Üniversiteler Bu Şekilde Açılacak

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

YÖK Başkanı Saraç,  milyonlarca üniversite öğrencinin merak ettiği konuları açıkladı. Uzun süredir kapalı olan üniversiteler tıpkı diğer okullar gibi açılmaya hazırlanıyor. Mart ayından beridir kapalı olan okullar, salgının gölgesinde açılmaya hazırlanıyor. 
Üniversitelerin açılıp açılmayacağı henüz netlik kazanmadı ama bu şartlar altında açılırsa eğer, üniversite kampüslerinde alınacak olan tedbirler YÖK tarafından belirlendi. 
YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteler açıldıktan sonra alınacak önlemleri ve tedbirleri sıraladı. 

Şu anda üniversite öğrencilerin bir çoğu, memleketlerinde bulunmakta. Bu öğrencilerin üniversitelerinin bulunduğu şehirlere geri dönmeleri, vaka artışının yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Bu yüzden üniversitelerin ne zaman açılıp açılıp açılmayacağı bilinmemekte. 

İşye YÖK'ün üniversitelerde alınacak önlemler ve tedbirlere ilişkin yaptığı o açıklama

Kılavuza göre, eğitim ve öğretim süreçlerinde, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalarda yetki üniversitelerin ilgili kurullarında olacak.

VAKA VE TEMASLI DURUMUNDA NE YAPILACAK?

Kılavuzda üniversite yerleşkeleri içerisinde pozitif vaka saptanması durumunda “temaslılar” ve “yakın temaslıların” tespit edilerek ilgili sağlık birimlerinin bilgilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Yakın temaslıların hemen izole edilmesi bilgisine yer verildi.​

MASKE KULLANILACAK, ORTAMLAR SIKÇA HAVALANDIRILACAK

Kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olunması gerekli ise maskeye ilaveten ayrıca yüz siperliği de kullanılmalıdır. Ortak kullanılan mekanlarda mümkün olduğunca klima veya vantilatör kullanılmamalı, ortamlar sıkça havalandırılmalıdır.

KİŞİSEL HİJYEN VE ORTAK KULLANILAN ALETLERİN DEZENFEKSİYONU

Kampüse gidiş ve gelişlerde faydalanılan toplu taşıma veya servis araçlarında mutlaka maske takılacak.

Mikroskop, bilgisayar ve T-cetveli gibi ortak kullanılan aletler, kullanım bittikten hemen sonra zarflı virüslere etkili, materyal uyumu olan dezenfektanlar ile temizlenecek ve temiz olarak saklanacak.


Öğrencilere ve tüm personele yönelik, bilgisayar, laboratuvar cihazları, telefon ve masa benzeri ortak kullanımı zorunlu cihazları kullanmadan önce ve sonra dezenfekte etmeleri gerektiğini hatırlatıcı afişler hazırlanarak uygun yerlere asılacak. 

DERSLİKLERDE 4 METREKAREYE 1 KİŞİ ÖNERİSİ

Kampüs içerisindeki derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenecek, ortak kullanılan alanlarda kişi sayısı azaltılacak. 

Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenecek, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafe korunacak. 

Derslik girişinde o dersliğin maksimum öğrenci kapasitesini belirten bilgileri içeren görsel materyallere yer verilmeli, oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalı.

Kılavuzda ayrıca “Dersin niteliğine göre öğrencilerin yüksek sesle konuşma, şarkı söyleme gibi faaliyetlerinin de olduğu durumlarda fiziki mesafe düzenlemesinin en az 1,5-2 metre olacak şekilde uygulanması daha uygun olacaktır. Damlacık oluşturması nedeniyle şarkı söyleme koro çalışması, tiyatro provaları gibi yüksek sesle yapılan aktiviteler için küçük derslikler ve sınıflar yerine büyük salonlar tercih edilmelidir” şeklinde tavsiyelerde de bulunuldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al