Bilgi Yarışması Soru ve Cevapları 2022

Öğretmen haberleri ve en güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1- Düşman işgaline karşı halkın kendi bölgesini kurtarmak amacıyla kurduğu düzensiz birliklerin genel adı nedir?
-Kuva-yi Milliye
2- TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaları bastırmak amacıyla çıkartılan kanunun adı nedir?
Hiyanet-i Vataniye (Vatana İhanet) Kanunu
3- Düzenli Orduların Batı Cephesinde kazandığı ilk zafer hangisidir?
-I.İnönü Zaferi
4- Servin Geçersizliği uluslar arsı alanda ilk kez nerede kabul edilmiştir?
-Gümrü Antlaşması
5- Misak-ı Milliyi tanıyan ilk İtilaf Devleti hangisidir?
-Fransa (Ankara Antlaşması ile)
6- Son Osmanlı Mebusan Meclisinin içinde yer alan milli mücadelenin düşüncelerini temsil eden Misak-ı Millinin ilanını sağlayan grubun adı nedir?
-Felah-ı Vatan
7- Manda ve himaye fikri ilk kez nerede reddedilmiştir?
-Erzurum Kongresi
8- M.Kemal Samsuna gönderilirken hangi rütbe ve unvanla gönderilmiştir?
-9.Ordu Müfettişi
9- Osmanlı Devletinden ayrılan Son balkan devleti hangisidir,hangi olayla ayrılmıştır?
-Arnavutluk-I.Balkan Savaşı
10- Kurtuluş Savaşının ilk işareti olan ilk kurşunu sıkan Hukuk-u Beşer Gazetesi baş yazarı kimdir?
-Hasan Tahsin

1- Albert Einstein hangi alanda Nobel ödülü almıştır?

Cevap: Fizik

2- Haita biliminin diğer adı nedir?

Cevap: Kartografya

3- Divan edebiyatında padişahları ve devletin ileri gelenleri övmek için yazılan methiye türündeki şiirlere ne ad verilir?

Cevap: Kaside

4- Melankoli, Avrupa Avrupa ve Karanlıkta Dans adlı filmleriyle tanınan, Dogma akımının kurucusu yönetmen kimdir?

Cevap: Lars Von Trier

5- Kırmızı ve sarı renklerinin karışımından hangi renk elde edilir?

Cevap: Turuncu

6- Yunan mitolojisinde bilgelik ve sanat tanrısının adı nedir?

Cevap: Athena

7- Yunanca kökenli bir sözcük olan fasarya kelimesi ne anlama gelir?

Cevap: Saçma sapan, abes söz.

8- Yüz ölçümü bakımından en büyük ülke hangisidir?

Cevap: Rusya

9- Sokrates'in Savunması, Devlet ve Şölen kitaplarının yazarı kimdir?

Cevap: Platon

10- Araçların şehir içinde daha yavaş gitmesini sağlamak için yollarda kullanılan tümseklere ne ad verilir?

Cevap: Kasis

11- Hasis, kısık ve varyemez sözcükleriyle eş anlamlı olan sözcük hangisidir?

Cevap: Cimri

12- Türk halk edebiyatında sevgilinin ya da bir yerin özelliklerini övmek için yazılan koşma türündeki eserlere ne ad verilir?

Cevap: Güzelleme

13- Eleğimsağma ne demektir?

Cevap: Gökkuşağı

14- Osmanlı Devletinin fethettiği topraklarda uyguladığı hoşgörü politikasının adı nedir?

Cevap: İstimalet Politikası

14- Şiirde bir şeyi güzel bir nedene bağlama sanatına ne ad verilir?

Cevap: Hüsn-i Tahlil

15- Nobel edebiyat ödülünü reddeden, Sinekler, Duvar ve Bulantı kitaplarıyla bilinen varoluşçu filozofun adı nedir?

Cevap: Jean Paul Sartre

16- Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülünü kazanan ilk Türk filmi hangisidir?

Cevap: Susuz Yaz

17- Saçları yılan şeklinde ve gözlerine bakan insanları taşa çeviren mitoloji kahramanı kimdir?

