En Fazla Hangi Kumaşlar Elektriklenme Yapar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Statik elektriğin birikmesidir. Çevrede hareket ettikçe giysilerimizde statik elektrik birikebilir. Bazı kumaşlar, statik elektriği iletmede diğerlerinden daha iyi görünüyor. Sentetik kumaşlar, doğal liflerden daha çatlak gibi görünüyor. Etrafımızda her yerde, hatta vücudumuzda bile statik elektrik var. Vücudumuzun giysilere karşı hareketinden kaynaklanan sürtünme ve hatta bazı halı kumaşları üzerinde yürümek bile giysilerimizde bu statik elektriği üretebiliyor gibi görünüyor.

Tüm maddeler, negatif veya pozitif yüklü olabilen elektronlar içerir. Zıt yüklü elektronlara sahip iki madde arasındaki sürtünme, sürtünme yoluyla bir yük biriktiğinde giysilerimizde görünür kıvılcımlar ve çıtırtı sesleri yaratır.

Daha önce saçınıza balon sürdüyseniz ve saçınız oldukça hafifse ve uçuşuyorsa saçınızla balon arasında statik elektrik üreteceksiniz. Saçlarınız balona yapışacak ve siz balonu kaldırırken yükselecektir. Saç ve balon arasındaki karşıt yükler, balonun ve saçın yük serbest kalana kadar birbirine yapışmasına neden olur.

Statik elektriğin, ana güç kaynağında bulduğunuz mevcut elektrikten farklı olduğunu unutmayın.

Peki en fazla elektriklenme yapan kumaşlar hangileri?

Yün
İpek
Polyester
Rayon
Kürk

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al