Gezegenler, Güneş ve Diğer Küçük Gök Cisimlerinden Oluşan Sisteme Ne Denir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Güneş Sistemi [c], Güneş'in ve onun etrafında dönen nesnelerin yerçekimine bağlı sistemidir . Bu tür nesnelerin en büyüğü , Güneş'ten itibaren sırasıyla sekiz gezegendir : Merkür , Venüs , Dünya ve Mars adlı dört karasal gezegen , Jüpiter ve Satürn adlı iki gaz devi ve Uranüs ve Neptün adlı iki buz devi . Karasal gezegenler belirli bir yüzeye sahiptir ve çoğunlukla kayadan yapılmıştır.ve metal _ Gaz devleri çoğunlukla hidrojen ve helyumdan yapılırken , buz devleri çoğunlukla su , amonyak ve metan gibi ' uçucu ' maddelerden yapılır . Bazı metinlerde bu karasal ve dev gezegenler sırasıyla iç Güneş Sistemi ve dış Güneş Sistemi gezegenleri olarak adlandırılır .

Güneş Sistemi, 4.6 milyar yıl önce dev bir yıldızlararası moleküler bulutun yerçekimsel çöküşünden oluştu . Zamanla bulut, Güneş'i ve yavaş yavaş gezegenleri ve diğer nesneleri oluşturmak için birleşen bir protogezegen diskini oluşturdu. Sekiz gezegenin hepsinin aynı düzleme yakın bir yörüngeye sahip olmasının nedeni budur. Günümüzde Güneş Sisteminin kütlesinin %99,86'sı Güneş'te ve geri kalan kütlenin çoğu Jüpiter gezegeninde bulunmaktadır. Altı gezegen, altı olası en büyük cüce gezegen ve diğer birçok cisim, etraflarında dönen doğal uydulara veya aylara sahiptir. Tüm dev gezegenler ve birkaç küçük cisim, gezegen halkalarıyla çevrilidir., buz, toz ve bazen aycıklardan oluşur .

Bilinmeyen sayıda daha küçük cüce gezegen ve Güneş'in etrafında dönen sayısız küçük cisim vardır . Bu nesneler , Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasında uzanan asteroit kuşağında , Kuiper kuşağında , her ikisi de Neptün'ün yörüngesinin ötesinde uzanan dağınık diskte ve hatta Güneş Sistemi'nin bir parçası olarak sınıflandırılacakları daha uzak noktalarda dağılmıştır. aşırı Neptün ötesi nesne . Gökbilimciler arasında bu dokuz nesnenin cüce gezegenler olduğu konusunda fikir birliği var: asteroit Ceres , Kuiper kuşağı nesneleri Pluto , Orcus , Haumea , Quaoar, Makemake ve dağınık disk nesneleri Gonggong , Eris ve Sedna .  Kuyruklu yıldızlar , centaurlar ve gezegenler arası toz bulutları da dahil olmak üzere birçok küçük cisim popülasyonu , Güneş Sisteminin bölgeleri arasında serbestçe seyahat eder.

Güneş'ten dışarı doğru akan yüklü parçacıklardan oluşan bir akım olan güneş rüzgarı , heliosfer olarak bilinen baloncuk benzeri bir bölge yaratır . Heliopause , güneş rüzgarından gelen basıncın yıldızlararası ortamın karşıt basıncına eşit olduğu noktadır; dağınık diskin kenarına kadar uzanır. Uzun periyotlu kuyruklu yıldızların kaynağı olduğu düşünülen Oort bulutu , heliosferden kabaca bin kat daha uzak bir mesafede de var olabilir. Bunların ötesinde Güneş Sisteminin sonu var. Güneş Sistemi Samanyolu'na aittir ve Güneş Sistemine en yakın yıldızın (Güneş hariç) adı Proxima Centauri'dir.4.2441 ışıkyılı uzaklıkta .

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al