Sümerlerin Bulduğu İcatlar Neler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Binlerce yıl önce Dicle ve Fırat nehirleri arasında bugün Irak'ın güneyinde yer alan antik Sümerler , bazı bakımlardan Silikon Vadisi'nin eski eşdeğeri olan bir medeniyet inşa ettiler. Merhum tarihçi Samuel Noah Kramer'in yazdığı gibi , "Sümer halkının teknolojik icat konusunda alışılmadık bir yeteneği vardı."

Yunanlıların daha sonra Mezopotamya adını verdikleri bölgede Sümerler yeni teknolojiler icat etti ve mevcut teknolojilerin geniş ölçekli kullanımını mükemmelleştirdi. Bu süreçte insanların yiyecek yetiştirme, konut inşa etme, iletişim kurma, bilgi ve zamanı takip etme biçimini değiştirdiler.

Philadelphia'daki Penn Müzesi'nin Babil bölümünün yardımcı küratörü ve bekçisi Philip Jones'a göre, Sümerlerin yaratıcılığı bir ölçüde topraklarının doğal kaynak eksikliğinden kaynaklanıyordu .

"Birkaç ağacı vardı, neredeyse hiç taş ya da metal yoktu" diye açıklıyor. Bu onları antik dünyanın plastiği olan kil gibi malzemeleri ustaca kullanmaya zorladı. Tuğlalardan çömlekçiliğe ve yazı tabletlerine kadar her şeyi yapmak için kullandılar.

Bilinen En Eski Yazar Mezopotamya'dan Bir Kadındı
Enheduanna adında bir rahibe, Homeros'tan bin yıldan fazla bir süre önce, şiir ve diğer metinlerin -bazen birinci şahıs ağzından- yazarlığını iddia etmişti.
Mimarlık, tarım, sanat ve daha fazlası ilk kez bu kültürlerde ortaya çıktı.


Ancak Sümerlerin gerçek dehası organizasyonel olabilir. Başka yerlerde geliştirilen buluşları alıp çok daha büyük ölçekte uygulama yetenekleri vardı. Bu şekilde tekstil ve çömlekçilik gibi ürünleri seri üretip daha sonra diğer insanlarla ticaret yapabileceklerdi.

Kramer'in yazdığı gibi Sümer kimliğinde onları büyük hayal kurmaya ve ustaca düşünmeye iten bir şey vardı. "Ruhsal ve psikolojik olarak hırs ve başarıya, üstünlük ve prestije, şeref ve tanınmaya büyük önem verdiler" diye açıklıyor.

Sümerlerin yenilikleri giderek yayıldı ve bugün içinde yaşadığımız modern, teknolojik açıdan gelişmiş dünyanın gelişmesine yol açtı. İşte Sümerlerin iz bıraktığı bölgelerden bazıları.

Seri Üretim Çömlekçilik


Diğer eski insanlar çömlekçiliği elle yapıyorlardı ama Sümerler , üniversitede Akdeniz sanatı ve arkeolojisi alanında doktora adayı olan Reed Goodman'a göre, seri üretime olanak tanıyan bir cihaz olan dönme çarkını ilk geliştirenlerdi. Pensilvanya'lı. Bu onların, Tupperware'in eski öncüsü olan işçi kumanyaları için kaplar gibi çok sayıda ürünü seri üretime geçirmelerine olanak sağladı.


Jones, yüzde 100 kesin olmamakla birlikte, bir yazı sistemini ilk geliştirenlerin Sümerler olduğunun muhtemel olduğunu söylüyor. Her iki durumda da, MÖ 2800'de yazılı iletişimi kullandıkları açıktır. Ancak büyük bir edebiyat yazmak ya da tarihlerini kaydetmek için yola çıkmadılar; bunun yerine ürettikleri ve sattıkları malların kaydını tutmak için yola çıktılar.

Jones, "Onların ilk metinleri yalnızca sayılar ve metalardan ibaret" diye açıklıyor. Bunu , esasen çeşitli nesnelerin çizimlerinden oluşan bir resim yazısı sistemiyle yaptılar . Sonunda fikirleri ve eylemleri ifade etmek için resim yazılarını birleştirmeye başladılar. Piktograflar sözcükleri ve sesleri temsil eden sembollere dönüştü.

Kâtipler, sembolleri tabletler oluşturacak şekilde kurutulan ıslak kile kazımak için keskinleştirilmiş kamışlar kullandılar. Yazı sistemi çivi yazısı olarak bilinmeye başlandı ve Kramer'in belirttiği gibi, daha sonraki uygarlıklar tarafından ödünç alındı ​​ve Orta Doğu'da 2000 yıl boyunca kullanıldı.

