KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Edebi anlamda, bir kompozisyon (Latince'den "bir araya getirmek"), bir yazarın tutarlı ve anlamlı bir eser yaratmak için kelimeleri ve cümleleri bir araya getirme şeklidir. Kompozisyon aynı zamanda yazma etkinliği, bir yazının konusunun doğası, yazının kendisi ve bir öğrenciye atanan bir üniversite dersinin adı anlamına da gelebilir. Bu makale, insanların nasıl yazdığını uygulamaya odaklanmaktadır.


Önemli Çıkarımlar
Yazılı olarak, kompozisyon, bir yazarın bir yazı parçasını yapılandırma şeklini ifade eder.
19. yüzyılın sonlarında kodlanan dört kompozisyon modu betimleme, anlatım, açıklama ve tartışmadır.
İyi yazı, çoklu kompozisyon modlarının unsurlarını içerebilir.
Kompozisyon Tanımı
Tıpkı bir müzisyen ve sanatçı gibi, yazar da bir kompozisyonun tonunu amacına göre ayarlar ve bir yapı oluşturmak için bu tonun ne olması gerektiğine karar verir. Bir yazar, soğuk mantık açısından tutkulu öfkeye kadar her şeyi ifade edebilir. Bir kompozisyon, temiz ve basit nesir, çiçekli, açıklayıcı pasajlar veya analitik terminoloji kullanabilir.


19. yüzyıldan beri, İngiliz yazarlar ve öğretmenler, yeni başlayan yazarların başlamak için bir yere sahip olabilmesi için formları ve yazma biçimlerini sınıflandırmanın yolları ile boğuşuyorlar. Onlarca yıl süren mücadeleden sonra, retorikçiler, Kompozisyon 101 kolej sınıflarının ana akımını oluşturan dört yazı kategorisiyle sonuçlandı: Tanımlama, Anlatım , Anlatım ve Argümantasyon .

Kompozisyon Yazma Türleri 
Dört klasik kompozisyon türü (tanımlama, anlatım, açıklama ve tartışma) başlı başına kategoriler değildir. Bir yazı parçasında neredeyse hiçbir zaman tek başına durmazlar, daha çok en iyi düşünülen yazı biçimleri, birleştirilebilen ve bir bütün oluşturmak için kullanılabilen yazı stilleri parçalarıdır. Yani bir yazıya bilgi verebilirler ve bir yazının nasıl bir araya getirileceğini anlamak için iyi bir başlangıç ​​noktasıdırlar.


Aşağıdaki kompozisyon türlerinin her biri için örnekler, Amerikalı şair Gertrude Stein'ın 1913 tarihli " Kutsal Emily " şiirinden ünlü alıntısına dayanmaktadır : "Bir gül, bir güldür."


Açıklama
Tanımlama veya tanımlayıcı yazı, bir şeyi veya birini tanımlayan, okuyucuya kelimelerle bir tasvir sağlamak için karakteristik özellikleri ve önemli ayrıntıları listeleyen bir ifade veya hesaptır. Tanımlar, bir kişinin, yerin veya şeyin zaman içindeki bir temsili olarak bir nesnenin somut, gerçekliği veya katılığında belirlenir. İstediğiniz kadar ayrıntıyla eşzamanlı bir bütün olan nesnelerin görünümünü ve hissini sağlarlar.

Bir gülün tanımı, yapraklarının rengini, parfümünün aromasını, bahçenizde nerede olduğunu, ister sade bir pişmiş toprak kapta ister şehirde bir serada olsun.

"Kutsal Emily"nin bir tanımı, şiirin uzunluğu ve ne zaman yazıldığı ve yayınlandığı hakkında gerçekler hakkında konuşabilir. Stein'ın kullandığı görüntüleri listeleyebilir veya tekrar ve aliterasyon kullanımından bahsedebilir.


Anlatım
Bir anlatım veya anlatı yazısı, kişisel bir hesaptır , yazarın okuyucusuna anlattığı bir hikaye. Sırayla verilen ve adımlar arasında bağlantılar kuran bir dizi gerçek veya olayın bir açıklaması olabilir. Hatta dramatik olabilir, bu durumda her bir sahneyi eylemler ve diyaloglarla sunabilirsiniz. Kronoloji katı bir sırada olabilir veya geçmişe dönüşler ekleyebilirsiniz.

Bir gülle ilgili bir anlatım, ona ilk nasıl rastladığınızı, bahçenize nasıl geldiğini veya o gün neden seraya gittiğinizi anlatabilir.

"Kutsal Emily" ile ilgili bir anlatım, ister bir sınıfta ister bir arkadaşınızın ödünç verdiği bir kitapta olsun, şiirle nasıl karşılaştığınızla ilgili olabilir veya sadece "gül güldür" ifadesinin nereden geldiğini merak ediyorsanız olabilir. ve internetten buldum.

Sergi
Açıklama veya açıklayıcı yazı , bir kişiyi, yeri, şeyi veya olayı açıklama veya açıklama eylemidir. Amacınız sadece bir şeyi tarif etmek değil, ona bir gerçeklik, bir yorum, o şeyin ne anlama geldiğine dair fikirlerinizi vermektir. Bazı açılardan, konunuzla ilgili genel bir kavramı veya soyut bir fikri açıklamak için bir öneride bulunuyorsunuz.

Bir gülle ilgili bir sergi, onun taksonomisini, bilimsel ve yaygın adlarının neler olduğunu, onu kimin geliştirdiğini, halka duyurulduğunda etkisinin ne olduğunu ve/veya nasıl dağıtıldığını içerebilir. 

"Kutsal Emily" üzerine bir sergi, Stein'ın yazdığı ortamı, nerede yaşadığını, etkilerinin neler olduğunu ve eleştirmenler üzerindeki etkisinin ne olduğunu içerebilir.

Tartışma 
Tartışmacı yazma olarak da adlandırılan bir tartışma, temelde karşılaştırma ve zıtlık oluşturma alıştırmasıdır. Mantıksal veya biçimsel akıl yürütme kullanarak bir argümanın her iki tarafının metodolojik sunumudur. Nihai sonuç, A'nın neden B'den daha iyi olduğuna ikna etmek için formüle edilmiştir. "Daha iyi" ile ne demek istediğiniz, argümanlarınızın içeriğini oluşturur.

Bir güle uygulanan argüman, neden belirli bir gülün diğerinden daha iyi olduğu, neden gülleri papatyalara tercih ettiğiniz veya bunun tersi olabilir.

"Kutsal Emily" üzerine tartışmalar, onu Stein'ın diğer şiirleriyle veya aynı genel konuyu kapsayan başka bir şiirle karşılaştırabilir.

Kompozisyonun Değeri
1970'lerde ve 1980'lerde pek çok tartışma kolej teorik retoriğine hayat verdi , akademisyenler gördüklerini bu dört yazı stilinin sınırlayıcı kısıtlamaları olarak savuşturmaya çalıştılar. Buna rağmen, bazı kolej kompozisyon derslerinin temel dayanağı olmaya devam ediyorlar.

Bu dört klasik modun yaptığı şey, yeni başlayan yazarlara yazılarını amaçlı olarak yönlendirmeleri için bir yol, üzerinde bir fikir oluşturacakları bir yapı sağlamaktır. Ancak, aynı zamanda sınırlayıcı olabilirler. Yazınızda pratik ve yön kazanmak için geleneksel kompozisyon biçimlerini araç olarak kullanın, ancak bunların katı gereksinimler yerine başlangıç ​​noktaları olarak kabul edilmesi gerektiğini unutmayın.

Kaynaklar
Piskopos, Wendy. "Yaratıcı Yazarlıkta Anahtar Kelimeler." David Starkey, Utah State University Press, Colorado University Press, 2006.
Conners, Profesör Robert J. "Kompozisyon-Retorik: Arka Planlar, Teori ve Pedagoji." Kompozisyon, Okuryazarlık ve Kültürde Pittsburgh Serisi, Ciltli, Yeni ed. Baskı, University of Pittsburgh Press, 1 Haziran 1997.
D'Angelo, Frank. "Ondokuzuncu Yüzyıl Biçimleri/Söylem Kipleri: Eleştirel Bir Sorgulama." Cilt 35, No. 1, Ulusal İngilizce Öğretmenleri Konseyi, Şubat 1984.
Hintikka, Jaakko. "Argümantasyon ve Argümantasyon Teorisinde Stratejik Düşünme." Cilt 50, No. 196 (2), Revue Internationale de Philosophie, 1996.
Perron, Jack. "Kompozisyon ve Biliş." İngilizce Eğitimi, Yazma Öğretmeni: Yeni Bir Profesyonellik, Cilt. 10, No. 3, Ulusal İngilizce Öğretmenleri Konseyi, Şubat 1979. 
Stein, Gertrude. "Kutsal Emily." Coğrafya ve Oyunlar, Nota Mektupları, 1922.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al