Sınavlar Hep Açık Uçlu mu Sorulacak?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2017'de lisans yerleştirme sınavlarında (LYS-şimdiki AYT) açık uçluya benzer kısa cevaplı sorular sorulmuştu.
Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardı.Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmamıştı.
1 yıl kullanılabildi....
O zamanlar Hürriyet gazetesinin yaptığı bir haberi olduğu gibi aktarıyorum....
Öğrencilere analiz yapabilme, kritik düşünebilme yeteneğini kazandırabilmek için üniversite ve liseye geçiş sınavlarında açık uçlu soruların sorulması kararlaştırıldı. 2017 YGS ve LYS’de açık uçlu yani kısa cevaplı sorular yer aldı. Liselere geçiş sistemi olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde de açık uçlu soruların çıkacağı açıklandı. Ancak değerlendirmelerin nasıl yapılacağı, örnek sorular gibi detayların duyurulduğu günün akşamı Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla TEOG kaldırıldı. Açık uçlu sorular uygulanamadan rafa kalktı. Yeni liselere geçiş sınavında bunlara yer verilmeyeceği belirtildi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, toplumda bu soruların değerlendirilmesinin objektif yapılamayacağına dair bir algı olduğunu, yeni bir tartışmaya yol açmamak için bu soruların olmamasına karar verdiklerini söyledi. Bakan Yılmaz, “Biz aslında MEB olarak açık uçlu sorulara hazırdık, öğretmenlerimiz ve değerledirmecilerimizi bu doğrultuda eğitmiştik” açıklamasını yaptı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in son açıklamasına göre ise bu sorular üniversite sınavından da kaldırıldı. Böylece Türk eğitim sisteminin önemli sınavları için ‘açık uçlu soru’ devri kapanmış oldu.
ÖLÇME DEĞERİ YOKTU
Salim Ünsal (Rehberlik Koordinatörü): 

Doğru olanı yapmışlar. Açık uçlu soru zaten açık uçlu değildi. Kısa cevaplıydı. Şıkları kaldırılmış sorulardı. Ölçme değeri hiç yoktu. İlk açıkladıklarında Temel Yeterlilik Testi’nde 1’er soru olabileceğini ifade etmişlerdi. Lüzumsuzdu, kaldırılması isabet oldu.
OBJEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ ZORDU
Cihan Yeşilyurt (Rehberlik Uzmanı): 

Kaldırılması daha iyi olmuş. Birer tane açık uçlu sormalarının anlamı yoktu zaten. Örneğin öğrenci bir integral sorusunu çözüyor, işlemi yapıyor. Tek farkı A, B, C, D şıkkını işaretlemek yerine o sonucu bulduktan sonra cevabı yazıyor ve kodluyordu. Hele ki lisede olmaması çok doğru. Objektif değerlendirilmesi zordu. Çocukların yazısını okumak ayrı bir dert. Bu konularda sıkıntı olacaktı.Çocuklar da alışkın olmadıkları için zorlanabilirlerdi.
KALDIRILMASI OLUMLU
Onur Soğuk (Eğitimci): 

Sonuç itibariyle açık uçlu sınavın değerlendirilmesi zordu. Bir manası yoktu. Açık uçlu, öğrencilerin görüşlerinin ifade ettiği uzun cevaplı sorular demekti. Bizde ise test sorusunun yazılı haliydi. Bunlar kolay olarak öğrencinin karşısına çıkıyordu. Öğrencinin yorumlaması şeklinde bir soru tipi değildi. Yanlış doğruyu götürmüyordu. Ölçme değerlendirmede sıkıntı yaratıyordu. Her iki sınavdan da kaldırılması olumlu bir gelişme.
 

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al