Cevap: Medusa

18- Nüfusu sadece 825 olan, en küçük Avrupa ülkesi hangisidir?

Cevap: Vatikan

19- Geldim Gördüm Yendim anlamına gelen Veni Vidi Vici sözünü hangi hükümdar söylemiştir?

Cevap: Julius Sezar

Gazeteci, çevirmen, diplomat ve siyasetçidir. Kırgız Türkleri'nin dünyaca ünlü yazarıdır, Selvi Boylum Al Yazmalım, Toprak Ana, Dişi Kurdun Rüyaları, Elveda Gülsarı, Beyaz Gemi, Gün olur asra bedel, Cemile adlı eserleri ile Türkiye'de satış rekorları kırdı. 2008 yılında kaybettiğimiz ünlü edebiyat adamının adı nedir?

Cengiz Aytmatov

Motorsuz uçağa ne ad verilir

Planör


İzmit hangi tatlısıyla meşhur

Pişmaniye


Osmanlı medeni kanununna ne ad verilir

Mecelle


İki uca da eşit uzaklıkta olan yer

orta


Orman yangını telefon ihbar hattı

177

Seyatnamenin yazarı kimdir

Evliya Çelebi

Balık tutma aracı, bir ip ya da misinaya bağlanan, ucuna metal bir çengel iğne takarak ırmak, deniz veya göllerde balık tutmaya yarayan aracın adı nedir?

Olta

Mevsiminden önce yetişen meyveye ve ne ad verilir?

Turfanda

Türkiye genelinde madencilikle ilgili faaliyetler yürüten kurumumuzun adı kısa adı da olabilir

MTA
Maden Tektik Arama kurumu


Uzayda yıldız, gezegen, kuyruklu yıldız gibi dev gök cisimlerinin dışında zaman zaman dünyaya çarpan küçük taşların adı nedir?

Meteoroid (Göktaşı da olur)

Bir duyguyu, düşünceyi estetik ses tonunda yazma, anlatma sanatına ne ad verilir.

İPUCU:(Dizeler halinde dokunaklı kısa cümleler, bazen dörtlükler halinde severek okuruz, lirik, pastoral, epik ve didaktik türleri var)

Şiir


Bir olayı anlık olarak kayıt altına sesli ve görüntülü olarak kaydeden cihazlara ne ad verilir?

Kamera


Bir binayı zeminden itibaren çökmelere karşı çevreleyen güvenlik duvarına ne ad verilir?

İstinat duvarı

Mahalle ve sokaklarda güvenliği sağlamak için polisle birlikte görev yapan kişilerin mesleği nedir?

Bekçi, Gece Bekçisi

Para bilimidir. Türkiye'de ve dünyada çok sayıda meraklının uzman olarak bilgisine başvurduğu kişilere verilen ünvandır. Para, madalya hatta jetonların tarihi serüvenini, türünü, basım yılını, piyasada bulunduğu tarih aralıklarını takip eden bilim dalına ne ad verilir?

Nümizmatik ya da nümismatik

Şanlıurfa şehir merkezinde yer alır. Hz. İbrahim Peygamberin ateşe atıldığı yer olarak bilinen Gölün halk arasındaki adı nedir?

Balıklı Göl

Hava sıcaklığını ölçen, ısının birim derecesine adını veren cihazın adı nedir?

Termometre

Tarihi eserleri, tarihi yerlerde kazı çalışmaları yaparak antik şehirleri, tarihi mekanları gün yüzüne çıkaran bilimsel araştırmalar yapan bilim dalı nedir?

Arkeoloji

Artvin ilimizin en büyük akarsularından biridir. Türkiye'de doğar, Gürcistan'ın Batum kentinde karadenize dökülür. Bu nehrimizin adı nedir?

Çoruh

Ülkemizde kağıt ve metal para basma yetkisi hangi bankaya verilmiştir

Merkez Bankası

Domates, biber ve yumurta ile yapılan her öğünde yenilebilen yemeğin adı nedir?

Melemen

Anneler günü her yıl mayıs ayının hangi günü kutlanır?

