Muharrem Orucunu Aleviler mi Tutar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Muharrem orucunu kimler tutar? Muharrem orucunun sevabı nedir? Muharrem orucu nedir ve nasıl tutulur? Muharrem orucunu kimler tutar? Muharrem orucunun sevabı var mı? Muharrem ayında tutulan oruç kime aittir? 

Aşure Muharrem orucunun sevabı.

Mu'meneen Kardeşlerim,

Es Selamun Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuh. (Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi hepinizin üzerine olsun)

Bir abimiz/ablamız şu soruyu sormuş:

Lütfen bana iki günlük Moharm orucunun faydalarını gönderir misiniz ???

(Yukarıdaki ifadede bazı dilbilgisi ve imla hataları olabilir. Forum, okuyucularımızdan gizlilik içinde dolaşıma giren soru, yorum ve beyanlardan hiçbir şeyi değiştirmez.)

Cevap:

Aşure Muharrem orucunun sevabı

Allah'ın adıyla O'na hamdeder, O'ndan yardım diler, O'ndan mağfiret dileriz. Allah kimi hidayete erdirirse onu kimse saptıramaz, kimi de saptırırsa onu da kimse doğru yola iletemez. Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (sav)'in O'nun kulu ve elçilerinin mührü olduğuna şahitlik ederiz.

Aisha tarafından anlatılan Sahih Al-Buhari Hadis 5.172

Aşura (yani Muharrem ayının onuncu günü), Kureyş kabilesinin cahiliye döneminde oruç tuttukları bir gündü. Peygamber (sav) de bu günlerde oruç tutardı. Böylece o (gördü) hicret ettiğindeMedine, oruç tuttu ve (Müslümanlara) oruç tutmalarını emretti. Ramazan orucu farz kılınınca Aşure günü oruç tutmak veya tutmamak insanlara ihtiyari hale geldi.


 

İbn Abbâs anlatıyor: "Peygamber (sav) Medine'ye geldi ve Yahudileri Aşure günü oruç tutarken buldu. Onlara: 'Bu oruç nedir?' Dediler ki: "Büyük bir gün, Allah Musa'yı ve kabilelerini kurtardı."İsrail bu gün düşmanlarından ve dolayısıyla Musa bu gün oruç tuttu.' Peygamber (s.a.v.): "Bizim Mûsâ üzerinde sizden daha lâyıkız" buyurunca o gün de oruç tuttu ve mü'minlere de o gün oruç tutmalarını emretti."

Buhari ve Müslim rivayet etmiştir.

İbn Abbâs anlatıyor: "Resûlullah (sav) Aşure günü oruç tuttu ve insanlara da bu günde oruç tutmalarını emretti. Halk: "Ya Resulallah, o gün Yahudiler ve Hıristiyanlar onurlandırır.' Peygamber (sav) şöyle buyurdu: "Gelecek yıl geldiğinde -Allah'ın izniyle- dokuzuncu günü (ayrıca) oruç tutacağız." Peygamber (sav)'in vefatı ertesi yıldan önce oldu."

Müslim ve Ebu Davud rivayet etmiştir.

İslami Muharrem ayının onuncu günü çok önemli bir yere sahiptir, çünkü tarihte Allah Subhanah'ın Hz. Allah Subhaneh, Nuh Peygamberi ve müminleri tufandan kurtarmış, tövbeleri kabul etmiş, Yunus Peygamberi balığın midesinden kurtarmış, Eyyub Peygamberin hastalığına şifa vermiştir.

Muharrem ayının onuncu günü, sadece Kureyş müşriklerinin değil, aynı zamanda dönemin Yahudi ve Hıristiyanlarının da İslam'ın gelişinden önce onurlandırdıkları bir gündü; ve bu günü oruç tutarak andılar. Allah Resulü (sav), müminlerin, Allah'ın önceki tüm Peygamberlerine olan samimi inançlarından dolayı, bu günü onurlandırmaya daha layık olduklarını bildirmiş ve müminleri, müşriklerden ayrılarak iki gün oruç tutmaya teşvik etmiştir. ya 9'uncu ve 10'uncu ya da 10'uncu ve 11'inci , bu büyük günün anısına .


Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “…..Arafe günü orucunun geçen ve gelecek yılın günahlarına kefaret olmasını Allah'tan dilerim; Aşure günlerinin orucunun geçen yılın günahlarına kefaret olmasını Allah'tan dilerim .'

Hak ve fayda hakkında yazılmış her ne varsa, ancak Allah'ın yardım ve hidayetindendir ve her ne kadar hata varsa, yalnızca bendendir. Allah En İyisini Bilir ve Tek Güç Kaynağı O'dur.

Kardeşin ve İslam'da iyi dilekçin ,

Muharrem Orucunu Aleviler mi Tutar?

Alevi inanışa göre bu orucu tutarken; 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için; su içilmesi uygun görülmez. Su saf halde içilmemektedir.
 

Burhan


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al