerinde eserler vermiştir.
12. Deneme türünde ünlü bir eser olan ‘’Beş Şehir’’ ile Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi romanları olan ünlü yazar ve edebiyat tarihçisi kimdir?
Cevap: Ahmet Hamdi Tanpınar
13. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bireyin devamlılığının milletin devamlılığında olduğu” görüşünden ne anlıyorsunuz? Kısaca açıklayınız.
14. Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerinden 5 tanesini yazınız. 

Cevap: Çile, Ben ve Ötesi, Kaldırımlar, Örümcek Ağı, Aynadaki Yalan, Tohum, Bir Adam Yaratmak ve Reis Bey…
15. 12 yaşında şiire başlamıştır. İlk şiir kitabı 17 yaşında iken yayımlanmıştır. Öğrenim için gittiği Paris dönüşünde yayımladığı Örümcek Ağı ve Kaldırımlar adlı şiir kitapları onu çok genç yaşta ünlü yapmıştır. Henüz otuz yaşına basmadan çıkardığı yeni şiir kitabı "Ben ve Ötesi" (1932) ile takdir toplamayı sürdürmüştür. 1934 yılında Abdülhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra İslami kimliği ile öne çıkmaya başlamıştır. 
Yukarıda hakkında kısaca bilgi verilen ünlü şair, yazar (oyun ve roman yazarı ) kimdir?
Cevap: Necip Fazıl Kısakürek
16. Necip Fazıl Kısakürek’in siyaset, din ve topluma dair görüşlerine yer verdiği uzun soluklu dergisinin adı nedir?
Cevap: Büyük Doğu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak