Bebeklerde Kırkın Çıkması Ne Demek?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Türk gelenekelrinden en meşhuru şüphesiz kırk çıkartmasıdır.İnanışa göre bir bebek doğduğu vakitte, kırk gününnü doldurmadan evinden dışarı çıkamaz. Bebek kırk gününü tamamladığı gün, evde bebeğe kırk çıkartma töreni uygulanır.

Çok meşhur olan kırk çıkartmada bebek kırk gününü tamamladığı gün , evde banyo yaptırılıp su kovasının içine çeşitli nesneler atılarak bebeğin kırkı çıkartılır. Türklere özgü gelenek bölgelere göre farklılıklar gösteren bir eylem ve inanıştır. Kısaca kırk çıkartmanın ayrıntılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Doğum yapan bir annenin, 40'ının çıkmasının/uçmasının eski Türk adetlerinden olması ve taaa Göktürkler’e kadar uzanması inanılmaz ilginçtir.. Yeni anne ve bebeklerin 40 gün dışarıya çıkmama adeti aslında annenin ve bebeğin doğumdan sonraki altı hafta boyunca bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmamasına alınmış bir önlem. Daha sonra ise 40 Uçurması için yakın akraba evine gidilir. Gidilen akraba ona harika bir sürpriz hazırlar. Bir sepetin içine minik minik keseler koyar.bunların anlamları çok başkadır. Ömrün Parlak olsun diye altın  Bol kazancın olsun diye para Torunlarını görecek kadar uzun bir ömrün olsun diye un Ağzının tadı bozulmasın güler yüzlü ol diye şeker Tüm zorluklara karşı dayanıklı ol diye tuz Ömrün bereketli olsun diye pirinç HER kapı kolaylıkla açılsın diye anahtar Güzel bir meslek sahibi ol diye makas Okumayı yazmayı sev diye kalem Sağlıklı bir hayatı olsun diye yumurta Misler gibi kok diye çiçek Güçlü kuvvetli ol diye taş  Ömrü boyunca bol kazançları olsun diye bozuk Para; Kalbi pamuk gibi yumuşak olsun diye pamuk Kendisine, evine ve kırk uçurmaya gittiği eve bereket gelsin diye Pirinç Nasıl ince bir detay, nasıl bir insana saygıdır bu.. Türklügümüz güzel ve yerinde adetlerindendir..  Alıntı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al