Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Özellikle okula yeni başlayacak olan öğrencilerin, eğitim öğretim yılı başlamadan kendileri için hazırlanmış uyum haftasında, okula bir nebze de olsun, kaynaşmaları sağlanmaktadır. Uyum haftasında yapılan etkinlikler sayesinde, öğrenciler okula karşı daha ılımlı yaklaşıp, öğretmenlerini ve arkadaşlarını daha yakından tanımaları açısından önemli bir zaman dilimidir.
Haberimizin içeriğinde, uyum haftasına yönelik yapılacak ekinlik önerilerini sizler için hazırladık
1. ADIM ÇUF ÇUF
Amaç: Bu etkinlikle çocukların işitilebilir bir ses tonu ile göz teması kurarak kendini tanıtması, arkadaşlarını ve öğretmenini tanıması amaçlanmıştır.
Araç Gereç: -
Süreç: Öğretmen lokomotif olarak “Ben bir küçük trenim/Yaylaları gezerim/Arkadaş edinirim/(Öğretmen ismini söyler.) trene” şeklinde şarkıyı söyler. Ardından bir çocuğun karşısında durur. Elini sıkarak onu oyuna davet eder, elinden tuttuğu çocuğu arkasına alarak ilk vagonu oluşturur. Vagona alınan çocuk öğretmeninin yaptığı gibi başka bir arkadaşının
elini sıkar ve “Merhaba, ben … (ismini söyler).” der. Tanıştığı çocuk da ismini söyleyince arkadaşının elinden tutar ve onu arkasına alır. Böylece çocuklar bir tren oluştururlar.
Değerlendirme: Öğretmen çocuklara kimlerin isimlerini hatırladıklarını sorar ve ismini hatırladığı arkadaşlarının yanına gitmesini ister.
2. YÜN TIRTIL – YÜNDEN TIRTIL
Amaç: Bu etkinlikle çocukların grup olarak hareket etmeyi öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Araç Gereç: Yün Yumağı
Süreç: Çocukların art arda dizilmeleri sağlanır. Öğretmen bir yün yumağını eline alır. Kendi adını söyleyerek arkasındaki çocuğa yumağı verir ve ipin bir ucundan tutmaya devam eder.
Sonrasında tüm çocuklar sırayla adını söyleyerek son çocuğa gelene kadar yumağı arkadaşlarına vermeye ve ipin bir ucundan tutmaya devam eder. Sıranın sonundaki çocuk adını söyledikten sonra öğretmen bu çocuğun yanına gelir. “Yün
tırtıl, yünden tırtıl gel benimle pıtır pıtır.” tekerlemesini yüksek sesle söyler ve grubun tekrar etmesini ister. Öğretmen artık bir tırtıl olduklarını ve beraber hareket etmeleri gerektiğini söyler. Çocuklardan ipi tutmaya devam ederek grup halinde verilen yönergelere uymalarını ister (Tırtılın karnı acıktı, hızlı yürüyor. Tırtıl yoruldu, çömeliyor vb.).
Değerlendirme: Etkinlik tamamlanınca çocuklar dağınık halde etkinlik alanında dolanırlar. Öğretmen tekerlemeyi iki
kez tekrar edeceğini ve bu sürede çocukların eski yerlerine gelerek sıralanmalarını ister.
3. GİZEMLI KUTU
Amaç: Bu etkinlikle çocukların okulun çeşitli birimlerini tanımaları amaçlanmıştır.
Araç Gereç: Merak uyandıracak şekilde hazırlanmış bir karton kutu, okul birimlerinin görselleri veya materyalleri.
Süreç: Öğretmen renkli ve dikkat çekici bir kutu ile sınıfa gelir. Çocuklardan kutunun içinde neler olabileceğini ve içindekilerin nereden geldiğini tahmin etmelerini ister. Daha sonra kutuyu açar ve tuvaletler için kız-erkek yönlendirme levhası, sabun veya tuvalet kâğıdı; kantin için yiyecek örneği; kütüphane için kitap gibi okulun farklı birimlerine ait ipucu niteliğindeki örnekleri çocuklara gösterir. Bu örneklerin ait olduğu okul birimleri hakkında bilgi verir ve çocukları o birimlere -tanımaları için- götürür.
Değerlendirme: Çocuklardan okulun hangi birimlerine gittiklerini ve bu birimlerin işlevlerini söylemeleri istenir.
4. OKULUNU KEŞFET
Amaç: Bu etkinlikle çocukların okulu ve okulun farklı birimlerini tanıması amaçlanmıştır.
Araç Gereç: Zarf, okul binasının fotoğrafı, karton, yapıştırıcı ve makas
Süreç: Öğretmen, etkinlik öncesinde okulun ön cephesinden çekilmiş bir fotoğraf çıktısını alır ve kartona yapıştırır. Kartona yapıştırılmış okul fotoğrafı, tanıtılması hedeflenen birim sayısı kadar yapboz parçasına ayrılır. Bu parçaların arka yüzüne tanıtılması hedeflenen birimlere ait ipuçları yazılır. Örneğin:“Bütün okulu idare eder, masası ve koltuğu vardır. Neresidir ve kimdir?”. Her bir yapboz parçası ayrı zarflara konularak etkinlik öncesinde hedeflenen birimdeki görevliye verilir. Öğretmen, sınıfa ilk ipucunun yer aldığı zarf ile girer. Bu zarfın içinden çıkan yapboz parçasını gösterir ve arkasındaki ipucunu okur. “Müdür odası ve müdür” cevabı alındıktan sonra tüm çocuklarla birlikte müdür odasına gidilir. Bir sonraki yapboz parçası müdürün elindeki zarftan alınır. Bu şekilde yapbozun tüm parçaları toplandıktan sonra sınıfa gelinir ve yapboz tamamlanır.