Mayıs ayının ikinci pazar günü

Fransız işgaline karşı bayraklaşan Milli Mücadelemizin Kahramanıdır. Kahramanmaraş'ta işgalcilere karşı ilk kıvılcımı ateşleyen, bugün adına üniversitenin kurulduğu milli kahramanımızın adı nedir?

Sütçü İmam

Kokusu, tadı ile baharın en tatlı habercisidir. Çocuklar taze taze tüketmekten büyük keyif alır. Reçel yapımında yoğun olarak kullanılan pembe renkli gülgiller familyasından olan meyvenin adı nedir?

Çilek

Sesin şiddetini büyüklüğü birim cinsinden nedir?

İPUCU (Kulağın duyduğu yüksekliği birim olarak ifade eder. Müzik aletlerinin, makina ve cihazların neden olduğu gürültü kirliliğinin ölçülmesinde duyduğumuz sesin yüksekliğini azlığını bu ölçüyle adlandırırız)

Desibel

Kağıt ve demir paraları basan matbaaların adı nedir

Darphane

Bir tür görme sorunudur. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan ve halk arasında gece körlüğüne verilen isim nedir

Tavuk Karası

Gurur duyma, övünç duyma, kıvanç duyma sözcüklerinin eş anlamlısıdır. Bir sevdiğimizin başarısını duyduğumuz zaman hangi kelime ile duygularımızı ifade ederiz?

İftihar

Soğukları, dadaşları ve Türküleriyle ünlü Erzurum İlimiz hangi Bölgede'dir

Doğu Anadolu

Sağlıkta son yılların en büyük sorunlarından biridir. Bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Tıp dilinde bu sağlık sorununun adı nedir?

Obezite

Türkiye genelinde hububat fiyatlarının fiyatını belirleyen, hububat alımıyla yetkili resmi devlet kurumunun adı nedir

Toprak Mahsulleri Ofisi

Bir saniye kaç salisedir
60

Camide cemaate namaz kıldıran imamın durduğu yerin adıdır. Kıble'nin yönünü gösterir. Duvarın tam ortasında girintili ve etrafı süslemelerle çevrili yerin adı nedir?

Mihrap

Çocukların en güzel sokak oyunlarının başında gelir. Bir kişinin gözlerinin bağlanarak diğer oyuncuları yakalamaya çalıştığı oyunun adı nedir?

Körebe

Askerliğini bitirenlere verilen belgenin adı nedir?

Terhis Belgesi

Hz. Peygamber'in insani olarak yaptığı işleri taklit etmek, peygamberimiz gibi yemeğe oturmak, konuşmaya başlamak, selam vermek, O'nun gibi insanlara çocuklara yaşlılara muhabbetle davranmak gibi davranışları taklit etmeye ne ad verilir?

Sünnet

Öyle bir vitamin türü var ki? Yediğimiz içtiğimiz gıdalardan daha çok güneşten alırız. Hangi vitamini güneşten daha yoğun alırız?

D vitamini

Para biritirme, bankada hesap açarak, ya da bir kumbarada paralarımızı saklama olayına ne diyoruz?

Tasarruf

Tiyatro sahnelerinde hiç konuşmadan bir olayı, bir konuyu anlatan oyuncu hangi sanatı temsil eder? Sözsüz ve sessiz tiyatro da denilir. El kol ve mimiklerle anlatma sanatıdır. Avrupa'da bu oyuna Pantomim adı verilir.

Mim

Otobüs kamyon kullananlara sürücü ya da şoför, gemi kullananlara kaptan, uçak kullananlara pilot denir, tren kullananlara makinist, peki tramvay kullanan kişilere ne ad verilir?

Vatman

Bir olayı gören kişiye ne ad verilir?
 

Tanık
Şahit


Çin'in para birimi nedir?

Yuan
Çin Yuanı

Rasathanelerden, Uzayın derinliklerini izlediğimiz yıldız ve galaksilerin görüntülemek için kullandığımız araçların adı nedir?

Teleskop

İçten yanmalı Otomobillerin motor sistemlerine koyduğumuz yakıtı ateşleyen parçanın adı nedir?

