Ücretsiz Öğle Yemeği Uygulaması Detayları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

DAĞITIM YERLERİNE
İlgi : a) 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu.
 b) Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği. İlgi (a)’da kayıtlı Kanun’un Fırsat ve İmkân Eşitliği başlıklı 8. maddesinin “Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır. Maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır.” hükmü gereği öğrencilerimizin eğitim öğretim ortamları ve sosyal yardımlardan her türlü şekilde yararlanmaları esastır. Düzenli beslenme, çocuklarımızın ve gençlerimizin öğrenmelerini, çalışma yeteneklerini geliştirmekte, sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için önemli bir rol oynamaktadır. Taşıma Merkezi okullarda devam eden uygulamada sadece taşınan öğrencilere yemek verildiği, ancak taşınan öğrencilerle birlikte diğer öğrencilere de yemek verilmesinin öğrencilerin kaynaşmasına, birlikte hareket etmesine ve aralarındaki paylaşma anlayışının gelişmesine katkıda bulunacaktır. Bu okullarda öğrenim gören, yemek hizmeti alamayan öğrencilerimizin zihni ve fiziki gelişimlerinin sağlanabilmesi, okullarımızda öğle aralarında tüm öğrencilerimize yemek hizmeti verilmesiyle mümkündür. Taşıma Merkezlerinde yemek hizmetinin verilmesiyle birlikte öğrencilerimizin yemek yiyebilmeleri için okul dışına çıkma zorunluluğu ortadan kalkacak, çocuklarımızın güvenliğini esas alan yeknesak bir uygulama sağlanmış olacaktır. Öğrencilerimize yemek hizmetlerinin sunulması sosyal devlet olmanın da bir gereğidir.
Öğrenci Taşıma Uygulaması kapsamında sunulan ücretsiz öğle yemeği hizmeti, İlgi (b)’de kayıtlı Yönetmelik’in "Yemek hizmetleri" başlıklı 20. maddesinin 1. fıkrasında yer alan; “Taşıma uygulaması kapsamında taşınan özel eğitim öğrenci/kursiyerleri dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğle yemeği verilir. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine taşıma yoluyla eğitim kapsamında öğle yemeği verilen okullarda açılan özel eğitim sınıflarına devam eden öğrenciler de bu hizmetten yararlandırılır.” hükmü doğrultusunda yürütülmekte olup, aynı Yönetmelik’in 19. maddesinin 4. fıkrasında yer alan; “Taşıma uygulaması kapsamı dışındaki öğrencilere yemek hizmeti verilmez. Ancak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları verileri de dikkate alınarak okul müdürlüğü tarafından tespit edilen ve taşıma uygulaması kapsamında olmayan öğrencilere öğle yemeği verilebilir.” hükmü ile öğrenci taşıma uygulaması kapsamında olmayan öğrencilerimizin de ücretsiz öğle yemeğinden faydalanmalarına imkân sağlanmaktadır.
Bu bağlamda, öğrenciler arası fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitim bölgesinin sosyoekonomik durumu, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarının edindirilmesi, maddi imkânsızlıklar, okul-ev arası mesafenin çokluğu vb. durumlarda okul müdürlüklerince bu durumdaki öğrencilere de ücretsiz öğle yemeği hizmeti sunulmasına karar verilebilmektedir.
Bu bilgiler doğrultusunda, toplam öğrenci sayısı 200 ve altında olan taşıma merkezi okullarımızda eğitim gören tüm öğrencilere ve toplam öğrenci sayısı 200’ün üzerinde olan taşıma merkezi okullarımızda eğitim gören öğrencilerimizden okul müdürlüğünce yemek hizmeti sunulması uygun görülenlere 2022-2023 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar yemek hizmeti sunulmasına ilişkin iş ve işlemlerin Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp gönderilecek yazı çerçevesinde okul müdürlükleri ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince koordineli olarak yürütülmesi hususunda,
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
 Sadri ŞENSOY
 Bakan a.
Bakan Yardımcısı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al