Seyit Onbaşı Kimdir? Seyit Onbaşının Ölüm Yıldönümü

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Tarihimizde asla unutulmayacak kahramanlar vardır. Bunlardan biride Kurtuluş savaşında yaptığı büyük başarılar sayesinde, adını büyük harflerle tarihe yazdıran Seyit onbaşı. Peki Seyit Onbaşı kimdir? Seyit Onbaşı ne yaptı da bu kadar büyük bir isme sahip oldu? 
Seyit onbaşı tarih kitaplarında yazan büyük isim. Seyit Onbaşı I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk asker. Savaş esnasında cephede, yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı ve alanda bulunan diğer askerler yaralandı 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi.
Yaptığı bu üstün başarı sayesinde tarihte adı asla unutulmayacak bir kahraman 
Seyit Onbaşı, savaş bittikten sonra köyüne dönüş yaptı ve 1 Aralık 1939 tarihinde hayatını kaybetti. 

O gün takvimler 1Aralık 1939'u gösteriyordu. Son nefesini verdiğinde sabah ezanı okunuyordu. Ölüm haberini duyan kasabalısı köylüsü, gazı arkadaşları, eşi dostu son yolculuğuna uğurlamak için Manastır köyüne geldiler. Seyit'i evlerinin küçük bahçesinde yıkadılar. Evinin önünde helallık alındıktan sonra köy camisinde namazını kıldılar.Köy mezarlığında tekbir sesleri arasında toprağa verdiler.Çok sevdiği boynundan çıkarmadığı muskasını da baş ucuna gömdüler.
    Bu fani dünyadan bir Çopur oğlu Koca Seyit geldi geçti. Kader ona fakirlik ve yoksulluk içinde yarım asırlık çileli bir ömür biçti. Her ne kadar fukaralığın görünen yüzü olarak bu dünyadan göçmüş olsa da o milletin yüreğinde yaşayan bir kahraman olarak kaldı.
     Taşlı tozlu orman yolu bilirdi Seyit'in gönlünde yaşattığı sevgiyi, kafasında kurduğu hayalî, çarıklarinda taşıdığı umudu. Artık yollarda ne yaptığı odun kömürün isi, ne de onun ayak izi var. Bundan sonra ormanlar öksüz,yollar sessiz kaldı.
      Erkan ZEYTUN (01/12/2020)N

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al