Hidrolik mühendislik
Sümerler, Dicle ve Fırat nehirlerinin taşkınlarını ve içerdiği zengin alüvyonu nasıl toplayıp kanalize edeceklerini ve daha sonra bunu tarım alanlarını sulamak ve gübrelemek için nasıl kullanacaklarını buldular . Kamışlardan, palmiye ağaçlarının gövdelerinden ve çamurdan yapılmış barajlar içeren, kapıları su akışını düzenlemek için açılıp kapatılabilen karmaşık kanal sistemleri tasarladılar.

Araba 


Richard W. Bulliet , The Wheel: Inventions and Reinventions adlı kitabında Sümerler tekerlekli araçları icat etmediler, ancak muhtemelen bir sürücünün bir grup hayvanı sürdüğü ilk iki tekerlekli arabayı geliştirdiler, diye yazıyor . Goodman, MÖ 3000'lerde Sümerlerin ulaşım için bu tür arabalara sahip olduğuna dair kanıtların bulunduğunu ancak bunların, engebeli arazinin tekerlekli yolculuğu zorlaştırdığı kırsal kesimde dolaşmak yerine muhtemelen törenler veya ordu tarafından kullanıldığını söylüyor. .

Pulluk


Kramer'e göre Sümerler tarımda hayati bir teknoloji olan sabanı icat ettiler. Çiftçilere çeşitli pulluk türlerinin nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı talimatlar veren bir kılavuz bile hazırladılar. Ve tahılın yenmesini önlemek amacıyla tarla kemirgenlerinin tanrıçası Ninkilim'e saygı duruşunda bulunmak için okunması gereken duayı belirlediler.

Tekstil fabrikaları


Orta Doğu'daki diğer kültürler yün toplayıp bunu giyim kumaşı dokumak için kullanırken, bunu endüstriyel ölçekte ilk yapanlar Sümerlerdi.

Goodman, "Sümerlerin yeniliği, tapınaklarını devasa fabrikalara dönüştürmekti" diye açıklıyor. Sümerlerin akrabalık bağlarını aşan ve tekstil üretimi için daha büyük çalışma organizasyonları oluşturan ilk kişiler olduğunu (modern imalat şirketlerinin öncüleri) olduğunu belirtiyor.

Seri Üretilen Tuğlalar 


Kramer'e göre Sümerler, ev ve tapınak inşa etmek için gereken taş ve kereste eksikliğini gidermek amacıyla kilden tuğla yapmak için kalıplar yarattılar. Kili yapı malzemesi olarak kullanan ilk kişiler olmasalar da Jones, "Yenilik, büyük miktarlarda tuğla üretme ve bunları büyük ölçekte bir araya getirme yeteneğidir" diye açıklıyor. Binaları taş binalar kadar dayanıklı olmayabilir ama daha fazlasını inşa edip daha büyük şehirler yaratmayı başardılar.

Sümer eserleri

Bakır Geliştirme Derneği'ne göre Sümerler, mızrak uçlarından keski ve usturaya kadar pek çok yararlı eşya yapmak için bakırı kullanan ilk insanlardan bazılarıydı . Ayrıca aslan başlı kartal gibi fantastik hayvanları tasvir eden dramatik paneller de dahil olmak üzere bakırla sanat eserleri yaptılar. Kramer'e göre Sümer metalurji uzmanları, kamışlarla ısıtılan fırınlar kullanıyor ve sıcaklığı elleriyle veya ayaklarıyla çalıştırılabilen körüklerle kontrol ediyorlardı.

Matematik


İlkel insanlar, kemiklere çentik koymak gibi basit yöntemler kullanarak sayıyordu; ancak Robert E. ve Carolyn Krebs'in çığır açan bilimsel deneyler, buluşlar ve keşifler adlı kitabına göre, 60'lık birimlere dayalı resmi bir numaralandırma sistemi geliştirenler Sümerlerdi. Antik Dünya'nın . İlk başta birimleri takip etmek için kamışları kullandılar, ancak daha sonra çivi yazısının gelişmesiyle birlikte kil tabletler üzerinde dikey işaretler kullanmaya başladılar. Sistemleri, daha sonra gelen uygarlıkların matematiksel hesaplamalarının temelini oluşturmaya yardımcı oldu.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber