Öğrencilere Neden Ev Ekonomisi Dersi Vermeliyiz

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Gelecek dönemin ders içeriklerini hazırlarken, öğrencilerimin öğrenmeye ihtiyaç duyduğu şeyler hakkında da düşünmeye başladım. Derslerimin hangi yönleri öğrencilerimi gerçek dünyaya hazırlayacak?

Eğitim sisteminin de aynı şeyi yapması gerekiyor.

Ders verdiğim üniversitede her dönem, bir kez “matematik laboratuvarı” haftası yapıyorum. Bu kelimeler öğrencilerimde büyük bir korku yaratıyor. Gözleri yuvalarından çıkacak gibi oluyor, çabuk ve anlaşılmaz bir biçimde “Ama ben sosyal bilimler okuyorum” diyorlar heyecanla.    

Aslında o kadar da kötü bir şey değil matematik laboratuvarı. Emlak piyasasındaki değişikliklerin kiraları nasıl etkilediğinden, faiz oranlarının araba ya da kredi kartı ödemelerine nasıl yansıdığından ve yüzde 5’lik bir zammın maaşlarını ne kadar yükselttiğinden bahsediyoruz mesela.  

Emlak sahibi oldukları takdirde sonsuza kadar vergi ödeyeceklerini fark etmelerinden önce emlak vergisi konusunu nadiren konuşuyoruz. Ve bunu daha önceden bilmiyor olmaları beni her zaman şaşırtıyor.

Yaşamsal becerileri lisede öğretmeye başlamalıyız!

Öğrencilerimizin, bu ve buna benzer temel bilgileri edinmeden liseden mezun olması eğitim sistemimizin bir başarısızlığıdır.

İşte bu yüzden, eskiden olduğu gibi ev ekonomisi dersini okullara geri getirmeliyiz. İsmini “Yaşamsal Beceriler” olarak değiştirelim ve liselerde zorunlu ders haline getirelim. Temel ekonomi bilgilerinin yanı sıra bütçe hesaplamayı, karşılaştırmalı alışverişi, temel yemek yapma becerilerini ve zaman yönetimini öğretelim. Çocuklarımızın, gerçek hayata şimdikinden daha hazır bir şekilde başlamalarına yardımcı olalım.  

Çocuklarımız belli bir bütçenin dışına çıkmayarak market alışverişi yapmayı bilseydi ne iyi olurdu değil mi? Çocukları kredi kartı faizlerinin nasıl işlediğini anlıyor olsaydı ebeveynlerin içi daha rahat olmaz mıydı? Ve herkesin, aniden misafir gelmesi durumunda pişirebileceği pratik ve lezzetli bir yemek tarifine sahip olması gerekmiyor mu?

Bunlar, lisedeki ev ekonomisi dersinde öğrendiğimiz beceriler işte! Ve ister üniversiteye gitsin, isterse liseden sonra çalışmaya başlasın, her çocuğun sahip olması gereken beceriler.

Lise müfredatını güçlendirmek gerekiyor

Gençlerin bu becerileri ailelerinden öğrenmeleri gerektiğini iddia edenler var. Ancak benim tecrübeme göre, bu iddialar çeşitli sebeplerden ötürü doğru değil.

Bazı ebeveynlerin bunun için vakti olmuyor. Kimisi bu becerilere sahip değil. Kimisi de çocukları evden ayrılıncaya dek bu konuyu düşünmüyor bile. Ve bazı ebeveynler, bu konuların çocukları ilgilendirmediğini düşünüyor. 

Ancak lise dönemi, yaşamın temel gerekliliklerini öğrenmek için kusursuz bir zaman. Bu dönemde öğrenciler kendilerini yetişkin gibi hissetmeye başlarlar. “Lise tüneli”nin sonundaki ışığı görebilirler. Gelecekteki hayatlarının nasıl olacağı ile ilgili kafa yorarlar. Ev ekonomisi dersi, öğrencilere büyüdüklerinin farkında olduğumuzu ve bu yolculukta onlara yardımcı olmak istediğimizi gösterir.  

Dolayısıyla, lise müfredatımızı öğrencilerimiz için güçlendirmemiz gerekiyor. Evet, dil bilgisi, tarih, matematik ve fen önemli dersler. Ancak yemek pişirmeyi ya da ekonomik değişimlerin kredi kartı faizlerini nasıl etkilediğini bilmedikten sonra bu dersler ne işe yarar ki? İş başvurusu yapan genç bir aday, zaman yönetimi hakkında detaylıca konuşabildiği zaman potansiyel bir işverenin ne kadar etkilenebileceğini bir düşünün. 

Bilgi güçtür. Ve bu gücü sonraki nesillere aktarmanın vakti geldi.

Kaynak: https://www.dallasnews.com/opinion/commentary/2018/08/04/bring-back-home-economics-class-kids-lack-basic-life-skills

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al