Öğretmenlerin Nöbet Görevinde Değişiklikler Yapıldı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yeni yönetmeliğe göre öğretmnelerin nöbet görevlerinde 6 değişiklik yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre nöbetlere ilişkin esasları önümüzdeki günlerde müdür değil öğretmenler belirleyecek. 

İşte yeni yönetmeliğe göre nöbet görevinde yapılan o değişiklikler
Örneğin nöbet görevinin başlama ve bitiş saatlerinde değişiklik yapılmış ve daha önce 15 dk. önce/sonra olarak belirlenmiş olan görev "30 dk önce/sonra" olarak değiştirilmiştir. Ancak öğretmenler kurulu kararıyla bu süre 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilecektir.

Ayrıca nöbetlere ilişkin esasları müdür değil öğretmenler kurulu belirleyecek.

Bir diğer önemli düzenlemeyle de nöbet tutan öğretmenlere öğlen arası ihtiyaçlarını gidermek için dinlenme zamanı verilmiştir.

Yapılan değişikliklere aşağıda karşılaştırmalı madde tablosunda yer verilmiştir.

NÖBETİN BAŞLAMA VE BİTİŞ SAATLERİ DEĞİŞTİ

Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler tek devrede nöbet tutarlar."

YORUM: Nöbete başlama ders saatinden 15 dakika öncesi iken 30 dakika yapılmış, okulların bunu 15 dakikaya kadar kısaltabilecekleri düzenlenmiştir. (Kurul kararıyla da yapılabilir)

NÖBETLERE İLİŞKİN ESASLARI MÜDÜR DEĞİL, ÖĞRETMENLER KURULU BELİRLEYECEK

Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür, kararlaştırılır ve okul müdürünün onayından sonra öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."

YORUM: Nöbete ilişkin kurallar öğretmenler kurulunda belirlenecektir. Daha önce kararlaştırılır ibaresi olmadığından okul idareleri keyfi uygulamalara gidebilmekteydiler. Yeni düzenlemeye göre öğretmenler kurulunda karar verilmesi ve bu kararlar doğrultusunda idare tarafından nöbet kurallarının duyurulması gerekir.

BAKMAKLA YÜKMLÜ OLDUĞU ENGELLİ BİREYİ OLAN ÖĞRETMENLERE DE NÖBET GÖREVİ VERİLMEYECEK

Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri halinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir."

YORUM:Engelli öğretmen ya da engelli çocuğu olanlara tanınan muafiyet ve isteğe bağlı nöbet görevi bakmakla yükümlü olduğu engelli aile bireyi olan öğretmenler için de getirilmiştir.

NÖBETÇİ MÜDÜR YARDIMCILARINA BOŞ DERSLER İÇİN GÖREV

h) Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni ve öğrencilerin etüt çalışması, o saatte dersi bulunmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır. Nöbetçi öğretmenlerin hepsinin dersinin bulunması durumunda ise nöbetçi müdür yardımcısı gerekli tedbirleri alır."

YORUM: Nöbete ilişkin kurallar öğretmenler kurulunda belirlenecektir. Daha önce kararlaştırılır ibaresi olmadığından okul idareleri keyfi uygulamalara gidebilmekteydiler. Yeni düzenlemeye göre öğretmenler kurulunda karar verilmesi ve bu kararlar doğrultusunda idare tarafından nöbet kurallarının duyurulması gerekir.

UYGULAMA ANA SINIFI OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN NÖBET GÖREVİ İÇİN DÜZENLEME

Ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri, nöbetçi oldukları gün ilk dersten 15 dakika önce, son ders bitiminden 15 dakika sonrasına kadar okulda bulunmak kaydıyla, okul öncesi öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar."

YORUM: Ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görevli okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevi düzenlenmiştir.

NÖBETÇİ ÖĞRETMENLERE ÖĞLEN ARASI İÇİN DİNLENME ZAMANI

Normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi, nöbetçi müdür yardımcısı ve öğretmenlerin temel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak okul müdürü tarafından dönüşümlü ve dengeli şekilde düzenlenir."

YORUM: Nöbetçi öğretmenlere öğle arasında dinlenme için zaman verilmesi düzenlenmiştir. Bu konuda da öğretmenler kurulunda kurala bağlanması mümkün olacak ve keyfiyet yaşanmayacaktır.

Maksut Balmuk
memurlar.net

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
okan 4 yıl önce

Bunlar vardi zaten siz nerde yasiyorsunuz

Avatar
İsteğe göre yorum 4 yıl önce

10 temmuz da çıkan yönetmelik değişikliği ne dair 21. Maddesi 4 Ü okumamış galiba okul idaresi tarafında belirlediğini

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al