OKULUN ETKİLİLİĞİNİN BAĞLILIK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bağlılık bir olayın meydana gelmesinin başka  bir olaya bağlı olması durumuna verilen isimdir. Söz konusu örgütsel etkililik  olduğunda birçok etkenden bahsetmek gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi, öğretmenlerin beklentilerinin karşılanmasıdır. Başka bir ifade ile gereksinmelerinin karşılanmasıdır. 

      Kuşkusuz, Maslow’un kendini gerçekleştirme kuramı günümüzde önem kazanmaktadır. Bu kuram içerisinde kendini geliştirme önemli bir yer tutmaktadır. 

     Ancak, okullarımızda görülen o ki bu ilkeye gerekli önem verilmektedir. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri istenen düzeyde değildir. Yine, öğretmenlerin yüksek lisans ve doktora olanaklarının yeterli olmadığını görüyoruz. 

      Yine, öğretmenler arasında çatışma iletişim sorunları, mobbing uygulamalarının görülmesi okullarda etkililiğinin olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. 

      Aslında, okulun etkililiği öğretmenlerin okulun amaçları yönünde istekli olmalarıyla mümkündür. Ancak, çeşitli örgütsel sorunlar karşısında ve çeşitli güdülerinin karşılanmaması öğretmenlerin okulun amaçları doğrultusunda güdülenmesini güçleştirmektedir. Tabii ki okulun amaçlarının etkili bir biçimde gerçekleştirilmemesine neden olmaktadır. 

      Diğer taraftan, öğretmenin sınıf yönetimi becerilerinin yeterliliği de okulun etkililiğinde belirleyicidir. Ancak, göreve yeni başlayan öğretmenler bu hususta zafiyetler gösterebilmektedir. 

       Yine, okulun etkililiği velilerin sosyo ekonomik durumu ve bilinç düzeyi ile de ilgilidir. Ancak ülkemizde yeterince bu olanakların yeterli olmadığını görüyoruz. 

      Yine,  örgüt olarak okulların etkililiği bir ölçüde yeni  öğretim yöntemlerine ağırlık verilmesiyle mümkün. Ancak, okullarda grup sürecine ağırlık veren öğretim yöntemlerinin yeterli olmadığını görüyoruz. 

Anahtar Kelimeler:
OKULUN ETKİLİLİĞİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al