Buji

Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edildiği ilk Türk beyliği hangisidir?
Her yıl 13 maısta Türkçe Dil Bayramı olarak kutlanır? 13 Mayıs 1277’de yayınlanan bir fermanla "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya" emrini resmi olarak veren Mehmet Bey, Hangi şehrimizin beyidir?

Karaman Beyliği


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Kimdir?

İPUCU: Kıbrıs Barış Harekatı'dan sonra Kıbrıs Federe Türk Devleti, ardından da 1983 yılında bağımsızlığını ilan Eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdıdır. 2012 yılında vefat etmiştir?

Rauf Denktaş


Şehirlerde musluktan akan şebeke sularının, dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddenin adı nedir?
İpucu (Bazen musluğu ilk açtığımızda suyun içindeki beyazlık onun yüzünden oluşur. Bardağın beş on saniye dinmesini beyazlığın kaybolmasını bekleriz)

Klor

Soru 1: Atatürk tarafından 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi'nde kurulmuş olan gazetenin adını söyleyiniz?
Cevap 1: İrade-i Milliye
Soru 2: Osmanlı Devleti'nde ilk nüfus sayımı hangi padişah zamanında yapılmıştır?
Cevap : ll. Mahmut
Soru 3: Altın Palmiye sinema ödülü hangi film festivalinde verilmektedir
Cevap: Cannes
Soru 4: Dinamiti icat eden ve her yıl adına çeşitli dallarda ödüller verilen ünlü bilim adamı kimdir?
Cevap: Alfred Nobel
Soru 5: Everest Tepesine tırmanan ilk Türk dağcı kimdir?
Cevap: Nasuh MAHRUKİ

Soru 1 : Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir?
Cevap : 5
Soru 2 : ‘ Türk Devleti bir Cumhuriyettir.’ ifadesi anayasamızın kaçıncı maddesidir?
Cevap : 1
Soru 3 : Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ?
Cevap : Halk tarafından seçimle
Soru 4 : İlk Türkçe sözlük hangisidir?
Cevap : Divan-ı Lugat-it Türk
Soru 5 : "Labirentin Gölgesinde", "Sembollerin Gölgesinde" ve "Anahtarın Gölgesinde" adlı fantastik romanların yazarı kimdir?
Cevap : Yahya Karakurt
Soru 6 : Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ?
Cevap : Debi
Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ?
Cevap : 2005
Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ?
Cevap : Reklam
Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ?
Cevap : Kuzey
Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ?
Cevap : Koku
Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ?
Cevap : 20 Kasım
Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ?
Cevap : Bulgaristan – Romanya
Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ?
Cevap : Es
Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ?
Cevap : Ural – Altay
Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ?
Cevap : Nota

  

 
Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasıyla reddeden ülke hangisidir ?
Cevap : Norveç
Soru 17 : UNICEF nedir ?
Cevap : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı
Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ?
Cevap : Türkiye
Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ?
Cevap : Rekor
Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir?
Cevap : Brüksel
Soru 21: Hayvanları koruma günü hangi gündür ?
Cevap : 4 Eylül
Soru 22 : İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir?
Cevap : Osman Zeki Üngör
Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ?
Cevap : Alexander Graham Bell
Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ?
Cevap : Google
Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ?
Cevap : Ağrı dağı
Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ?
Cevap : Sertap Erener
Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ?
Cevap : Van Gölü
Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir?
Cevap : TEMA
Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ?
Cevap : Matematik
Soru 30 : Nötron sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ?
Cevap : İzotop
Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ?
Cevap : Yaşar Kemal
Soru 32 : Gayda nedir ?
Cevap : Müzik aleti
Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir hangisidir ?
Cevap : Kızılırmak
Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ?
Cevap : Yavuz Sultan Selim
Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ?
Cevap : Karadeniz Bölgesi
Soru 36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ?
Cevap : Mors Alfabesi
Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ?
Cevap : Mehmet Okur
Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?
Cevap : Selimiye Cami
Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?
Cevap : Süleymaniye Cami
Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ?
Cevap : İtalya
Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ?
Cevap : Abu Dabi
Soru 42 : En genç bilim adamı unvanını elinde tutan Türk bilim adamı kimdir ?
Cevap : Oktay Sinanoğlu
Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ?
Cevap : Grönland
Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurum'da çıkarılan madenin adı nedir ?
Cevap : Oltu Taşı
Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ?
Cevap : Hipokrat
Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında Türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ?
Cevap : Caber Kalesi
Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ?
Cevap : Teokrasi
Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ?
Cevap : Çaka Bey
Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ?
Cevap : Karacaoğlan
Soru 50 : Azerbeycan’ın başkenti neresidir?
Cevap : Bakü
Soru 51 : Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir?
Cevap : Siyer
Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir?
Cevap : Şinasi
Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir?
Cevap : Tevfik Fikret
Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir?
Cevap : Türkan Şoray
Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi?
Cevap : Amper
Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili
Cevap : Devletin şekli
Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir?
Cevap : Soti
Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir?
Cevap : Atilla İlhan
Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir?
Cevap : Mersin
Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir?
Cevap : Niobe

