Koronayı Hafif Atlatsanız Bile Hasar Bırakacağı 3 Organı Dr. Mehmet Öz Açıkladı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Korona son yılların en büyük kabusu oldu. Koronaya yakalanan milyonlarca kişiye kötü haberi , Dr. Mehmet Öz verdi.
Koronayı hafif dahi atlatsanız bile, vücudunuzda kalıcı hasarlar bırakabilir.
Koronaya yakalanıp hafif atlattım diye sevinen kişileri bu kez de farklı tehlikeler beklemekte.
Koronaya yakalanan ve hafif atlattığını düşünen kişilerin bazı organları zarar görmüş olabilir. İşte Dr. Mehmet Öz'den önemli açıklamalar

Covid-19 s-algını bütün dünyada etkisini göstermeye devam etmektedir. Uzmanlar hastalık sonrası kişilerde yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı yurttaşları u-yarmaktadır. Tüm vücudu derinden etkileyen Covid-19 hastalığı hafif atlatanlarda bile kalıcı hasarlara yol açabilirler. Peki Covid-19 en çok hangi o-rganlarda h-asar bırakmaktadır? Dr. Mehmet Öz Hürriyet’teki köşesinde birer birer sıralamıştır.

BEYİNDEKİ DAMARLAR SIZDIRABİLİR.

Uzmanlar aylar boyunca beyin sisi ile yorgunluk ve hatta felç gibi semptomlardan dolayı COVID-19’un beyni etkilediğinden şüphelenmişlerdir. Yapılan yeni çalışmalarsa enfeksiyonun beyindeki k-an damarlarının sızdırmasına sebep olduğuna dair kanıtlar göstermektedir. Sızıntı gerçekleştiğinde ise normal beyin özellikleri engellenmiş olmaktadır. Bu da hastaların tat ve koku kaybı bildirmelerinin nedeni olabileceğini göstermektedir. V-irüs, vücuttaki koku alma sistemini istila edebiliyor ki bu sistem direk olarak beyinle bağlantılıdır…
İyi haber şu: Birçok kişi beyin sisi ve koku kaybının sonunda geçtiğini bildirmektedirler. Damarlar yenilenebiliyor ve organlar iyileşebiliyorlar. Ancak bazıları için bu çok hızlı gerçekleşmeyebiliyor. Bu sebeple doktorlar insanların bu sendromu ciddiye almalarını ve enfeksiyonu atlatan kişilerde hasar bırakabileceğini bilmelerini istemektedirler.

KALPTEKİ HASARIN NE KADAR SÜRECEĞİNİ BİLMİYORUZ
Bir kardiyotorasik (göğüs ve kalp-damar) cerrahı olarak kalpte gördüğüm inflamasyonlar beni endişelendiriyor. COVID-19’a yakalandığınızda kalp kası hücreleriniz hasar görebilirler. Kalp de atış hızını arttırarak vücudunuza oksijenli k-an p-ompalayabilmek için daha fazla efor sarf ederler. Bunu yaparken genişleyebilir ve güçsüzleşebilirler. Bu da ciğerlerde sıvı birikmesine ve nefes almanın daha da zorlaşmasına sebep olur.
Doktorlar halen bu kalp inflamasyonunun hastalığı hem ş-iddetli hem de hafif geçiren kişilerde ne kadar yaygın olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Hasarınsa ne kadar sürebileceğini bilinmemektedir. Semptomların bazıları haftalar ya da aylarca sürüyor gibi gözükse de kalpte kalıcı h-asar ya da kalp ritminde anormallik gibi uzun süreli etkilerin oluşma ihtimali de vardır.

EN ÇOK AKCİĞERLER ETKİLENİYOR COVID-19
E-nfeksiyonu akciğerlerinizi önemli şekilde etkilemektedir. Bir röntgen ya da tomografi çekiminde normal, daha sağlıklı ciğerler havayla dolu ve siyah renkte görünmektedirler. Vücudun geri kalanına oksijen taşımak üzere kuvvetli ve daha sağlıklı damarlarla doludur. Örneğin sigara içenlerin ciğerleri bu taramalarda hasar ya da fibrozis görülebildiği için daha beyazdır. Ayrıca amfizemden dolayı a-şırı genişlemiş görünmektedir.
Koronavirüsten etkilenen akciğerlerse s-igara içenlerinkinden bile daha hasarlı görünmektedir. Virüs, daha sağlıklı damarları yıpratarak kişide nefes darlığına sebep olur. Bağışıklık sisteminiz beyaz k-an hücrelerini yollarken akciğerleriniz iltihaplanır ve hava keselerinde sıvı birikmeye başlayarak sonunda tüm akciğerlere yayılırlar. Eğer sizde ya da bir tanıdığınızda C-OVID-19 sonrası s-endromu var ise hızlı bir şekilde bir doktora danışmak gerekir. Evde geçmesini beklemeyin çünkü -tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir.

Kaynak: CnnTürk

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al