Değerlendirme: Tamamlanan yapboz parçaları karıştırılır. Çocuklardan okul görselini tekrar oluşturmaları beklenir.
5. SENCE NE OLMALI?
Amaç: Bu etkinlikle çocukların sınıf ve okul kurallarını fark etmeleri amaçlanmıştır.
Araç Gereç: İki farklı renkte karton
Süreç: Öğretmen etkinlik öncesinde her çocuk için iki farklı renkte tercih kartları hazırlar. Bir renk doğru davranışı, diğer renk yanlış davranışı temsil eder. “Okulda ve sınıfta yerlere çöp atmamalıyız, arkadaşlarımızın eşyasını izinsiz kullanmalıyız, koridorda koşmalıyız, okula zamanında gelmeliyiz.” gibi doğru ve yanlış davranış örnekleri verir. Çocuklardan her bir davranış için ellerindeki kartonları kaldırarak tercihte bulunmalarını ister.
Değerlendirme: Etkinlikte çocuklara verilen davranışların doğru olup olmadığını ve tercihlerinin gerekçelerini söylemeleri istenir.
6. TAVŞANIN KURAL MASALI
Amaç: Bu etkinlikle çocukların sınıf ve okul kurallarını fark etmeleri amaçlanmıştır.
Araç Gereç: Kural görselleri
Süreç: Öğretmen öğrenilmesini hedeflediği kurallara ait görselleri hazırlar. Çocuklara bir masal anlatacağını ancak masala kaldığı yerden sıra ile onların devam edeceğini ve birlikte bir masal oluşturacaklarını söyler. “Bir varmış bir yokmuş. Pamuk isminde bir tavşan varmış. Bu tavşan okulu çok severmiş. Bir gün okula geldiğinde öğretmeni ile karşılaşmış ve “Günaydın öğretmenim.” demiş. “Öğretmeni ona ne demiş?” dediğinde sınıftan “Günaydın.” Cevabının alınması sağlanır. Öğretmen masala devam eder. “Pamuk Tavşan bahçede yerde görmüş olduğu kâğıt parçasına yönelir.” Öğretmen çöp kutusu görselini bir çocuğa uzatır ve masala devam etmesini ister. Gerekli gördüğünde fark edilmesi istenen kurallar ile masalın şekillenmesine yardımcı olur.
Değerlendirme: Çocuklardan masalda öğrendikleri kuralların olduğu bir resim çizmeleri istenir. Çizdikleri resmi arkadaşlarına anlatmaları sağlanır.
7. ÇANTAMDA NE VAR?
Amaç: Bu etkinlikle çocukların sınıfta kullanacağı araç gereçleri ve işlevlerini tanıması amaçlanmıştır.
Araç Gereç: Kitap, defter, kalem, silgi, çanta, resim kâğıtları vb.
Süreç: Öğretmen bir okul çantası ile sınıfa girer ve çocuklardan çantanın içinde ne olduğunu tahmin etmelerini ister. Çocuklar kendilerine etkinlik öncesinde verilen boş kâğıtlara tahminlerini çizerler. Öğretmen çantadan bir silgi çıkarır ve işlevini anlatır. Kimlerin silgi çizdiği sorulur. Daha sonra öğretmen çantadan çıkaracağı kitap, defter, kalem gibi materyaller ile bu etkinliği devam ettirir.
Değerlendirme: Çocuklardan sınıfta hangi araç gereçlerin ne amaçla kullanıldığını ifade etmeleri istenir.
8. ARKADAŞIMI TANIYORUM
Amaç: Bu etkinlikle çocukların birbirlerini tanıması amaçlanmıştır.
Araç Gereç: Kâğıt ve boya
Süreç: Çocuklardan ikişerli gruplar oluşturulur ve birbirlerinin portrelerini göz renklerine, saç renklerine ve yapısına (uzun, kısa, kıvırcık, düz vb.) dikkat ederek çizmeleri istenir. Öğretmen resimleri toplar, seçtiği bir resmi betimleyerek bu resmin kime ait olduğunu sorar. Öğretmen resimleri sıralara rastgele dağıtır, çocuklardan kendi resminin olduğu sıraya oturmasını ister. Toplanan resimlerden rastgele birini çocuklara göstererek“Resimdeki arkadaşınızın yanına zıplaya zıplaya, yavaş yavaş, döne döne vb. gidelim.” yönergelerinden birini verir. Etkinlik bu şekilde devam ettirilir.
Değerlendirme: Öğretmen çizilen resimlerden iki tanesini alarak bunlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları çocukların açıklamasını ister.