Sınıfınızda Cinsiyet Eşitliğini Destekleyebilmeniz İçin 6 Yol

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


Küçük çocuklar toplumsal cinsiyet rollerine yönelik toplumsal beklentilerdeki farklılıkları fark etmeye başladıkça, öğretmenlerin öğrencilerle etkileşime girme biçimleri, eğitimlerine katılma yetenekleri üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır.

 
Bu etkileşimler hayatlarının diğer alanlarında uzun süreli etkiler yaratır, zaman zaman kendi imajlarını sınırlar ve kendileri için uygun ya da uygun fırsatları algılar. Bu eğilim özellikle, STEM alanlarında eğitim ve kariyer alan kadınların eksikliğinde görülmektedir .

Bazı öğretmenlerin, çoğu zaman farkında olmadıkları gibi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve sınıfta cinsiyet eşitliğini teşvik etmenin yanı sıra teşvik etme stratejileri oluşturmanın birkaç yolu vardır.

Sebepler veya etkiler olsun, sınıfta üç cinsiyet eşitliği faktörü.


Sınıfta Cinsiyet Eşitliğine Katkı Sağlayan 3 Faktör
Amerikan Üniversiteli Kadınlar Derneği (AAUW) tarafından desteklenen bir rapora göre, kızlar öğretmenlerden erkeklerden daha az dikkat çekmektedir ( 1992 ).

Bu kısmen, genel olarak, erkeklerin, öğretmen tarafından çağrılmasalar bile, sınıfa yöneltilen soruların cevaplarını arama olasılığının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu eğilim aynı zamanda, erkeklerin genellikle daha nahoş olarak algılandıkları ve öğretmenlerin onları daha aktif bir şekilde izleyebildikleri ve onlara daha aktif olarak katılmalarına izin vererek, izinsiz konuşmak için 'açılma' sağladıkları için de mevcut olabilir.

Zamanla, bu durum, kadın öğrencilere bir tartışmaya katkıda bulunmaya değer bir şeyleri olduğunu hissettiklerinde bile konuşmalarını engelleyebilir.
Öğretmenler genellikle erkeklerle kızlardan daha uzak bir mesafede konuşma eğilimi gösterirler. Bu muhtemelen, kızlarla daha besleyici bir şekilde iletişim kurmaları ve erkeklerle daha iş benzeri bir şekilde iletişim kurmaları beklentisinden kaynaklanmaktadır.

Sınıfın tamamı bir öğretmenin erkeklerle konuşmasını sık sık duyabildiği için, bu, en azından erkeklerin daha sık ve daha yaygın olarak iletişim kurmasını sağlayan öğretmenlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunur.

Bu da, kızları, özellikle de erkeklere odaklı tartışmalara katılma şansını reddeden özel görüşmeler için yorumlarını ve sorularını ayırmaya teşvik eder.

Katkıda Bulunan Faktör # 3: Övgü ve Eleştiriler Boys & Girls Arasındaki Fark.
Öğretmenler tüm öğrencilere eşit davranmayı hedeflese de, erkek ve kız çocuklarının övgüye değer olduğu ya da eleştirildiği türlerde genellikle farklılıklar vardır.

Örneğin, erkeklere çoğu zaman doğru bilgi paylaşımı için kızlardan daha fazla övgüyle söz edilir ve çocukların verdiği yanlış cevapların göz ardı edilme olasılığı yüksektir.

 
Aksine, kızlar yanlış bilgi aktarımı için daha çok eleştirilmektedir ve öğretmenler kızlar tarafından verilen doğru cevaplar için daha az övgü sağlama eğilimindedir. Öğretmenlerin kızlarla konuşmaları konusundaki tanıtım eksikliği gibi, bu da kızlar tarafından sağlanan bilgileri daha az görünür kılmaktadır. Bundan yola çıkarak, erkeklerin bilgilerinin kızlardan daha değerli olduğuna dair bir beklenti ortaya çıkmaktadır; bu durum kızlara erkeklerden daha az yetkin olduklarını ikna edebilir.

Diğer bir farklılık da, kızların iyi davranışlardan ötürü övgü almaları, erkeklerin ise sınıftaki kötü davranışlar için daha çok eleştirilmesi gerçeğidir.

Bu farklılık, kız öğrenciler için yararlı olabilir gibi görünse de, bu eğilim aslında, sadece öğrenmeyi ve bilgiyi göstermekten ziyade, akademik başarıları için temel olarak bir zorunluluk haline daha fazla önem vermektedir.

1. Yansıtıcı olun ve Hedef Olun.
İlk olarak, yukarıdaki eğilimlere dikkat edin ve öğrencilere daha fazla cinsiyete duyarlı yanıtlar sunmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Bu konuda zaten iyi bir iş çıkarmış gibi hissedebilirsiniz, ancak kendi öğretinizi nesnel olarak değerlendirmek zor olabilir. Kendi öğretim yönteminize ve öğrencilerle etkileşimlere daha yakından bakmak için sınıfınızın bir videosunu kaydetmenize yardımcı olabilir.