 
Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir?
Cevap : Smyrna ( Simirna)
Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir?
Cevap : Antalya
Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir?
Cevap : Hakan Şükür
Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır?
Cevap : Tanju Çolak
Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapıldı?
Cevap : Erzurum
Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir?
Cevap : Nikolas Sarkozy
Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir?
Cevap : İngiltere
Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir?
Cevap : Reşat Nuri Güntekin
Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?
Cevap : Orhan Pamuk
Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir?
Cevap : Haluk Bilginer
Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir?
Cevap : Göktürk alfabesi
Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir?
Cevap : Türeyiş destanı
Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir?
Cevap : Ahmet Necdet Sezer
Soru 74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir?
Cevap : Yaşar Kemal
Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir?
Cevap : Ateşten Gömlek
Soru 76 : GAP Projesi'nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya başladı ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir?
Cevap : Zeugma ( Belkıs Köyü )
Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir?
Cevap : Kaşgarlı Mahmud
Soru 78 : Cannes Film Festivali'nde "Yaşamın Kıyısında" filmiyle 27 Mayıs 2007'de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir?
Cevap : Fatih AKIN
Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir?
Cevap : 1945
Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 çocuğu evlatlık edinen dünyaca ünlü sinema sanatçısı çift kimdir?
Cevap : Bradd Pitt-Angelina julie
Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir?
Cevap : Poligami
Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir?
Cevap : Osman Zeki Üngör
Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir?
Cevap : Piri Reis
Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir?
Cevap : Everest
Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür?
Cevap : Baykal Gölü (Asya’da)
Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir?
Cevap : Leonardo da Vinci
Soru 87 : Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?
Cevap : Nevşehir
Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir?
Cevap : Mevlana
Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir?
Cevap : Çin Seddi
Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir*
Cevap : Köstebek( departed)
Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir?
Cevap : IMF
Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir?
Cevap : Mimar Sinan
Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir?
Cevap : Galatasaray
Soru 94 : Şair, roman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir?
Cevap : Rıfat Ilgaz
Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir?
Cevap : Âşık Veysel
Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a götüren geminin adı nedir?
Cevap : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi )
Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir?
Cevap : Elvan Abeylegesse
Soru 98 : Bu yıl 726'ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?
Cevap : Bilecik
Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir?
Cevap : Luciano Pavarotti
Soru 100 : 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti ve Eurovision birincisi oldu. Bu sanatçımız kimdir?
Cevap : Sertap Erener
Soru 101)Dünyamızda iklimlerin değişmesiyle kendi gösteren sorunun genel adı nedir?
Cevap 101:Küresel ısınma
Soru 102)Dünyada özellikle felçli hastalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa umut ışığı olan, organların kendini yenileyebileceği yolunda önemli adımlar atılan, bilimsel çalışmaları halen devam eden bilimsel çalışma nedir?
Cevap 102: Kök hücre çalışmaları
Soru 103)2006 yılında gösterime girerek Oskar aday adayı olarak gösterilen Türk Filminin adı nedir?
