Fosfor Neden Parlar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Fosfor neden parlar?
Beyaz fosfor daha az kararlı ve daha reaktif olup, havadaki oksijenle temas ettiğinde yanmaya uğrar. Beyaz fosforun havayla temas halinde kademeli olarak yanması sonucunda beyaz fosfor karanlıkta parlar. Fosforun bu özelliğine Fosforesans denir.

Fosforun parıltısı , beyaz (ancak kırmızı değil) fosforun oksidasyonundan kaynaklanır ; bu süreç artık kemilüminesans olarak adlandırılmaktadır. Azot, arsenik, antimon ve bizmutla birlikte fosfor da piktojen olarak sınıflandırılır.

Fosfor nasıl ışık yayar?

RP tarafından açıklanan fosforlar;  floresan lambalar, LED'ler...
Bazıları yüksek enerjili serbest elektronlar tarafından uyarılır . Emisyon işlemine daha sonra katodolüminesans adı verilir ve bu, bir elektrolüminesans biçimi olarak düşünülebilir. Diğer birçok durumda uyarılma, görünür ışık veya ultraviyole ışık olabilen gelen ışıktan kaynaklanır.

Fosfor nesnelerin parlamasını sağlar mı?
Karanlıkta parlayan oyuncak gibi bir şeye sahip olduğunuzda, fosfor adı verilen malzemeleri içerdiğinden parlayabilir . Fosforlar güneşten veya başka bir parlak ışık kaynağından enerji aldıktan sonra ışık yayabilir. Fosforlar ışıktan gelen enerjiyi emer ve daha sonra bu enerjiyi ışık olarak yayarlar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber