Liyakat Sen'den Yusuf Tekine Reform Niteliğinde teklif.
Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızda ders giren öğretmenler tarafından ders defterleri tutulur. Bu ders defterlerine ise derse giren tüm öğretmenler kendi ders saatinde işlediği konuyu ve saati not alarak imzalanır. Okul idarecileri de bu defterleri kontrol eder ve dersin geçmişine dair bilgi sahibi olur. Ayrıca sınıf defterleri de öğretmenin derse girdiğinin en büyük kanıtı olarak değerlendirilir.
Bu uygulama Cumhuriyeti'n kuruluşundan bu tarafa devam etmektedir. Ancak kağıt üzerinde halen devam eden bu uygulama öğretmenler için bir zaman kaybına, hata ve eksikliklere açık bir sistem oluşturmasına, verilerin sağlıklı bir şekilde takibinin yapılamamasına, okul yöneticileri ve velilerle bilgi paylaşımında gecikme ve sorunlara neden olmaktadır. Öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin eksiksiz işlenip işlenmediği konusunda otokontrol mekanizması sunamamaktadır.
Tüm bu sorunları sahada gözlemleyen Liyakat Sen eğitimde teknolojinin imkânlardan yararlanmak için; öğretmenlerin ve okul idarecilerin ve yükünü azaltmak, anlık doğru ve güvenli Bilgi paylaşımı sağlamak, kağıt kullanımını azaltarak çevre dostu uygulamasına teşvik etmek, eğitim süreçlerinde şeffaflık ve izlenebilirliğin artırmak, velilerin öğrencinin gelişim sürecine daha etkin katılımını sağlayabilmesi maksadıyla Bakan Tekin' e-sınıf defterleri uygulamasında dijital sistem geçiş yapılması için öneride bulunmuştur. İşte Liyakat sen tarafından Yusuf Tekin'e gönderilen o yazının detayları
"Eğitimde teknolojinin sunduğu imkânlardan azami ölçüde yararlanmak, çağdaş eğitim anlayışı doğrultusunda daha işlevsel ve sürdürülebilir çözümler üretmek gereklidir. Bu çerçevede, hâlihazırda kullanılan geleneksel sınıf defteri uygulamasının, dijital sisteme dönüştürülmesinin gerekliliğini bir kez daha vurgulamak isteriz.
Kâğıt üzerinden yürütülen sınıf defteri uygulaması; öğretmenlerin zamanını verimsiz kullanmasına, hata ve eksikliklere açık bir sistem oluşmasına ve verilerin sağlıklı bir şekilde takibinin yapılamamasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca, okul yönetimleri ve velilerle bilgi paylaşımında gecikmeler yaşanmakta; öğrencinin gelişimiyle ilgili karar alma süreçlerinde anlık veriye ulaşmak mümkün olamamaktadır.
Bununla birlikte;
- Öğretmenlerin iş yükünün azaltılması,
- Anlık, doğru ve güvenli veri paylaşımının sağlanması,
- Kâğıt kullanımının azaltılarak çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi,
- Eğitim süreçlerinde şeffaflık ve izlenebilirliğin artırılması,
- Velilerin öğrencinin gelişim sürecine daha etkin katılım sağlayabilmesi
amacıyla sınıf defteri uygulamasının dijital bir sisteme dönüştürülmesi elzemdir.
Bu bağlamda, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli altyapı çalışmalarının başlatılması ve pilot uygulamalarla dijital sınıf defteri sisteminin ülke genelinde yaygınlaştırılması yönünde adımlar atılmasını talep ediyoruz."
Saygılarımızla,
LİYAKAT SEN
Genel Merkez