Mete Gazoz'un Hastalığı Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Mete Gazoz’un Hastalığı Nedir?
Milli okçu Mete Gazoz’un hastalığı, altın madalya aldıktan sonra yaptığı konuşma esnasında zorluk çekmesiyle dikkat çekmiştir. Olimpiyat şampiyonu olduktan sonra Paulo Coelho’ya verdiği cevap ile konuşma yapan Mete Gazoz’un konuşurken zorluk çektiği fark edilmiştir. Ailesi veya kendisi tarafından herhangi bir açıklama yapılmamış olmakla birlikte milli sporcumuz Mete Gazoz’un “akıcılık bozukluğu” veya halk arasındaki tabirle “kekeme” olduğu ya da bu durumun bir benzeri olan Tourette sendromu olduğu düşünülmektedir.

Tourette Sendromu Nedir?
Kişinin çocukluk dönemlerinde başlayan ve bazı tiklerin sürekli olarak tekrarlanması şeklinde ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromuna sahip olan kişi, göz kırpma, dokunma gibi motor tikler ile bağırma, boğaz temizleme gibi vokal tikler sergiler. Tourette sendromu bir tür sinir sistemi bozukluğudur ve genetiktir. Hasta olan kişi çocukken Tourette sendromu ortaya çıkar ve 20’li yaşlara geldiği dönemde azalma görülür. Tourette sendromu, Fransız doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından 1985 yılında ilk kez tanımlanmıştır.

Tourette sendromu olan kişilerin zekasında herhangi bir problem yoktur yalnızca sinir sisteminde bazı sorunlar vardır. Bu hastalık kişinin ömrünü etkilemez ancak uzun yıllar boyunca devam eder. Hastanın sahip olduğu tikler, zaman zaman azalıp zaman zaman artış gösterebilmektedir. Hasta olan kişi göz kırpma, omuz silkme, hapşırma gibi fiziken görülebilir tikler sergileyebilmekle birlikte aynı zamanda aniden bağırma, değişik sesler çıkarma, küfür etme gibi konuşma biçiminde tikler de sergileyebilir. Tourette sendromuna sahip olan kişilerin birçoğu sosyal ortamda istemediği davranışlar sergilediğini düşündüğü için psikolojik olarak zor süreçler yaşamaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al