2. Meslektaşları ve Öğrencilerden Geri Bildirim Alın.
Herhangi bir farklılıktan meslektaşlarınızdan geri bildirim almayı düşünmediğinizi fark edebilirsiniz. Ayrıca, anonim bir yorum kutusu kullanarak öğrencilerin kendilerinden benzer geri bildirimler almayı düşünün.

Gibi sorular düşünün:

Kızlara ve kızlara nasıl davrandığım konusunda fark var mı?

Sizi iyi tanımak için, cinsellik açısından sizin hakkınızda ne bilmem gerekiyor?

Herhangi bir noktada cinsiyetinize karşı iyi ya da kötü hissettiniz mi?

 
3. Uygun olduğunda Cinsiyet-Nötr Dilini kullanın.
Ayrıca, öğrencilerin bakış açılarını toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının ötesine genişletmeye yardımcı olmak için derslerinizdeki dili de değiştirebilirsiniz.

Örneğin, ödevlerde, bir kadın inşaat işçisi veya asker, bir erkek sekreter ya da hemşire ve tipik olarak belirli bir cinsiyetle ilişkili diğer meslekleri dahil ederek öğrencilerin beklentilerini karşılayabilirsiniz.

Ayrıca, bir bütün olarak gruba atıfta bulunurken, kız öğrenciler gibi dışlanmış hissettiren cinsiyetli terimleri kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, 'herkes' gibi cinsiyet-tarafsız zamirlere ulaşmak.

Benzer şekilde, 'erkeklerin ağlama' ya da 'kızlar savaşma' gibi klişeleşmiş özelliklerden bahsetmemelisiniz. Bu dil, öğrencilerin cinsiyet rollerini anlamalarını sınırlandırabilecek bir temel oluşturur.

4. Bağlamı açıklayınız.
Öğrencilerin 'bir kız gibi oynarsınız' ya da 'erkek gibi oynar' gibi ifadeler kullandığını duymanız halinde, bu ifadelerin kullanılmasının sadece bu tür ifadelerin kullanılmasından ziyade, bu ifadelerin sosyal etkilerine dikkat çekmek önemlidir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve tarihi için mücadele, benzer mücadeleler ve ırk ve din eşitliği tarihlerine paraleldir. Bireyler ve gruplar öğrencilerinizin sınıf düzeyine bağlı olarak, dil can gibi kültürel araçların en temel aracılığıyla marjinal hale nasıl anlamak basitçe önyargı gelen 'öğrencileri korumak' için 'açık kurallar' sahip olmaktan daha önemlidir.

5. Koltuk ve Grup Öğrencileri Kasten.
Arkadaşlar ve oturma düzenlemeleri seçerken erkek ve kızların ayrımı yaygındır. Öğretmenler bazen kızları ve erkekleri koridorda ayrı çizgiler oluşturmaları veya hatta her grup için ayrı spor aktiviteleri düzenlemelerini isteyerek bunu teşvik eder.

Dinamik bir oturma tablosu oluşturarak, erkek veya kızlara özel klikleri kırıp her iki grubu da birbiriyle etkileşime geçmeye teşvik edebilirsiniz.

6. Proje Tabanlı Öğrenimi Kullanın.
Küçük grup projelerinde erkek ve kız çocuklarının bir araya getirilmesi konusunda da kasıtlı olabilirsiniz.

Çalışma, dolaylı ve dolaylı olarak toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri ile tamamen akademik olabilir. Birlikte çalışarak, kızlar ve erkekler iyi desteklenirlerse, “kız” ve “erkek” gibi kalıplaşmış düşüncelerden ziyade bireysel davranışların nüansını daha iyi anlayabilirler.

Toplumsal cinsiyet ve kültürel eşitlik içinde ve çevresinde kavramları keşfetmek ya da sağlıklı insan karşılıklı bağımlılığının gelişimini beslemek için belirli alanlarda ve topluluklarda çalışma yapmak için projeler de oluşturulabilir.

 
Sonuç
Bu eğilimler her öğretmen veya her öğrenci grubu için geçerli değildir, ancak öğretim yöntemlerinizdeki cinsiyet önyargılarını engellemeye çalışırken dikkate almaya değerdir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, eğitimde çok daha büyük bir eşitlik sorununun sadece bir yüzüdür .

Bununla birlikte, sınıfta geleneksel cinsiyet rollerini kırmaya yönelik çabalar yaparak, öğrencileri cinsiyetleri ne olursa olsun, birçok alanda tartışmalara ve diğer öğrenim fırsatlarına daha fazla katılmaya ve bilgi edinmeye daha iyi hazırlayabilirsiniz.

Kaynak: https://www.teachthought.com/education/6-ways-can-promote-gender-equality-classroom/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al