Cevap 103: Dondurmam Gaymak
Soru 104)Her hangi bir spor karşılaşmasında spor ahlakına uygun davranan kişilere verilen ödülün adı nedir?
Cevap 104: Fair play
Soru 105)Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadar kaç cumhurbaşkanı olmuştur?
Cevap 105:11 (On bir)
Soru 106)Türkiye Birinci Futbol Ligi’nde en fazla gol atan oyuncu kimdir?
Cevap 106: Hakan Şükür
Soru 107)2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?
Cevap 107:İspanya
Soru 108)Piri Reis’in eserinin adı nedir?
Cevap:Kitab-ı Bahriye
Soru 109)Osmanlı Devleti’nde devlet memurlarının pantolon ve fes giyme zorunluluğunu hangi padişah getirmiştir?
Cevap: II.Mahmut
Soru 110)Ülkemizde kadınlara milletvekili olabilme hakkı hangi yılda verilmiştir?
Cevap:1934
Soru 111) Musul hangi antlaşmayla Irak’a bırakılmıştır?
Cevap: Ankara Antlaşması (1926)
Soru 112)Avrupa üyesi olduğu halde Avro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden ülke hangisidir?
Cevap: İngiltere
Soru 113)Selçuklularda toprakların gelirlerine göre ayrılmasına ne ad verilir?
Cevap:İkta
Soru 114)TBMM kararıyla 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından kaç sıfır atılmıştır?
Cevap:6
Soru 115)Avusturalya Kıtası’nın en tanınmış hayvanı nedir?
Cevap: Kanguru
Soru 116)Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?
Cevap: Esenboğa
Soru 117)Hollanda’nın başkenti neresidir?
Cevap: Amsterdam
Soru 118)İspanya’da geçmişte kurulmuş İslam Devleti’nin adı nedir?
Cevap: Endülüs Emevi
Soru 119)Ay’a ilk defa kaç yılında ayak basılmıştır?
Cevap:1969
Soru 120)Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine bağlayan sınır kapısının adı nedir?
Cevap:İpsala
Soru 121)Uluslar arası Adalet Divanı’nı bulunduğu şehrin adı nedir?
Cevap: Lahey (Den Haog)
Soru 122)Kırgızıstan’ın başkenti neresidir?
Cevap:Bişkek
Soru 123)Rumeli Hisarını hangi padişah yapmıştır?
Cevap:Fatih Sultan Mehmet
Soru 124)İpeği ve şeftalisi ile meşhur ilimiz hangisidir?
Cevap:Bursa
Soru 125)Türkiye’nin kuzeyden geçen en uç şehri hangisidir?
Cevap:Sinop
Soru 126)Vücuduna orantılı en küçük kafalı kuş hangisidir?
Cevap:Devekuşu
Soru 127)Güneşe en yakın gezegen hangisidir?
Cevap:Merkür
Soru 128)Amerika ve Asya kıtaları arasındaki okyanus’un adı nedir?
Cevap:Büyük Okyanus
Soru 129)Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanalın adı nedir?
Cevap:Panama
Soru 131)Dünyanın en büyük hayvanı nedir?
Cevap:Mavi balina
Soru 132)Türkiye’nin en uzun nehri hangisidir?
Cevap:Kızılırmak
Soru 133)Hangi kan grubu herkesten kan alabilir?
Cevap:AB
Soru 134)Hangi kan grubu herkese kan verir?
Cevap:0
135)Kazakistan’ın başkenti hangisidir?
Cevap:Astana
Soru 136)Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke hangisidir?
Cevap:Çeçen Cumhuriyeti
Soru 137)Dünya’nın en yüksek tepesi hangisidir?
Cevap:Everest
Soru 138)Türkiye NATO’ya kaç yılında girmiştir?
Cevap:1951
Soru 139)Battaniyeleri ile dünyaca meşhur ilimiz hangisidir?
Cevap:Siirt
Soru 140)Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en fazla yapıldığı bölgemiz hangisidir?
Cevap:İç Anadolu bölgesi
Soru 141)Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından Levni sanat dallarından hangisiyle yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?
Cevap:Minyatür
Soru 142)Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi hangi barajdan elde edilir?
Cevap:Keban
Soru 143)’’Sanat Güneşi’’ olarak adlandırdığımız ünlü sanatçımız kimdir?
Cevap:Zeki Müren
Soru 144)Horozları ile meşhur olan ilimiz hangisidir?
Cevap:Denizli
Soru 145)Dünyada insanları cimri olarak adlandırılan ülke hangisidir?
Cevap:İskoçya
Soru 146)Sırbıstan, Karadağ, Hırvatıstan, Bosna Hersek gibi ülkelerin dağılmadan önce kurdukları devletin adı nedir?
Cevap:Yugoslavya
Soru 147)Cumhurbaşkanı görev yapmadığı durumlarda yerine kim vekalet eder?
Cevap:Cumhurbaşkanı Yardımcısı
Soru 148)Kuduz aşısını kim bulmuştur?
Cevap:Luis Pastör
Soru 149)Ülkemizin yüzölçümü en büyük ikinci gölü hangisidir?
Cevap:Tuz Gölü
Soru 150)Atmosfer’in en alt tabakasına ne ad verilir?
Cevap:Troposfer

