Okul Öncesi Eğitimde Erkek Öğretmenler Olmalı mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Okul öncesi öğretimde erkek öğretmenler hala kuşkuyla karşılanmaktadır  'Geleneksel kadın merkezli bir meslekte daha büyük bir denge için çabalamak, toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında yapıcıdır.'
 

Birkaç yıl önce, kariyer planlamamı eğitim alanında yapmayı ciddi ciddi düşünürken, uzmanlaşacağım alanın 6 yaş altı çocuklar olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi; zira kafamdaki seçenekler ya ortaöğretim İngilizce öğretmenliği ya da ilkokul sınıf öğretmenliğiydi. Kararım üzerine epeyce düşündükten sonra, ilkokul öğretmenliği için başvurdum. Ancak başvuruma karşılık “okul öncesi” teklifi geldi. Üstelik daha “okul öncesi” (0-5 yaş) ile neyin kastedildiğini bile bilmiyordum. Biraz araştırma yaptıktan sonra 5 yaş altı çocuklara oyun temelli bir eğitim yaklaşımı olduğunu öğrenip, teklifi kabul ettim. Tam bir yıl sonra, ​kariyerimin ilk iki yılını geçireceğim okulun kapısında ve endişeliydim.

Başlangıcım da pek kolay oldu sayılmaz. Pek çok kişinin, bir erkeğin nasıl bir anaokulu öğretmeni olabileceği konusundaki önyargılı tavırlarıyla mücadele etmek durumunda kaldım. Esasen bu gerçek dışı önyargı sebebiyle, henüz eksik/yanlış bir davranışım bile olmadan, “fazladan dikkatli olmam gerektiği” konusunda birtakım uyarılar aldım.”

Bunlar, İngiltere’de yaşayan bir okul öncesi öğretmeni olan ​Tim Cooke​’un sözleri. Peki okul öncesi eğitimine erkek öğretmenlerin katılması gerçekten neden bu kadar güç?

Çocuk bakımı, bir kadınlık rolü olarak anneliğin uzantısı mı?

Birçok toplum, kadınları evde kalan ve çocuklara bakan kişi olarak görmeye meyilli olduğundan, erken çocukluk dönemi eğitimi de kadınların uzmanlaşması gereken bir alan olarak algılanıyor. Kadınların bu işte oldukça başarılı olduklarının düşünülmesi sebebiyle, erkeklerin bu sektörde kadınlar ile rekabet etmekten çekiniyor olmaları da oldukça mümkün. Ayrıca kadınlar, küçük çocuklarla çalışmak için güvenli bireyler olarak görülürken, bu işe giren erkeklere çocuk istismarı niyetlerinin olabileceği gibi korkunç bir önyargıyla da yaklaşılıyor. Tüm bunların yanında, sektördeki maaşların düşük olması, erkeğin “eve ekmek getiren” ve daha fazla para kazanan rolünü elinden almış oluyor. Titrinin veya maaşının yükselmesi gibi olanakların azlığı sebebiyle de erkekler bu işten uzak durabiliyor. 

Halbuki, küçük çocukların olduğu bir sınıfta ​erkek rol modellerin varlığı ​pek çok yönden yararlı olabiliyor. İşte bu yararlardan bazıları:

Çocukta toplumsal cinsiyet dengesinin gelişmesine yardımcı oluyor.
Evde baba figürünün olmadığı boşanmış ailelerde veya babanın kaybedildiği durumlarda çocuk için en azından okulda vakit geçirebileceği bir erkek karakter oluyor.
Bazı çocuklar, babaları fiziksel olarak evde olsa da, evde bile bulamadıkları pozitif erkek rol modellere sahip olmuş oluyorlar.
Erkeklerin ve kadınların çocuk bakımı ve eğitiminde izlediği farklı yollar olması muhtemel ve bu farklılık sayesinde, çocuğun da farklı yönlendirmelerle ufku açılmış oluyor.
Çocuklar, erkekler ve kadınlar arasındaki pozitif ilişkileri gözlemleyip, deneyimlemiş oluyorlar.
Erkek ve kadın beyinlerinin bilgileri birbirinden farklı işleyebilme özelliği göz önünde bulundurulduğunda, erkek öğretmenler erkek çocuklarla ilgili durumlara farklı bakış açıları sağlayabiliyor.

Kaynaklar:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/19/under-fives-male-teachers-men-early-years

http://malesinece.weebly.com/benefits.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al