Erken matematik öğretimi hakkında bilmeniz gerekenler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuklar saymayı nasıl öğrenir ve öğretmenler süreci en iyi şekilde nasıl tarayabilir? Profesör Daniel Ansari tavsiyesini paylaşıyor
Çocuklara okumayı öğretmek söz konusu olduğunda, atılması gereken sıralı adımlar, her bir adımın nasıl çalıştığı ve neden çalıştığı arkasındaki bilim hakkında birçok kanıt vardır. Ancak, matematik söz konusu olduğunda, Profesör Daniel Ansari'ye göre , bu türden kesin bir yoldan çok uzağız.

“Pek çok insan, neyin aritmetik olduğunu, çocukların bu beceriyi öğrenmesi için neyin olması gerektiğini bulmaya çalışıyor” diyor. “Ancak, okumadaki kadar kolay olmayacağı açıkça ortaya çıktı. Matematik, söz konusu süreçler açısından çok daha geniş bir alandır. ”

Ontario , Ontario'daki Western Ontario Üniversitesi'nde , Nümerik Biliş Laboratuvarı'na başkanlık ettiği psikoloji bölümünde profesör olan Ansari, belirli bir matematik alanını açmak için çabalarını yoğunlaştırdı: Sayının kökenleri ve nasıl çocuklara saymayı öğretiriz.

İster biz "doğal" sayıcılar olun, diyor bu haftaki Tes Podagojisi'nde (doğrudan aşağıdaki oyuncuya bakınız), çok tartışılan bir konu.

“Bazı insanlar, yaklaşık bir sayı hissi ile doğduğumuzu savunuyor, bu yüzden tıpkı renkleri görebildiğimiz gibi rakamları görebiliyoruz” diye açıklıyor. “Ancak, diğer araştırmalar, bizim işlemek için doğduğumuz sayısal nicelik değil, her türlü nicelik - uzunluk, yükseklik, yoğunluk, alan - ve bu daha genelleştirilmiş büyüklük sisteminden kesin bir sayısal sistem kurduğumuzu söylüyor.

“Bence hala sayısal kabiliyetimizin kökenini çözmeye çalışıyoruz ve bu alanda birçok tartışma devam ediyor.”

Saymayı nasıl öğreniriz
Ansari ve diğerlerinin bir miktar ilerleme kaydetmeye başladığı nokta, matematiğin en eski aşamalarından birini ortaya çıkarmaktır: sayma.

“Saymanın bize doğal gelip gelmediği konusunda bu soruyla boğuşuyoruz.

“Bahsettiğimiz gibi, birlikte doğduğumuz ve diğer türlerle paylaştığımız ilkel bir miktar duygusu var - ve bunun mekanizmalarını inceleyebiliriz - ancak yalnızca kesin ve sonsuz sayım sırasını temsil eden insanlar. kümedeki öğelerin tam sayısı.

“Dolayısıyla, sayısal sembolleri öğrendiğimizde, bir şekilde yeni beyin devreleri inşa etmeliyiz ya da yeni bir sistem oluşturmak için mevcut devreleri geri dönüştürmeliyiz. Aynı şekilde, çocuklar mevcut beyin yapılarını kullanarak okumayı öğrenir, bir okuma beyni oluşturmak için, bazıları sayının sembolik gösterimlerini edindiğinde, sayma sözcükleriyle başlayarak ve Hindu ya da Arap rakamlarıyla devam ederken, bunun aynı olacağını iddia eder. Bunlar doğmadığımız yeni sistemler. ”

Matematik öğrenme için adımlar
Saymayı öğrenmenin en etkili ardışık sürecinin, açıklığa kavuşmaya başladığını iddia ediyor.

“Çocukların sayısal sembolleri nasıl öğrendiğini ve bunun önemli bir iskele sağladığını anlamaya çalışmak için harekete geçiyoruz. Sayısal sembollerin öğrenilmesi çok karmaşık bir şeydir, çünkü sadece sembolleri öğrenmek zorunda değilsiniz (miktar olarak 4 ya da 5'i de ifade eder), aynı zamanda bu sembolü tanımak ve kodunu çözmek zorundasınız, sonra sıradaki konumunu anlayın.

çocuklara saymayı öğretmek

“Saymanın anlamı ve saymanın anlamını anlama gelince - kardinalite ilkesi - sayma sırasını tekrar okuma yeteneklerinin sayma sırasının anlamını anlamalarından önce geldiğine dair iyi kanıtlarımız var.

