İngilizce Konuşabilmek için Kaç Kelime Öğrenmek Gerekir

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Batı Ontario Üniversitesi’nde uygulamalı dilbilim profesörü olan Stuart Webb, kelime öğrenme süreci veya diğer bir ifadeyle “dil edinimi” sağlama süreci üzerinde çalıştı. Bu çalışma sonucunda ikinci bir dil öğrenen bir öğrencinin, anadili olarak konuşabildiği kadar çok kelime bilmesinin inanılmaz derecede zor olduğunu keşfetti. Tipik olarak ana dillerini konuşanların, ilk dillerinde 15.000 ila 20.000 kelime veya kelime ailesi tanıdıkları sonucuna vardı.

Kelime ailesi demekle kastedilen bir kök kelime ve kendisinden türetilen bütün çekimlerdir; örneğin: İngilizcedeki “go, going, went, gone,..” gibi; veya Türkçe örnek olarak “kırmızı, daha kırmızı, kırmızılaşma, kırmızımsı,…” gibi.

Peki, ikinci bir dilde düzgün bir konuşma yapabilenler ana dildeki gibi 15.000 ila 20.000 kelime biliyor mu? Böyle bir kişinin hedefleyeceği gerçekçi kelime sayısı bu mu olmalı? Tabi ki cevap “Hayır”. Hatta bu seviyeler pek olası da görülmüyor.

Prof Webb, geleneksel bir ortamda dil öğrenen insanların – İngiltere’de Fransızca öğrenen, Japonya’da İngilizce öğrenen gibi diyelim – genellikle yıllar süren çalışmalardan sonra bile 2.000 ila 3.000 kelime öğrenmek için oldukça uğraştıklarını keşfetmiştir.

Örneğin Tayvan’da yapılan bir araştırma, dokuz yıl gibi bir süre kendi ülkelerinde İngilizce öğrenen bu tip öğrencilerin yarısının bile en sık kullanılan ilk 1000 kelimeyi dahi tam olarak öğrenemediğini göstermiştir.

İşte iyi bir yabancı dil öğreniminde anahtar bu; öğrendiğiniz kelimelerin günlük konuşmalarda hangi sıklıkla karşınıza çıkacağı olasılığıdır.

Öğreneceğiniz yabancı dildeki tüm kelimeleri öğrenmenize imkan olmadığı gibi, gerek de yok. Örneğin İngilizce’deki “beyazlatmak, ağartmak” anlamına gelen “bleach” kelimesini bilmediğiniz için  İngilizce konuşurken bir sıkıntı yaşanması pek mümkün görünmüyor. Çünkü bu kelimenin en sık kullanılan İngilizce kelimeler listesinin 12001 -13000 aralığındaki onikinci 1000’lik listede olduğu görülüyor.
İngilizce Konuşmak İçin Kaç Kelime Bilmeliyiz?

Peki öncelikle hangi kelimeleri öğrenmeliyiz ve zamanımızı gereksiz kelimeleri öğrenmeye çalışmakla harcamamalıyız? Profesör Webb, bir dili hızlı bir şekilde konuşabilmenin en etkili yolunun, o dilde en çok kullanılan ve sık görülen ilk 1000 kelime kökünü seçmek ve bunları öğrenmek olduğunu söylüyor.

İngilizce’de en sık kullanılan kelime köklerinden yalnızca ilk 1000’ini öğrenirseniz, o dilin % 84,3’ünü normal hayatta konuşulduğu gibi anlayabilirsiniz.

Bu 1000 kelime kökü, diğerlerinden çok daha değerlidir. Çünkü çok daha sık kullanılıyorlar. Örneğin, “ev” anlamına gelen “house” kelimesini öğrenmek, “ikamet etmek” anlamına gelen “abode” kelimesini öğrenmekten daha yararlıdır. Yine “beyaz” anlamına gelen “white” kelimesini öğrenmek, “beyazlatmak” anlamına gelen “bleach” kelimesini öğrenmekten daha yararlıdır.

Kısacası, ingilizce konuşmak için en sık kullanılan ilk 1000 kelime veya kelime kökünü bilmek kesinlikle günlük konuşmalarınızı kolaylıkla halletmenizi sağlayacaktır. Ancak film veya TV’deki diyalogları kaçırmadan anlamak için en sık kullanılan ilk 3.000 kelime kökünü bilmeniz gerekiyor.

İngilizce’yi en çok kullanılan ilk 1000 kelimeyi kapsayarak çocukların ana dillerini öğrendikleri şekilde “dil edinme (önce dinleme, sonra anlama, sonra konuşma adımlarıyla)” gibi interaktif bir şekilde öğreten “Mega İngilizce” setinde kapsanan ilk 1000 kelime listesinin bir kısmını aşağıda verilen kısa video filmde görebilirsiniz.

Eğer beyninizi yazılı kelimelerin içinde bir sihirbaz gibi uçurmak istiyorsanız – yani ağır dilli romanları, gazetelerin köşe yazılarını, mükemmel yazılmış bilimsel makaleleri sorunsuz takip etmek istiyorsanız – o zaman en çok kullanılan ilk 8,000 ila 9,000 kelimeyi  öğrenmeniz gerekiyor.

Özet olarak, en çok kullanılan ilk 1000 kelimeyi bilmek günlük İngilizceyi rahat bir şekilde anlamak ve konuşabilmek için yeterlidir. Unutmayın, İngilizcede en sık kullanılan ilk 1000 kelimeyi bilen bir kişi günlük konuşmaların % 84,3’ünü anlamaktadır. Ayrıca İngilizcede en çok kullanılan ilk 3.000 kelimeyi öğrenmek günlük konuşmanın anlanma oranını %95’e çıkartmaktadır. En çok kullanılan ilk 5.000 kelimeyi bilmek ise bu oranı %98 yapmaktadır. Ana dili İngilizce olan birisi 15.000 ile 20.000 arasında kelime bilmektedir.

sibermood.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al