Meslek Lisesi Memleket Meselesi

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Meslek Liseleri üretim sektörüne aranan ve ara eleman sağlayan yegâne okul türleridir. Özellikle 14-18 yaş grubu gençlere hitap ettiğinden çırak, kalfa ve usta, teknikerler yetişmektedir. Bu özelliğiyle meslek liseleri ahilik geleneğinin devamı niteliğindedir.

Ülkemizde mesleki eğitim rağbet görmüyor. Meslek Lisesi mezunlarına europass sertifikası ve iş yeri açma belgesi veriliyor. Bu belgeler meslek liselerinin güçlü yönüdür. Zayıf yönü ise meslek lisesi mezunları genelde bir iş bulup çalışmaya başladıklarında asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Asgari ücretin azlığı meslek lisesine olan talebi düşürüyor. Asgari ücret o kadar düşük ki şöyle bir örnek vereyim: büyükşehirlerin en ucuz semtlerinde; bir çay, bir simit 8 TL; 5500 TL asgari ücretle geçinen 3 çocuklu bir aile, her gün üç öğün çay ve simit yese ayda 2160 TL harcıyor. Geriye kaldı 3340 TL...

Mesleki eğitimi yaygınlaştırmak ve özendirmek için bazı stratejik adımlar atılması gerekli. Mesleki Eğitim Merkezi ve Meslek Liselerinden mezun olanların istihdamında işverenlere çeşitli vergi istisnaları sağlanmalıdır. Örneğin; meslek lisesinden mezun birini çalıştıran iş yerine işçinin SGK priminin yarısı, 5 yıl süreyle Devlet tarafından ödenmelidir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bu sayede Meslek Okulları cazibe merkezi haline gelir. 

Meslek okulları bünyesinde kurulan Döner Sermaye İşletmelerinde çalıştırılan öğrenciler ucuz iş gücü olarak görülmemeli, öğrencilere hak ettikleri ücretler verilmelidir. Örneğin; hazineye aktarılan DÖSE kâr payının tamamı çalışan öğrencilere dağıtılabilir.

Meslek Liseleri çağımıza uygun eğitim vermelidir. Gelecekte popüler olacağı öngörülen alanlarda dallar açılmalıdır. Örneğin; Bilişim Teknolojileri alanı içerisindeki dallar çeşitlendirilmeli; ios ve android programlama gibi dallar açılmalıdır. Zira uygulama marketlerinden satılan uygulamalar milyonlarca kişi tarafından satın alınabiliyor. Elektronik alanının altında Dron Tasarımı ve Programcılığı, 3D Yazıcı programcılığı ve Operatörlüğü dalları da açılarak gençlerimizi geleceğe hazırlayabiliriz. Üç boyutlu yazıcılar gelecekte üretim sektörünün lokomotifi olmaya aday. Gelecekte  dron gibi insansız hava araçlarıyla kargo taşımacılığı yapılacağı teknoloji kulislerinde konuşuluyor.

Atatürk'ün çok sevdiğim bir sözü var: "Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar." Meslek lisesi memleket meselesidir. Meslek liseleri ucuz iş gücü değil piyasaya aranan ara eleman yetiştirmelidir.

Esen kalın...

Serdar GÜNDÜZ

Liyakat-Sen Ağrı İl Temsilcisi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al