Matematikte Kalıcılığı Teşvik Etmek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Öğrenciler genellikle sebatla mücadele ederler - arzulanan sonuçları vereceğinden emin olmadıkları takdirde bir çözüm denemekten rahatsız olurlar ve bu da risk almayı reddetmelerine neden olur.

Öğrencilerin bu korkuyu aşmalarına yardımcı olmak, onlara matematikte ve günlük yaşamın birçok alanında büyük bir avantaj sağlayacaktır. Problem çözücüler olarak adlandırılan görevler, öğrencilerin zorluklarla karşı karşıya kaldıklarında ve üretici mücadeleyle büyüme zihniyetini geliştirdikleri zaman devam etmeleri için değerli araçlardır.

ZENGIN PROBLEM ÇÖZÜCÜLERI İŞLENIYOR
İdeal problem çözücünün alçak ve yüksek tavanı vardır: Sorunun üstesinden gelmek için gerekli olan beceriler, daha zayıf öğrencilerin onunla etkileşimde bulunabilmeleri için asgari düzeyde olmalıdır, ancak yüksek uçucu öğrencilere meydan okumak için birkaç karmaşıklık seviyesine sahip olmalıdır.
Köşe içinde zar NRICH Projesi'nden soruna mükemmel bir örnektir. Bu problem, öğrencilerin dokunma yüzlerinin eşit bir değere sahip olması ve maruz kalan yüzlerin toplamının tam olarak 18 olması gibi bir köşede en az üç zar hizalamasını ister. Bu nedenle, bir çözüm bulmanın asgari şartı 18'e kadar çıkabilmektir. Düşük bir kat, ancak eğitimciler daha yetenekli öğrencileri, fark ettikleri kalıplarla ilgili soruları sorarak veya tüm çözümleri bulmaya teşvik ederek zorlayabilirler.

Açık uçlu problemler öğrencilerin başlangıçta kafalarının karışmasına izin verir, bu da onları çözüme götürecek bir yola ulaşıncaya kadar onları mücadeleye teşvik eder. Nerede başlayacağını bilmemek için ilk hayal kırıklığı ile çalışmak, öğrencilerde problem çözme direnci oluşturmak için ilk adımdır.

Bir problem farklı yorumlar için oda bıraktığında yardımcı olur. Belirsiz bir ifadeli soru, öğrencilerin sorunun ne anlama geldiğini düşündükleri ve çözümlerini nasıl etkileyeceğine karar verdikçe eleştirel düşünmeyi teşvik eder. Christian Courtemanche tarafından Kardan Adam Düğmeleri , temel düzeyler için belirsiz bir ifadenin bir örneğidir. Bu problemde, 21 butona sahip iki veya üç düğmeli kardan adam kaç tane yapılabileceğini soruyor, ancak tüm butonların mı kullanılması gerektiğini yoksa kardan adamların sayısının azamileştirilmesi gerektiğini belirtmiyor.

Birden fazla çözüm yoluna sahip olmak, öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanmalarına ve problem çözücülerin tüm öğrenme stilleri için erişilebilir olmasını sağlar. Öğrencilerim son zamanlarda onlara getirdiğim bir problem çözücüye yaklaşmanın yedi farklı yolunu bulmuşlar ve akıl yürütmelerini başkalarına anlattıklarında ortaya çıkan tartışma, matematiksel iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı oldu.

ÖĞRENCILERIN PERSEYI DESTEKLEMESI
Problem çözücü boyunca öğretmen desteği onun başarısı için şarttır. En önemli parça, öğrencilerin kutunun dışında düşünmelerini ve emin olmadıkları şeyleri denemelerini engelleyebilecek tüm faktörleri ortadan kaldırmaktır. Bunu yapmak için öğrencilerin problemi çözeceği beklentisini alıyorum ve son ürünü not etmiyorum.

Bunun yerine, sürece odaklanıyoruz ve öğrencilere katılım notu veriyorum. Bu, oyun alanını düzleştirdi, çünkü problemlerle mücadele etmek için kullanılan zayıf öğrencilerin, genellikle fazla çaba sarf etmeleri gerekmeyen akranlarına göre bir avantajı vardır.

Bir diğer önemli nokta, öğrenci sorularına nasıl cevap verileceğidir. Benim için, onlara cevap vermek, öğrencileri öğrenme fırsatlarından kurtarıyor. Onları geri yansıtmak ve öğrencileri kendi sorularını cevaplamaya teşvik etmek, onları becerikli olmaya öğretir. Öğrencilerin devam ettikçe düşüncelerini derinleştirmelerine yardımcı olmak, problemi daha yüksek bir seviyeye çıkarmak veya sıkışmış olan öğrencilerle ilgili fikirleri ortaya çıkarmak için birkaç soruya sahip olmak yararlıdır. Örnekler şunları içerir: “Tüm olası çözümleri buldunuz mu? Nasıl biliyorsunuz? ”Ve“ Cevaba ulaşabileceğiniz başka yollar var mı? ” 

Matematiksel iletişim becerilerini geliştirmek için, öğrenciler birlikte çalışmaya ve yöntemlerini başkalarıyla paylaşmaya teşvik edilmelidir. Güçlü ve zayıf öğrencileri veya farklı öğrenme stilleri olanları eşleştirmek, bunu yapmak için harika bir yoldur. Ancak öğrencilerin kendi gruplarını oluşturmalarına izin vermek, onlara bu görevde uygun gördükleri şekilde devam etmekte özgür olduklarını güçlendirir.

Öğrencilerin seçtikleri yöntemi haklı kılmaları istendikleri bir sınıf tartışması, herhangi bir stratejinin arkasında mantıklı bir mantık olduğu sürece kabul edilebilir olduğunu vurgular.

DIKKATE ALINACAK BAZI ŞEYLER
Çeşitlilik, öğrencilerin problem çözücüleri ile meşgul olmaları için anahtardır. Sorunlar daha derin düşünmeyi teşvik etse de, bir süre içinde daha kolay bir problem yaşanması öğrencilerin yanmış hissetmekten kaçınmasına yardımcı olur.

Ayrıca, sorun ve içeriği çeşitlendirmek istiyorum. Cebir sınıfımda verdiğim sorunlar genellikle, yukarıda tanımlanan bir köşe problemindeki zarlar gibi bir cebirsel bileşene sahip değildir ve şu anda üzerinde çalıştığımız içerikle asla ilgili değildir. Problem çözücüler sınıfı eğlenceli ve ilgi çekici tutar.

Bu görevleri düzenli olarak yapmak, öğrencilere ihtiyaç duydukları uygulamayı vermek ve problem çözme kaslarını esnetmelerini sağlamak için idealdir - Genellikle haftada bir tam ders dönemi kullanırım, ancak herhangi bir maruziyet yararlıdır. Bu aktivitenin başarısını en az ilk sekiz kez değerlendirmek için öğretmenlere dikkat ederim. Başladığımda şikayetlerden başka bir şey duymadım ve birkaç öğrenci ilk birkaç hafta boyunca problemlerle hiç ilgilenmedi. Onlar yavaş yavaş faaliyetin amacını anlamaya başladılar ve şikayetleri “Bunun benim için iyi olduğunu biliyorum, ama ....”

Sonunda öğrenciler haftanın problem çözücüsünün ne olduğunu bulmak için heyecanlandılar. Buradaki ders: Problem çözücüleri sadece öğrencilere değil öğretmenlerine de sabır ve azim öğretir.

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/encouraging-persistence-math

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al