Xiaomi hakkında az bilinen şeyler. Xiaomi şirketinin hikayesi ve tarihçesi

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Uzakdoğu firması Xiaomi, akıllı cep telefonu piyasasında Çin’in Apple’ı olarak adlandırılıyor. Sektöre kısa süre önce merhaba diyen Xiaomi marka akıllı telefonlar gerek tasarımları gerek performanslarıyla dünya çapında tanınırlığa ve kullanıcıya ulaştı.

Son yılların en çok konuşulan markası Xiaomi hakkında az bilinen gerçeklere yakından bakacağız.  İşte Xiaomi hakkında bilinmeyenler ve merak edilenler…

Xiaomi hakkında az bilinen en dikkat çekici gerçek, şirketin reklam vermeden büyümeye devam etmesi. Hızla büyümeye devam eden Xiaomi’nin çok yakında bir tarihte dünya devleti Apple ve Samsung ile yarışabilecek konuma gelmesi bekleniyor. Peki, Xiaomi reklam vermeyip, sürekli büyümeyi ve kullanıcı sayısını artırmayı nasıl başarıyor?

Hatta dünyanın en büyük 4 akıllı telefon üreticisinden. Sadece akıllı telefon ile sınırlı değil; mobil uygulamalar, dizüstü bilgisayarlar, Xiaomi saat, Xiaomi kulaklık da yelpazesinin içinde. Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun. Bu hikâye Jun’ın öğrencilik yıllarında okuduğu bir kitaptan ilham alması ile başlıyor. Jun’ın teknoloji üzerine girişimcilik hayalleri henüz üniversite yıllarında başladı. Bir gün kütüphanede bulduğu bir kitap, bugünkü konumunun fitilini ateşledi. Kitabın ismi Fire The Valley: The Making of the Personal Computer. Kitap Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın hikayesini anlatıyordu. O kitabı okuduktan sonra ilham aldı ve “Jobs ve Gates okuldan çıkar çıkmaz başarılı oldu, ben neden olmayayım?” diyerek kolları sıvadı. Sadece bu düşünce bile onu heyecanlandırmaya yetmişti. Çok sık rastlarız büyük başarıları tetikleyen şeyin bazen büyük başarısızlıklar olduğuna… Xiaomi de aslında böyle oldu. Son sınıfta ilk şirketini kurdu Jun; bilgisayarların Çince veriyi daha kolay işleyebilmesi için işlemciler üretmek üzere… Bu işin sonu başarısızlık olsa da bu Jun’ın iyi bir kampçısı oldu. Belki bu iş başarısız oldu ancak “dünya devi” kelimeleri ile adını aynı cümlede geçirecek bir öykünün de fitiliydi aynı zamanda. O dönem Çin’de Lenovo ve Kingsoft fırtınası esiyordu. Lei Jun, Kingsoft’ta göreve başladı önce. Hatta Kingsoft’un CEO’u mertebesine kadar erişti. Ardından büyük şirketlerde yönetim kurulu başkanlığı yapar ve burada ciddi faaliyetlerde bulunur. Ta ki “o zaman” gelene kadar. 2010 yılında Xiaomi doğar…

Xiaomi ne demek?
Xiaomi Çince’de küçük pirinç anlamına gelir. Bu küçük pirinci büyütüp kocaman bir pirinç tanesi yapmak için bir yol arkadaşı alır yanına. Microsoft ve Google gibi dev tecrübeleri olan Lin Bin’dir bu isim. Jun ve Lin Bin, şirket kurulduktan yalnızca bir yıl sonra ilk akıllı telefonlarını çıkarırlar. Xiaomi’nin ilk telefonu “Mi1” olarak piyasaya sürülür. Rakiplerinin aksine satışlarında dijital kanalları kullanır. Xiaomi özelliklerinden biri fiyat performansı olur. Özellikle genç kitlenin dikkatini çeler. Xiaomi’nin ilk telefonu internet üzerinden satılır ve birkaç saat sonra binlerce talep alır. Alamet-i faikası tamamen fiyat avantajı. Xiaomi, Çin’in Apple’ı olarak anılırken, Lei Jun ise Çin’in Steve Jobs’u olarak gösterilir. Lei Jun da aslında bunu inkâr etmez; Steve Jobs’tan ilham aldığını konuşmalarında dile getirir. Ancak bir fark ile... Aşağıdaki videoda Çin'in Apple'ı denmesinden dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

Xiaomi’nin Logosu ne Anlama Geliyor?
 

Xiaomi’nin logosunun anlamı farklı şekillerde yorumlanabiliyor. Bazılarına göre logon ilk iki harfi olan “Mİ” “Mission Impossible” yani imkansız görev anlamında. Bazılarına göre ise logoyu ters çevirdiğinizde ortaya çıkan Çince karakterler kap demek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al