Çocukların Yalan Söylemesi Nasıl Önlenir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

nlara uydurma, koca veya gerçek olmayanlar deyin: Onları ne kadar etiketlerseniz, çocuklar muhtemelen yol boyunca bir yerde yalan söyleyecektir. Küçük bir çocuk, küçük bir kardeşi tekmelemesinin nasıl mümkün olamayacağına dair ayrıntılı bir hikaye uydurabilirken, daha büyük çocuklar ödevlerini yapmak konusunda açıkça yalan söyleyebilir .

Çocuk Zihin Enstitüsü'nde klinik psikolog olan Matthew Rouse, bazen yalan söylemenin ani ve yoğun olduğunu söylüyor. “Bu, daha önce çoğu zaman oldukça doğru oldukları ve sonra aniden birçok konuda yalan söylediği yeni bir şey” diyor. Bu elbette ebeveynleri ilgilendiriyor. Ancak bakıcılar çocukların neden yalan söylediğini anlayabilir ve konuyla başa çıkmaya hazır olabilirse, gerçek ortaya çıkabilir.

Çocuklar neden yalan söyler
 Çoğu ebeveyn, çocukların istedikleri bir şeyi elde etmek, sonuçlarından kaçınmak veya yapmak istemedikleri bir şeyden çıkmak için yalan söylediğini düşünür. Bunlar ortak motivasyonlardır, ancak çocukların gerçeği - ya da en azından tüm gerçeği - söylememesinin daha az açık nedenleri de vardır.

Yeni bir davranışı test etmek için
Dr. Rouse, çocukların yalan söylemesinin nedenlerinden birinin, bu yeni fikri keşfetmeleri ve ne olduğunu görmek için çoğu davranışta yaptıkları gibi deniyor olmaları olduğunu söylüyor. "Merak edecekler, bu durum hakkında yalan söylersem ne olur?" diyor. Benim için ne yapacak? Beni neyden çıkarır? Bana ne kazandırır? '"

Benlik saygısını geliştirmek ve onay almak için
Çocuklar güven eksikliği kendilerini yapmak için görkemli yalan söyleyebilir özgüvenlerini şişirmek için daha etkileyici özel veya yetenekli görünüyor ve kendilerini başkalarının gözünde iyi görünmesi. Dr. Rouse, zamanın yaklaşık yüzde 80'ini çılgınca abartan bir sekizinci sınıf öğrencisini tedavi ettiğini hatırlıyor: "Bunlar, hiç de makul sınırlar içinde olmayan inanılmaz deneyimlerdi." Örneğin, çocuk bir partiye gittiğini ve kapıdan içeri girdiğinde herkes onun için şarkı söylemeye başladığını söylerdi.

Odağı kendilerinden uzaklaştırmak için
Dr. Rouse, anksiyete veya depresyonu olan çocukların dikkatini çekmek için semptomları hakkında yalan söyleyebileceklerini belirtiyor. Ya da "Hayır, hayır dün gece iyi uyudum" gibi bir şey söyleyerek sorunlarını en aza indirebilirler çünkü insanların onlar için endişelenmesini istemiyorlar.

Düşünmeden önce konuşmak
DEHB'li birçok çocukla çalışan ADDitude dergisinin düzenli köşe yazarı ve klinik psikolog Dr. Carol Brady, bunların dürtüsellikten yalan söyleyebileceklerini söylüyor. "Dürtüsel DEHB tipinin ayırt edici özelliklerinden biri, düşünmeden önce konuşmaktır" diyor, "bu yüzden çoğu zaman bu yalan sorununu yaşayacaksınız."

Brady, bazen çocuklar gerçekten bir şeyler yaptıklarına inanabilir ve neyin yalan gibi geldiğini söyleyebilir. Bazen gerçekten unuturlar. Doğruyu söylemek gerekirse, Dr. Brady, ödevimi yaptığımı sanıyordum. Gerçekten yaptığımı sanıyordum. O kadar fazla işim olduğunu hatırlamıyordum. ”Bu olduğunda, kontrol listeleri, zaman sınırları ve düzenleyiciler gibi teknikler kullanarak hafızalarını desteklemek için yardıma ihtiyaçları olduğunu söylüyor .

Ve sonra beyaz yalanlar var
Sırf işleri daha da zorlaştırmak için, bazı durumlarda ebeveynler aslında birisinin duygularını korumak için çocukları beyaz bir yalan söylemeye teşvik edebilir. Bu durumda, beyaz yalan ve ne zaman kullanılacağı sosyal beceri şemsiyesi altına giriyor.

Kaynak: https://childmind.org/article/why-kids-lie/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al