Abbas Güçlü, 1-2 Yıla Kalmaz Bu Dersler Olmayacak

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, önümüzdeki yıllarda çok önemli derslerin yok olacağını dile getirdi. Özellikle, Tarih, Coğrafya ve Felsefe dersleri bir kaç yıla kalmaz ya kaldırılır ya da yok sayılacak dedi. Bir ülke için çok önemli olan Tarih gibi, felsefe gibi ce Coğrafya gibi önemli derslerin kaldırılması o ülkenin eğitimi için vahim olur.
Atama kontenjanlarında çok düşük kontenjan ayrılan bu branşlara talep ister istemez azalıyor. Abbas Güçlü'nün bu konuya ilişkin yazısını mutlaka okumalısınız
 

Sanat, spor ve yetkinlik, herkes için çok önemli ama özellikle de gençlerin yetişmesinde, olmazsa, olmazların en  başında geliyor ama bu kavramların da, bu derslerin de eğitim sistemimizde adı yok! Çünkü giriş sınavlarda soru sorulmuyor! Sorulmadığı için de sanatı, sporu, beceriyi ciddiye alan yok!
MEB, YÖK, ÖSYM ve Üniversitelerin istediği de yoksa bu mu?..
Peki o zaman yaratıcılık, yenilik, özgünlük, üretim, tasarım, etik, araştırma gibi kavramlar nasıl gelişecek, yaşam kalitesi nasıl yükselecek, katma değeri yüksek ürünler nasıl üretilecek?..

Eğitim, eğer yaşam kalitesini yükseltmekse, çocuklarımıza estetik değerleri de kazandırmak zorundayız. Yoksa beton yığını ucube kentlerde yaşamaya mecbur kalırız ki, gün gelir pişmanlık duyduğumuzda çok geç olur.

Yine aynı şekilde giderek obezleşiyoruz, yıldız ve genç takımlarımız sporcu bulamıyor, günde 500 test çözen çocuklarımız, iki yumurta karnını doyuramıyor ya kopan düğmesini dikemiyor çünkü sınavlara hazırlanıyorlar!..

Atatürk, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” diye spor derslerinin önemini ısrarla vurgulamış ve onun döneminde bu fazlasıyla ciddiye alınmıştı. Peki ya ondan sonra ve şimdi?..

Geçenlerde bir belgesel izliyorum geçmişin görkemli medeniyetlerine sahip olan ülkelerin okullarında en çok maaşı Felsefe, Sanat ve Spor Hocaları alıyormuş!..


Kim Ne Diyor?

Gelinen nokta böyle de, taraflar bu konuda ne diyor bir de ona bakalım.

Devletin ne düşündüğü yaptıklarıyla ortada, pek ya öğretmen, öğrenci ve veliler ne diyor? İşte onlardan gelen mesajlardan sadece bir kaçı:

Sınav ve yarış için öğretim var... yaşam ve ihtiyaçlar ile alakası yok. Sonra yenilik, özgünlük, üretim, tasarım, etik, araştırma gibi kavramları bol bol boş boş konuş....

. Neden bu derslerden soru sorulmuyor?

. Obez bir gençlik geliyor maalesef avrupa’daki yapılan araştırmalara göre obez nüfusun en fazla arttığı ülke Türkiye bu büyük bir sorun!!!

. Eğitimin en büyük amacı geleceğe hazırlayıp insanların sosyalleşmesini sağlamak ama bizim ülkemizde tamamen bilgiye dayalı , tamamen anı kurtarmaya yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. Bu öğrenciler nasıl sosyalleşecek? Aktivite sıfır, herşey bilgiye dayalı her şey…

. Ne zamanki sanat ve spor dersleri sınav puanları verilmeye başlanır ve diğer derslerle eşit tutulur okulda bu derslere yüksek not(şişirme not)gözüyle bakılmaz o.

. Resim,Beden Eğitimi ve Tasarım Atölyesi derslerinde hep test çözdük!..

. Çok önemli ama kimin umurunda. Devletin mi, velilerin mi? Test çözsünler yeter!

. Evet çok önemli ama bu konuyu ciddiye alıp önemseyen öğretmenlere almadık laflar ediliyor. Bu konuda kafam çok karışık çok. Niye 100 vermiyorsunuz diye bizi sorguluyorlar. Lütfen bu konuyu diri tutun! Değerlenme yeteneklerini değil farklı kazanımlarını ölçüyoruz nihayetinde, o dersem de disiplinle ama gel de anlat!..

. Bir, iki yıla kalmaz Tarih, Coğrafya, Felsefe dersleri de kaldırılır ya da yok sayılır...


Farklı Düşünenler!


.Yetenek,beceri gerektiren derslerin sınavının olması da saçma değil mi? O alanda uzmanlaşmak istenildiğinde olabilir ama ilk,ortaokul ve lisede resim,müzik,beden eğitimi gibi yetenek,beceri gerektiren derslerin hiç notu olmamalı,sadece gerçekten seven almalı, zorla verilmemeli.

Abbas GÜÇLÜ
Eğitim Ajansı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al