Mübarek Günler Neden Her Sene Daha Erken Oluyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hicri ve Miladi takvimin farkları nedir?

Sözlükte doğrultmak, düzeltmek gibi anlamlara gelen takvim, bir olayın belli bir başlangıca göre akıp giden zaman içerisindeki boyutlarını veren belge demektir. Bu boyutlar ise yıl, ay, gün adı şeklinde belirlenmiştir. Zamanı belirli boyutlara göre ayırarak oluşturulan bu çizelge, çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Takvimler, sosyal, dini, ticari gibi benzer amaçlarla organize edilen bir sistemdir. Bu sistemdeki süreler bazen astronomik olayların hareketlerine göre bazen de toplumsal ve doğal olaylara göre belirlenmiştir. Pek çok uygarlık birçok amaçla farklı takvim çeşitleri oluşturmuştur.

Miladi takvim ve hicri takvim arasındaki farklar nelerdir?

İlk takvim Sümerler tarafından ay yılına göre oluşturulmuş takvimdir. Bu takvimler, iki dolunay arasındaki süreyi temel alır. Döngüye göre ortalama 354 günlük bir ay yılı ortaya çıkmaktadır. Güneş yılına dayalı takvimi geliştirenler ise Mısırlılar olmuştur. Mısırlılar bu takvimi Nil Nehri'nin taşkınlık sürelerine göre belirlemişlerdi. Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius, her yıl Nil taştığı zaman, gün doğmadan hemen önce ortaya çıkmaktaydı. Mısırlılar takvimlerini bu olaylara göre şekillendirdiler. İlk modern takvimin temeli ise 8.yy'da atılmıştır. Bu takvim, Jülyen takvimidir. Adından da anlaşılacağı üzere Jül Sezar tarafından kullanıma sokulmuştur. Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregorius tarafından Miladi takvim yaptırılmıştır.

Miladi Takvim İle Hicri Takvim Arasındaki Fark Nedir?
Miladi takvim ve Hicri takvim arasındaki oldukça büyük farklar bulunur. Miladi takvim dünyanın hemen her yerinde kullanılan bir takvim çeşidi iken, Hicri takvim sadece İran ve Afganistan'da resmi olarak kullanılır. Hicri ve Miladi takvim arasındaki farklar şunlardır:

Hicri takvim başlangıç tarihi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği tarih olan 622 yılıdır. Bundan dolayı göç anlamına gelen hicret ismini almıştır. Miladi takvimin başlangıç tarihi, Hz. İsa'nın doğum tarihi olan 0 yılıdır.

Hicri takvimde Ay'ın Dünya çevresindeki dolanımını esas alan ay yılı kullanılmıştır. Miladi takvimde Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüşünü esas alan güneş yılı kullanılmıştır.

Hicri takvimde 1 yıl, 354 ya da 355 gündür. Aynı zamanda 12 kameri aydan oluşur. Miladi takvimde ise 1 yıl 365 gün 6 saattir ve 12 aydan oluşur. Bundan dolayı iki takvim arasında 11 gün fark bulunur. Bu da miladi takvimi kullanan bizlerde dini günlerin her sene 11 gün daha erken gerçekleşmesini yaşamamıza sebep olur.

Hicri Takvim Ayların Adları

1 -Muharrem Ayı Haram kılınmış.
2-Safer Ayı Sefer, yolculuk.
3-Rebiülevvel Ayı İlk bahar.
4 -Rebiülahir Ayı Son bahar.
5-Cemaziyelevvel Ayı İlk çorak toprak.
6-Cemaziyelahir Ayı Son çorak toprak.
7-Recep Ayı Saygı, onur.
8-Şaban Ayı Dağılmış, yayılmış.
9-Ramazan Ayı Yanma, sıcak olma.
10-Şevval Ayı Yükselmiş.
11-Zilkade Ayı Barışa sahiplik eden.
12-Zilhicce Ayı Hacca sahiplik eden.

Miladi takvimde ise aylar; Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık'tır. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al