Bir Proje Başarısız Olduğunda Ne Yapmalı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

“Başarısızlık devam eden başarıdır.” —Albert Einstein

Bir projenin başlangıcında, coşku ve idealizm yüksektir. Eğitimciler olarak, proje temelli öğrenimimize (PBL) başarıya dikkat ederek yaklaşıyoruz, ancak işler planlandığı gibi olmadığında ne olur?

Eş öğretmenim ve ben, Amerikan tarihi ve İngiliz dili sanat dersimizde I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda Kendi Maceralarını Seç (CYOA) video projesini başlattık. Proje, izleyicilerin daha sonra yapmayı seçtiği videolarla CYOA kitapları konseptini evlendirdi. Her grubun kendi videosunu oluşturmasından ziyade, bütün sınıflarımızın devasa bir macera yaratma görevlerini bölmelerine karar verdik.

Öğrenciler kendi kendine tanımlanmış becerilere dayanarak farklı takımlara yerleştirildiler; yazarlar, aktörler, yönetmenler, sahne sanatçıları, aydınlatma ve kamera operatörleri ve video editörleri rolleri içeriyordu. Her sınıf, beyaz tahta duvarda bir yan tahta gibi tüm yolları ve seçimleri çizen bir storyboard oluşturdu. Öğrenci grupları, ortamın detayları ve sahne bölümleri de dahil olmak üzere her sahne için senaryo yazmaya başladı.

Öğrenciler roller dağıtma ve büyük resimli film şeridini şekillendirme konusunda mükemmel bir iş çıkardılar, ancak projenin geri kalanıyla mücadele ettiler. Sonuçta, videoları bitiremedik, ancak zorluklar bize bu tür bir projeyi gelecekte nasıl başarılı bir şekilde uygulayacağımız konusunda yeni bilgiler verdi.

Her hafta gelen kutunuzdaki Edutopia'dan en iyi şekilde yararlanın.

Proje, öğrenci gruplarının tek bir nihai ürün üzerinde birlikte çalışması için ilk girişimimizdi. Filme zamanı geldiğinde, içeride ve dışarıda kampüste sahne ve çekim sahneleri yapan öğrencilerimiz vardı. Bu karmaşıklık ve ölçekte bir projenin organizasyonu ve yönetimi bizim için yeniydi.

Beyin araştırması, başarısızlık fikrini ve büyüme zihniyetini destekler. Öğrencilerin korkusuz olmalarını ve sınıfta kutunun dışında düşünmelerini istiyorsak, bu davranışı öğretmen olarak modellememiz gerekir. Bu yeni projeyi işe yarayıp yaramayacağından emin olmadan denemek, öğrencilerin sorunlara saldırmasını istediğimiz yolu gösterdi.

GÜÇLENDİRMEK İÇİN İSKELE
Destek gerektiren öğrenciler için iskele dersleri yapılması gerekli olmakla birlikte, bir bina inşa edilirken iskele işleminin geçici bir çerçeve olarak kullanılması önemlidir. Öğrenciler güven ve beceriler kazandıkça iskele kaldırılmalıdır.

CYOA projesi sırasında eş öğretmenim ve ben yeterince organize olmadığımızı düşündük. Bizim hatamız örgütsüzleşmeyle ilgili değildi. Bunun yerine, öğrencilere kendilerini organize etmeleri için araçlar sağlamadık. Öğretmenler sınıftaki her şeyi koordine ettiklerinde, öğrencilerden liderlik etme fırsatını çalarlar.

Öğrenci Scrum Kurulu
PDF 26,95 KB
Bir projenin her yönünü hazırlamak yerine, öğrencilere bir öğrenci karalama tahtası gibi araçları nasıl kullanacaklarını öğretmeliyiz (bir örnek buraya dahil edilmiştir veya bu Trello şablonunu deneyebilirsiniz  ) kendilerini yönetmek için. Proje yönetimi, öğrencilerin PBL ile öğrenebilecekleri en önemli becerilerden biridir, ancak bu yalnızca fırsatlara sahip olmaları durumunda gerçekleşir.

YANSIMA
Yansıma, daha derin öğrenmenin anahtarıdır. CYOA projemize yansıyarak, en büyük hatamızın projenin teknoloji kısmını küçümsemediğini ve kameralardan video editörlerine çekim yapmak için net bir süreç oluşturmadığını fark ettik. Ayrıca gruplar arasında çatışmaların çözümü hakkında daha doğrudan konuşmamız gerekiyordu.

PBL'de öğretmen ve öğrencilerin bir proje sırasında ve sonrasında yansıtmaları gerekir. Bir proje çalışmadığında, öğrencilerinizi kurtarmaktan kaçının. Bunun yerine, zorlukları ile uğraşmalarını sağlayın. Mücadeleleri ile ilgili sorularınızı iletin ve onlardan deneyim hakkında günlüklerini isteyin.

Örneğin, “Grubumun şu anda başarılı olmasını engelleyen nedir?” Ve “Bu zorluğu nasıl düzeltebiliriz?” Diye sormak yansıma için bir fırsat sağlayabilir. Öğrenciler kendi gruplarında buluşabilir ve sorunları ve olası çözümleri tartışabilirler.

DENEYLER
Öğretmenler, sadece sonunda değil, PBL projesi boyunca geri bildirimde bulunmalı ve değerlendirmelidirler.

Nihai ürünümüz asla gerçekleşmediyse de, öğrenciler ilerlemelerini kontrol ettiklerinden, II. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nın zorunlu içeriğine hâlâ hakim oldular. İçerik ustalıklarını gösteren film şeridi ve senaryo yazımı dahil kriterleri karşıladılar.

Bazen, nihai üründeki içerik standartlarını değerlendirmek, özellikle öğrenciler günümüz meselelerine tarihsel kavramlar uyguluyorsa, zorunlu olduğunu hissediyor. Ek yazı ödevleri veya testler vermek öğrenmenin ölçülmesine yardımcı olabilir.

SEBAT
Sürece güven. PBL'deki her şey düzgün gitmeyecek. Öğrencilere empati ile dinleyin ve birbirleriyle farklılıkların nasıl ele alınacağını öğretin. Bir projeyle kursu devam ettirmek, uzun vadeli faydalar sağlar.

Öğrencilerin asla videolarını tamamlamadıkları için hayal kırıklığına uğratmış olmama rağmen, gümüş bir astar vardı. Yıl sonunda tüm derslerinde su ile ilgili başka bir PBL ünitesi başlattık. Bu kez, öğrenciler tüm PBL sürecine sahiptiler. Son yansıma sırasında, öğrenci liderlerinden biri, “CYOA videosunda başarısız olduğumuz için birlikte çalışmayı ve su projesinde başarılı olmayı öğrendik” dedi.

İyi öğretim, sınıfta olan her şeyin beklediğimiz gibi sonuçlandığı anlamına gelmez. Öğrenciler, bir ders boyunca yavaş yavaş beceriler geliştirir. Projelerde başarısızlıkları öğrenme araçları olarak kullanmak, öğrencilere zorlukların nasıl fırsata dönüştürülebileceğini göstermektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak

backlink al