“Bu çok kademeli bir süreç olma eğilimindedir - bu yüzden ilk önce“ 1 ”uzmanı olurlar, yani 1'in bir maddeye atıfta bulunduğunu bilirler. Sonra onlar 2, üç, dört, dört, onlar da bizim önemlilik prensibi olarak adlandırdığımız şey olurlar.

“Usul yeteneğinden saymaya - ancak bunun ne anlama geldiğini anlamadan - bu sayının niceliğe işaret ettiğini anlayabilmeye geçiş, ilk rakamlarda en temel adımlardan biridir.”

Öğretmenin Rolü
Bu süreçte öğretmenin rolü ne olmalıdır? Ansari, çocukların 2 ila 5 yaş arasındaki herhangi bir yerde, farklı yaşlarda saymanın anlamını anlama işlemlerine göre işlemsel sayaçlardan geçiş yapacaklarını açıklıyor.

Sözlü anlama ulaşılmadan önce yazılı sayı gösterimini sunmaya çalışmanın kanıtlara aykırı olma eğiliminde olduğunu ileri sürmüştür.

“Gelişmekte olan sayıya gelince en önemlisi ilk önce sözel sayı dizisi ve daha sonra yazılı sayı sembolleri. Bu, işlemin yalnızca bir kodlama olduğu anlamına geldiğinden, zaten sahip olduğunuz anlayışı yazılı sembollerle eşleştiriyor ”dedi.

Öğretmenlerin “gelişimin doğrusal olmayan doğasını kabul etmeleri” gerektiğini, ancak bunun “erken çocukluk eğitimcileri için çok zorlayıcı” olduğunu ekliyor - en azından çocuklar 1. Yıl'a vurma eğiliminde olduklarında, genellikle sayısal olarak kullanabilmeleri bekleniyor. Bazı çocuklar için henüz o noktada olmadıklarında, temel aritmetik için semboller.

Farklı önlemler
Ansari bu beklentilerin daha yakından bakılması gerekebileceğine inanıyor.

“İlkokulda çocukların matematik, sayı, sayısal ilişkiler hakkında ne bildiği hakkında bir fikir edinmenin yolları hakkında çok dar düşünmememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. “Okumada olduğu gibi, çocuklar bilgi ve becerilerinde çok değişkenlik gösteren ilk yıllara geliyorlar ve miktar hakkında ne bildiklerini göstermek için evdeki Arap rakamları hakkında bilgi edinme fırsatı bulamayacak çocuklara vermemiz gerekiyor. Bu şekilde, öğretmenler onları yeterince iskele edebilir. Bu çocuklar bildikleri için onaylanmalı ve bilgilerini büyütmeleri için fırsatlar tanınmalıdır. ”

Öğretmenlerin erken matematik öğrenme sürecini taraması için en iyi yol ne olabilir? Ansari aslında kesin olarak hiçbir şey bilmediğimizi söylüyor, ancak oyun tabanlı öğrenmenin çok sık yanlış yapıldığını düşünüyor.

“Yaygın yanlış anlamalardan biri, oyun temelli öğretimin, çocukların oyun yoluyla kavramları keşfettiği, eğitime tamamen yapılandırmacı bir yaklaşım uyguladığıdır. Ancak, aslında en etkili oyun temelli çalışma, öğretmenlerin oyunu doğrudan bir talimat verme, çocuğun dikkatini sayısal ilişkilere yönlendirmek için doğrudan bir öğretim yapma fırsatı olarak kullanmalarıdır ”dedi.

“Bir oyun ve kasıtlı öğretimin bir kombinasyonu çok etkili olabilir. Oyuna dayalı çocuklar için daha ilgi çekici ve yaşa uygun olabilir. ”

Ansari, erken matematik öğreniminde mekansal becerilerin nasıl önemli olduğunu ve matematikteki zorlukları taramanın uzun vadeli matematik başarısı üzerindeki etkilerini tartışmaya devam ediyor.

Yukarıdaki oynatıcıdaki podcast'i dinleyebilir veya 'Tes - eğitim podcast'i' Spotify, Podbean veya diğer birçok podcast platformuna yazabilirsiniz.

https://www.tes.com/news/what-you-need-know-about-early-maths-teaching

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al