S1-Voleybol takımında aynı takımda olmalarına rağmen farklı renkte forma giyen oyuncuya ne denir?
C1- LİBERO
S2-Basketbol takımında oyuncuların forma numarası hangi sayıyla başlar?
C2- DÖRT ( 4 )
S3-Futbol müsabakalarında sahada toplam kaç oyuncu vardır?
C3- 22
S4- 2010 yılında ülkemizde düzenlenecek olan kış olimpiyatları hangi şehirde olacaktır?
C4- ERZURUM
S5-Atletizmde ülkemize dünya 3.lüğü getiren sporcu kimdir?
C5-EŞREF APAK
S6-Asrın güreşçisi lakaplı sporcu kimdir?
C6- HAMZA YERLİKAYA
S7-Bir basketbol maçında bir oyuncu kaç faul alırsa oyun dışında kalır?
C7- 5
S8-Uzun ince raketi olup kaz tüyünden yapılan tüylü topla oynanan oyunun adı nedir?
C8-BADMİNTON
S9-Atletizmde mesafe olarak en uzun koşuya verilen isim nedir?
C9-MARATON
S10-Olimpiyatlarda ilk birinciliğimiz hangi olimpiyattadır?
C10- 1936 BERLİN OLİMPİYAT OYUNLARI'NDA (Güreş- grekoromen 61 kg -Yaşar Erkan )
S11-Voleybol nerde icat edildi?
C11- 1885 yılında Amerika'da icat edildi.
S12-İki takım arasında, top ve sopalar yardımıyla at üzerinde oynanan oyunun adı nedir?
C12-POLO
S13-İlk mili golümüzü kim atmıştı?
C13-ZEKİ RIZA SPOREL
S14-Avrupa şampiyonu ilk Türk boksör kimdir?
C14-CEMAL KAMACI
S15-Dünya kupasında en fazla şampiyonluk yaşayan futbolcu kimdir?
C15-PELE
S16-Dünya kupasını ilk kez kim kazanmıştır?
C16-URUGUAY

1. Türkiye’de Erozyonla mücadele amacıyla kurulan vakfın kısa adı nedir? (Tema)
2. Gece gündüz eşitliği (ekinoks) bir yılda kaç kez gerçekleşir? (2)
3. Nobel ödülleri hangi ülkede verilmektedir? (İsveç)
4. Mimar Sinan'ın Ustalık Dönemi eseri sayılan Edirne'deki eserinin adı nedir?(Selimiye)
5. Türkiye’nin uluslararası otomatik telefon kod numarası kaçtır?(90)
6. Tarihte Türk adıyla kurulan ilk devlet hangisidir?(Göktürk)
7. Altın Palmiye Ödülleri hangi şehrimizde verilmektedir?(Antalya)
8. Amerika kıtasını 2’ye ayıran önemli su geçidinin adı nedir?(Panama)
9. Dünyanın ilk haritasını çizen ünlü Türk denizcisi kimdir?(Piri Reis)
10. UEFA Kupasını alan ilk Türk takımı hangisidir?(Galatasaray)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol