Apartmanda Yapılan Masrafların Hangilerini Kiracı Karşılar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Apartmanlarda yapılan masrafların, hangileri kiracıya aittir? Apartmanda yapılan masrafları, kiracılar öder mi? Kiracılar apartmanla ilgili masrafları ödemeli mi? Apartmanda yapılan giderleri kiracı mı, yoksa ev sahipleri mi ödemelidir?
Günümüzde ister küçük yerleşim yerleri, isterse büyükşehirlerde insanlar, çok katlı apartmanlarda oturmakta.
Ancak toplu olarak yaşanılan apartmanlarda, özellikle kiracı olarak yaşayan vatandaşlar bir çok haklarından bihaber olarak yaşamaktalar.
Peki apartmanlarda kiracıların ödeyeceği giderler nelerdir? Kiracılar apartmanlarda hangi giderleri karşılamaktadır?
 

Kiracının apartmanda ödemekle yükümlü olduğu masraflar
Burada kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunun temel nedeni, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun esas olarak kat malikini yani ev sahibini muhatap alması; ancak uygulamada ev sahiplerinin kiracının fiilen oturduğu apartmanla ilgili masraflara katılmak istememesidir. Peki, ama bu mümkün mü?

Apartman ve site masrafları
Kat Mülkiyeti Kanunu 20’nci maddesinde, apartmanda ya da sitedeki genel giderlere katılma konusunda ana kaideyi belirlemiş ve ilgili maddeye şu cümleyle başlamıştır: “Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça…”.

Maddenin devamında da kat malikleri kavramını kullanmaya devam etmiş ve böylece şüpheye yer bırakmayacak şekilde, giderlere katılım konusunda kat malikini yani ev sahibini sorumlu tutmuştur.

Örneğin kiracı bir sene boyunca aidat ödemese ve toplam aidat borcu 12.000 lira olsa, bu kiracının aleyhinde icra takibi yapılabilmesi için ev sahibine kira borcu olması gerekir ve icra takibi de ancak kira borcu tutarında yapılabilir. Bu örnekte kiracının ev sahibine 7.000 liralık son kira borcu olsaydı, kiracı ödenmeyen bu 12.000 liralık aidatın en çok 7.000 lirasından sorumlu tutulabilirdi.

Kaynak: mustafabaysal.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al