Öğretmenlerin Uyması Gereken Kuralları Gösteren İki Tarihi Belge (1872 – 1915)

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kimse yaşadığımız dönemi öğretmenliğin “altın yılları” olarak adlandırmayacaktır. Kesintiye uğrayan bütçeler, testlere hazırlanmaya dönüşmüş bir eğitim sistemi ve baskı altındaki öğretmenler…

Eğer günümüz öğretmenleri kendilerini eleştirilerin hedefinde hissediyorlarsa, biraz olsun rahatlamak için tarihi “belgelere” dönüp bakabilirler. Dünya eğitim tarihinden elimizde 1872 ve 1915 yıllarına ait iki önemli belge bulunuyor. Bu belgelerdeki listelerde, bir zamanlar öğretmenlerin uyması zorunlu olan katı ahlaki kurallar yer alıyor. Listelerde, içki ve sigara içememek; kadınlar için flört edememek, evlenememek ya da dondurma dükkanlarına gidememek; erkekler içinse halka açık bir berberde tıraş olamamak gibi katı yasaklar bulunuyor.

Bu iki belgenin de kaynağı bilinmediği için gerçek olup olmadıkları henüz kanıtlanamadı. Ancak 1872 yılına ait belgenin, Amerika’nın Maine isimli küçük bir kasabasındaki tek sınıflı bir okula ait olduğu tahmin ediliyor. 1915 yılına ait belgenin ise öğretmenlerle yapılan bir sözleşme olduğu iddia ediliyor. Son 50 yıldır çok sayıda müzede sergilenen her iki belgenin de oldukça çarpıcı olduğu kesin.

Öğretmenlerin Uyması Gereken Kurallar – 1872
1. Öğretmenler her gün lambaları doldurmalı ve bacaları temizlemelidir.
2. Her öğretmen okula bir kova su ve kömür getirmelidir.
3. Kalemlerinizi özenle yapın. Öğrencilerinizin bireysel zevklerine göre kalem yontabilirsiniz.
4. Erkek öğretmenler haftada bir akşamlarını flört ve romantik ilişkilere ayırabilirler. Eğer düzenli olarak kiliseye gidiyorlarsa o zaman haftada iki akşamlarını ayırabilirler.
5. Okulda geçirdikleri 10 saatin ardından öğretmenler kalan zamanlarını incil ya da kitap okuyarak geçirebilirler.
6. Evlenen ya da uygunsuz davranışlarda bulunan kadın öğretmenler görevden uzaklaştırılacaktır.
7. Her öğretmen günlük kazancının geniş bir miktarını bir kenara ayırmalıdır. Tasarruflarını emeklilik yıllarında kullanmalıdır ki topluma yük olmasın.
8. Sigara içen, herhangi bir şekilde likör içen, halka açık havuzlara ya da kamuya açık mekanlara giden ya da berberde traş olan bir öğretmen, değerinden, niyetinden ve dürüstlüğünden şüphe duyulması için insanların eline koz verecektir.
9. Mesleğini beş yıl boyunca sadakatle ve hatasız olarak yerine getiren öğretmenin maaşına, haftada yirmi beş sentlik bir artış sağlanacaktır.

Öğretmenlerin Uyması Gereken Kurallar – 1915
1. Sözleşmeniz süresince evlenemezsiniz.
2. Erkeklerle arkadaşlık edemezsiniz.
3. Bir okul etkinliğine katılmadığınız sürece, akşam 8 ile sabah 6 arasında evde olmalısınız.
4. Şehir merkezindeki dondurma dükkanlarında gezip dolaşamazsınız.
5. Müdürün izni olmadan şehir sınırlarının dışına çıkamazsınız.
6. Babanız ya da erkek kardeşiniz dışında herhangi bir erkekle at arabasına ya da otomobile binemezsiniz.
7. Sigara içemezsiniz.
8. Parlak renklerde kıyafet giyemezsiniz.
9. Hiçbir suretle saçınızı boyayamazsınız.
10. En az iki kat iç etek giymeniz zorunludur.
11. Elbiseniz ayak bileğinizin iki parmak üstünden daha kısa olmamalıdır.
12. Sınıfı temiz ve tertipli tutmak için günde en az bir kez yerleri süpürmeli, haftada en az bir kez yerleri sıcak ve sabunlu suyla silmeli, günde en az bir kez tahtayı temizlemeli ve sabah 7’de ateşi yakarak okulun sabah 8’e kadar ısınmasını sağlamalısınız.

Kaynaklar: https://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/post/rules-for-teachers-in-1872-no-marriage-for-women-or-barber-shops-for-men/2011/06/01/AGTSSpGH_blog.html?noredirect=on&utm_term=.9a08b78b65d3

http://www.openculture.com/2013/09/rules-for-teachers-in-1872-1915-no-drinking-smoking-or-trips-to-barber-shops-and-ice-cream-parlors.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al